09-04-2017, Abdij van Berne Heeswijk

Een nieuwe tijd

Dit jaar zullen vier artikelen van mijn hand verschijnen in het blad BERNE met als centraal thema ‘tijd’. De filosoof Rüdger Safranski schreef hier een boek over met als ondertitel ‘Hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden’. Naar aanleiding van dit boek schrijf ik artikelen die binnen het doel van ons tijdschrift vallen. Het eerste onderwerp is: ’Een nieuwe tijd’.

Door: Theo van de Vossenberg o.praem.

Drie jaren zijn we met een groep wijsheid-begerenden met de filosoof Nietzsche bezig geweest; op een gegeven moment ging dit onderwerp ons vervelen; we besloten een nieuwe filosoof te gaan bespreken. Onze keus viel op Rüdiger Safranski, die een interessant boek schreef over ‘Tijd’. Het was toen of er een nieuwe tijd voor ons aanbrak. Zo zijn er meer gewichtige gebeurtenissen die dit gevoel kunnen geven: een verkering, een huwelijk, een intrede in het klooster, een nieuwe studie, een nieuwe baan. Al deze gebeurtenissen kunnen een nieuwe start in ons leven betekenen. Een nieuwe persoonlijke levenstijd. Maar ook een gemeenschap kent deze ervaring. Er zijn gebeurtenissen die een radicale wending in de geschiedenis inluiden. Zo was de Tweede Wereldoorlog in 1940 een keerpunt in onze tijd. Vijandige heersers bepaalden na de inval ons leven. We gehoorzaamden met tegenzin en waar we konden ontdoken we die voorschriften. De bevrijding in 1944-1945 betekende weer een nieuwe periode in de geschiedenis. Een nieuwe tijd was voor ons aangebroken. We konden weer ons zelf zijn. De val van de Berlijnse muur en de terroristische aanval op Amerika 11 september 2001 betekenden eveneens dat een nieuwe tijd was aangebroken.

Ook nieuwe vindingen zoals de komst van de TV, de mobieltjes, de apps veranderen het gedrag van een gemeenschap. Telkens slaan we een bladzijde in ons geschiedenisboek om. We gaan in een nieuwe tijd leven.

Jezus Christus, begin van een nieuwe tijd
De geboorte van Jezus Christus is voor gelovige mensen een beslissend moment in de geschiedenis, God zei via de profeet Jesaja: “Ik ga alles nieuw maken. Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Een nieuwe tijd” (Jesaja 43,19). In de Kerstnacht gaat dit in vervulling. God gaat dit doen door en in Jezus Christus.

Lees hier verder.

Bent u door het lezen van dit artikel, dat eerder werd geplaatst in BERNE (nr. 1 2017), geïnteresseerd geraakt in BERNE, vraag dan een abonnement aan bij: secretariaat@abdijvanberne.nl. Of Secretariaat Abdij van Berne. Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk. Losse exemplaren vindt u ook in Berne Boekhandel in de Abdij/ Priorij de Schans/ Priorij de Essenburgh/ Sint Catharinadal en in de verschillende parochies van de Norbertijnen.

Bron: BERNE