Abdijsessie over ‘Inspireren met hoop en vooruitgang’

Fake News, populisme, bevolkingsgroei, klimaatverandering, rondwarende virussen… Nieuws- en sociale media vertellen ons dagelijks over de uitdagingen waar de wereld voor staat. Hoe wapen je je tegen de eindeloze stroom zorgwekkende berichten? Hoe zorg je dat je jezelf en mensen om je heen blijft inspireren met hoop, daadkracht en vertrouwen?  

Tijdens een 48-uurs Abdijsessie van World in Progress in een Brabants of Limburgs klooster word je opgeladen met een optimistisch en daadkrachtig wereldbeeld. Je leert om mondiale problemen en oplossingen in een breed historisch perspectief te zien en hoe de media onze blik op de werkelijkheid vormgeven. Na afloop weet je hoe je je inspiratie en nieuwe inzichten over kunt brengen op publiek, collega’s, leerlingen of partners.

Kloosters en abdijen
De Abdijsessies vinden plaats in meerdere kloosters. Soms zijn we te gast bij ‘Regina Carmeli’, het klooster van de Zusters Karmelietessen in Sittard. Soms verblijven we bij de Cisterciënzer-monniken van de Trappistenabdij Koningshoeven in Tilburg. Al evenzeer voelen we ons thuis in de Abdij van Berne van de broeders Norbertijnen in Heeswijk-Dinther.

Abdijsessie 1: Inspireren met hoop en vooruitgang
In deze sessie buigen we ons eerst over de data rond vooruitgang. We tonen aan dat de wereld er op tal van thema’s fors op vooruit is gegaan. Onze levensverwachting blijft maar stijgen, we lossen het ene milieuprobleem na het andere op en zetten inmiddels interessante stappen richting herstel van onze biodiversiteit en – in rijke landen – het terugdringen van de uitstoot van CO2. Vervolgens buigen we ons over de vraag waar ons sombere beeld van de wereld vandaan komt en analyseren de rol van de media. We eindigen met een onderzoek naar onze waarden. Want spreken over vooruitgang is ook spreken over wat we belangrijk vinden. Wat zijn onze waarden en hoe communiceren we met mensen die anders in de discussie staan? In deze Abdijsessie besteden we ook aandacht aan onze omgeving. Wat betekent het om in een klooster te leven?

Abdijsessie 2: Van heksenjacht tot homohuwelijk
In deze Abdijsessie verleggen we onze aandacht naar onze veranderende ideeën over maatschappelijke thema’s als mensenrechten, homoseksualiteit, veiligheid en geweld, We leggen de morele lat steeds hoger. In 1990 betekende ‘een veilige omgeving’ dat je gevrijwaard werd van overvallers en messentrekkers. Vandaag betekent ‘een veilige omgeving’ dat je ook gevrijwaard bent van pesten of onwelgevallige meningen. We laten de drijfveren achter deze verschuiving zien en verkennen veranderingen in het morele denken van onszelf en mensen om ons heen. En we proberen de tegenkrachten te begrijpen – zoals in het Rusland van Putin – die deze vooruitgang teniet willen doen.

Ook in deze tweede Abdijsessie iedereen van harte welkom. Maar oud-deelnemers aan de eerste Abdijsessie krijgen voorrang.

Inspireren met hoop en vooruitgang
Woensdag 21 september tot vrijdag 23 september. Abdij van Berne, Heeswijk-Dinther.

Van heksenjacht tot homohuwelijk
Woensdag 16 november tot vrijdag 18 november 2022. Klooster Regina Carmeli, Sittard.

Programma
De 48-uurs Abdijsessies beginnen rond 15.00 uur ’s middags en eindigen twee dagen later, wederom rond 15.00 uur ’s middags. Ze bestaan uit meerdere minicolleges, inspiratiesessies, gesprekken, korte wandelingen, film, avondmaaltijden, ontbijt, lunch, koffie en, natuurlijk, abdijbiertjes. De groepen bestaan uit ongeveer twaalf personen. Uit respect voor de gastvrijheid van de religieuzen nemen we deel aan enkele vieringen. En vanzelfsprekend blijft in verband met de coronapandemie alles onder voorbehoud.

Prijs en aanmelden
Meedoen aan de Abdijsessies kost 575 euro all in. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: ralf@worldinprogress.nl. Of door te bellen met Ralf Bodelier op 06 418 17372.

Lees hier verder.

Bron: World in Progress

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

ZA 15 Okt - MA 17 Okt
Ontmoetingsweekend 'Van overleven naar leven'
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief