24 januari 2020: 3e Zondag door het jaar

Jona 3,1-5.10 en Marcus 1,14-20, B-Jaar

VERKONDIGING

Volgen

Volgen, dat is wel het centrale woord voor vandaag. Volgen. We beginnen in dat oude boek van Jona. Jona krijgt een opdracht van zijn God voor de mensen van de stad Ninevé. Hij gaat voor de tweede keer de boodschap brengen. De eerste keer waren de inwoners niet thuis, hadden geen boodschap aan Jona. Jona zelf had het brengen van de boodschap ook niet hoog op zijn lijstje staan. Voordat hij naar Ninevé ging had hij al in de buik van een grote walvis gezeten. Hij was gevlucht voor zijn opdracht en in zee gesprongen en daar weer opgepikt zodat hij kon overleven. Gustav Doré maakte er hele mooi tekening van. Een tekening die ik mij als kind kan herinneren: Jona in de buik van de walvis.

Jona ging weer opnieuw naar Ninevé in opdracht van zijn Heer. Reisde een dag lang de stad binnen stak van wal Hij riep ze namens God op en ze kwamen tot omme keer. Zij volgden het woord van God.

En dan Jezus zelf. Loopt langs het meer van Galilea, ziet een aantal jonge vissers, spreekt ze aan met de woorden: “Kom, volg mij! Ik zal van jullie vissers van mensen maken” en ze gaan mee.

Bijna onvoorstelbaar. Dit kunnen wij ons toch bijna niet voorstellen. Wat moet dat dan zijn geweest. Was Jezus de schoonheid van de straat? Had Johannes zijn naam al zo bekend gemaakt dat deze jonge mannen hem kenden. En dat zonder Tiktok, Facebook, Linkedin of welk digitaal programma dan ook. Hij riep en zij kwamen. Een oproep en een positieve reactie om het goede werk te doen.

Afgelopen weken hebben wij ook andere zaken gezien. Een hooggeplaatst persoon riep ook op om op te trekken met als resultaat dat de wereld geschokt heeft zitten kijken naar mannen en vrouwen die grenzeloos een gebouw bestormden. Die dachten dat ze het juiste woord volgden.

Of al die mensen die in de problemen zijn gekomen doordat onze overheid geen oog meer voor ze had, ze werden gezien als fraudeurs en blind werd de verkeerde weg gevolgd. Er werd geroepen en men ging.

Of die woorden die ons oproepen dat wij in een verkeerde wereld leven, dat wij bedonderd worden als het gaat over vaccineren. Er wordt geroepen en men volgt. Niet één maar wel duizenden volgen.

Wat had die Jezus dan bij de vissers? Wat deed de mensen van Ninevé veranderen?
Waar luisteren wij naar? Wat doet ons veranderen?

Eenvoudig gezegd maar moeilijk te beantwoorden.
Ogenschijnlijk zou je kunnen zeggen dat zowel de vissers aan het meer van Galilea en de bewoners van Ninevé de stem van God gehoord hebben. Door iets puurs werden zij geraakt en gingen zij op weg. Lieten alles achter, waren klaar om te gaan.

Kunnen wij dat?

IK verlies niet de rede als er iemand roept, ik volg niet zomaar een stem die zegt dat wij gaan om daarna de Bastille te bestormen. Zo’n mens ben ik niet en bent u ook niet. Wij zijn mensen met verstand. Wij zijn mensen die denken. Met het risico dat wij HET missen.
Maar dan die voortdurende oproep van onze God. Die God van mensen die zegt: “mens waar ben je dan, je weet toch dat ik er ben”. Wij, mensen van nu, vinden dat moeilijk. Je zomaar overgeven, alles loslaten, gaan. Wij denken dat we daar meer voor nodig hebben, zekerheden, weten dat het klopt.
en toch …

Als wij verliefd worden kunnen wij het doen. Voor de wereld lijken wij verblinde mensen en lopen achter hem of haar aan. Geven alles, ons hele hebben en houden, willen delen, willen dicht bij die ander zijn. Ik hoef geen vragen te beantwoorden, nee hier ik ben, neem mij maar, ik ben de beste de mooiste, jij bent de beste de mooiste. Ik volg je naar de andere kant van de wereld. Het is goed.

En zo zegt onze God zou het ook met God en de mensen kunnen gaan. Die innerlijke stem verstaan waarmee je wordt aangesproken. Want die God van mensen roept tot ons, die fluistert, die wenkt alsof jij de eerste liefde bent. Maar durven wij die te nemen, te verstaan. Durven wij vrije mensen te zijn en te kiezen voor dat grenzeloze. Voor die God van mensen.
Kom en volg mij, zo riep Jezus de vissers aan het meer. Kom en volg mij zei God tegen de mensen van Ninevé. Kom en volg mij zegt die God van de kerk van Heikant-Quirijnstok, aan ons om het te verstaan.
Amen.

Jan Claassen, participant Norbertijnen