MA 04 Sep

Abdijdialoog in de Abdij van Berne

Welkom bij de Abdijdialogen

In geen enkele sector zijn werk en privé zo met elkaar verweven als in de agrarische sector. Dag en nacht zorgen voor vee en/of gewassen legt vaak druk op het gezin. Druk die toeneemt naarmate je je meer zorgen maakt over (de toekomst van) je bedrijf. Stress door de onrustige en onzekere tijden in de sector. Gevolg: irritaties, misschien zelfs ruzie, sombere gedachten of een kort lontje. Plezier in werk en ondernemen is ver te zoeken. En daarom was je toch juist boer of tuinder geworden?

Als het gaat om zorgen voor je veerkracht en het stevig blijven staan tijdens een veranderproces is het vaak minder vanzelfsprekend om ondersteuning in te roepen. Maar wat nou als je stress ervaart door de onzekerheid over wat een gebiedsproces voor jouw bedrijf gaat betekenen? Als je er een knoop in je maag van krijgt en er soms wakker van ligt? Onze ervaring leert dat het niet helpt om daarmee in je eentje rond te blijven lopen. Wat wel helpt is om er eens over te sparren met gelijkgestemden. Collega’s die begrijpen wat veranderen met je doet omdat ze hetzelfde proces meemaken of achter de rug hebben en nieuwe wegen hebben gevonden. De gang naar een collega of coach om hierover uit te wisselen wordt in de praktijk minder gemakkelijk gemaakt. Want, wat heb je daar precies aan? Wat schiet ik ermee op? En zo erg zit ik er toch ook weer niet mee. Ik los het zelf wel op. Bijeenkomsten in onze buurlanden laten zien dat het uitwisselen van ervaringen over hoe om te gaan met veranderingen om veerkrachtig te blijven oplucht, opschoont en nieuwe ideeën brengt.

Drie bijeenkomsten waar je met gelijkgestemden onder begeleiding van professionals in gesprek kunt. Bespreken hoe jij denkt over de toekomst van je bedrijf. Erkenning, herkenning en inspiratie vinden bij elkaar.

Maar vooral: oog, oor en hart voor de mens achter boer en tuinder.

Voel je welkom bij de drie abdijdialogen van 14.00 tot 20.00 uur bij de Abdij van Berne, Abdijstraat 49 in Heeswijk. Voor boeren, tuinders en hun bedrijfsopvolgers.

Data & thema’s

20 september 2023 van 14:00 – 20:00 uur (inclusief maaltijd)
Waar sta ik in alle veranderingen en wat doet het met mij als mens en ondernemer?

25 oktober 2023 van 14:00 – 20:00 uur (inclusief maaltijd)
Durf ik nog te dromen over de toekomst van mijn bedrijf? Op welk perspectief hoop ik?

15 november 2023 van 14:00 – 20:00 uur (inclusief maaltijd)
Maatschappelijke verwachtingen: Wat doen deze verwachtingen met mij als mens en als ondernemer? Als ik vanuit een helicopterview naar de situatie kijk wat zie ik dan als het gaat om mijn bedrijf en het perspectief ervan?

Waarom deze abdijdialogen?
Ongeveer 100 jaar geleden werkten de paters in Berne al aan de verbetering van het leven van de boeren. Sindsdien staan namen als Pater van den Elsen, de oprichter van NCM (de voorganger van ZLTO) voor een zelfbepaald boerenleven, de bereidheid elkaar te ondersteunen en tegelijkertijd de gemeenschap te dienen. Dat is in de afgelopen tijden van economische ontwikkeling waarin productiviteit, kostprijsverlaging, schaalvergroting en winstmaximalisatie de boventoon voerden uit het oog geraakt. Het is tijd om de mens achter de ondernemer weer centraal te stellen.

Praktische informatie:
Data: 25 oktober en 15 november 2023
Tijd: van 14:00 – 20:00 uur
Locatie: Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk-Dinther
Kosten: dankzij sponsoring hebben we de prijs voor deelname aan de abdijdialogen (inclusief maaltijd) laag kunnen houden. Voor deelname aan de abdijdialogen betaal je 250 euro per persoon. Per stel betaal je 350 euro.
Aanmelden: kan via webmaster@abdijvanberne.nl – na aanmelding ontvangt u binnen 3 werkdagen een bevestiging

De abdijdialogen worden georganiseerd door de Abdij van Berne, Waarde van het Land, HAS green academy, ZLTO en de LTO Academie.

Bron foto: Leon Ephraïm, Unsplash.com

Ook interessant

ZO 01 Okt
Berne Abdijconcert: Anna Karpenko en Bert den Hertog
DO 05 Okt - ZA 07 Okt
Plus-retraite 'Op reis door je leven'
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief