Stilstaan en vooruitkomen – Welkom bij de Abdijdialogen!

Even stilstaan om weer vooruit te kunnen

Op geen enkel ander gebied zijn werk en privé zo met elkaar verweven als in de landbouw. Dag en nacht zorgen voor vee en/of gewassen legt vaak druk op: jezelf, maar ook op de relatie en het gezin. Turbulente en onzekere tijden in de sector – eigenlijk in de hele maatschappij – vergroten deze druk: onder welke omstandigheden is het in de toekomst nog mogelijk om te boeren? Tot welke veranderingen zal de klimaatverandering ons dwingen? Welke randvoorwaarden zal de politiek stellen? Wie zal nog bereid zijn om mijn boerderij, mijn bedrijf over te nemen?

Dit zijn allemaal vragen die je bezighouden. En tegelijkertijd: onzekerheid, irritatie, misschien zelfs ruzie, sombere gedachten of een kort lontje. Het plezier in werk en ondernemerschap is verloren gegaan. Maar: was dat niet precies de reden waarom je boer of tuinder bent geworden? Veranderingsprocessen vereisen verbeeldingskracht, gedrevenheid, samenwerking en standvastigheid. Jij zou wel willen, je hebt het wel in je, je knowhow en je talenten, en tegelijkertijd voel je beperkingen. Wat moet ik doen? Het bedrijf veranderen? Stoppen? Verkopen? Iets heel anders beginnen?

Onze ervaring is dat het niet helpt als je er alleen mee worstelt. Wat helpt is om er met gelijkgestemden over te praten. Collega’s die begrijpen wat verandering met je doet omdat ze hetzelfde proces doormaken of hebben doorgemaakt en nieuwe wegen hebben gevonden: voor zichzelf, voor hun bedrijf. In de praktijk echter is het minder gemakkelijk om er met een collega of coach over te praten. Wat heb ik eraan? Ik los het zelf wel op.

Bijeenkomsten in onze buurlanden laten zien dat het delen van ervaringen over hoe om te gaan met verandering om veerkrachtig te blijven oplucht, opheldert en nieuwe ideeën brengt. Samen nieuwe manieren uitproberen, elkaar steunen bij het veranderen en aanpakken en van elkaar leren. En ook werken aan praktische vragen zoals; wat voor werk past nog meer bij mij als ik niet in de huidige vorm doorga. 

De abdijdialogen
Meld je aan voor drie bijeenkomsten waarin je met gelijkgestemden onder professionele begeleiding in gesprek gaat. Je kunt hier bespreken hoe jij denkt over de toekomst van je bedrijf, je zorgen delen en nieuwe inzichten opdoen.

20 september 2023 van 14.00 – 20.00 uur (inclusief maaltijd)
Waar sta ik in alle veranderingen en wat doet het met mij als mens en ondernemer?

25 oktober 2023 van 14:00 – 20:00 uur (inclusief maaltijd)
Durf ik nog te dromen over de toekomst van mijn bedrijf? Op welk perspectief hoop ik?

15 november 2023 van 14.00 – 20.00 uur (inclusief maaltijd)
Maatschappelijke verwachtingen: Wat doen deze verwachtingen met mij als mens en als ondernemer? Als ik vanuit een helicopterview naar de situatie kijk wat zie ik dan als het gaat om mijn bedrijf en het perspectief ervan?

Investering
Dankzij sponsoring hebben we de prijs voor deelname aan de abdijdialogen (inclusief maaltijd) laag kunnen houden. Voor deelname aan de abdijdialogen betaal je 250 euro per persoon. Per stel betaal je 350 euro

Waarom deze abdijdialogen?
Ongeveer 100 jaar geleden werkten de paters in Berne al aan de verbetering van het leven van de boeren. Sindsdien staan namen als Pater van den Elsen, de oprichter van NCM (de voorganger van ZLTO) voor een zelfbepaald boerenleven, de bereidheid elkaar te ondersteunen en tegelijkertijd de gemeenschap te dienen. Dat is in de afgelopen tijden van economische ontwikkeling waarin productiviteit, kostprijsverlaging, schaalvergroting en winstmaximalisatie de boventoon voerden uit het oog geraakt. Het is tijd om de mens achter de ondernemer weer centraal te stellen.

Praktische informatie:
– Data: 20 september, 25 oktober en 15 november 2023
– Locatie: Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk-Dinther
– Kosten: dankzij sponsoring hebben we de prijs voor deelname aan de abdijdialogen (inclusief maaltijd) laag kunnen houden. Voor deelname aan de abdijdialogen betaal je 250 euro per persoon. Per stel betaal je 350 euro.
– Aanmelden: kan via webmaster@abdijvanberne.nl – na aanmelding ontvangt u binnen 3 werkdagen een bevestiging

De abdijdialogen worden georganiseerd door de Abdij van Berne, Waarde van het Land, HAS green academy, ZLTO en de LTO Academie.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief