VR 30 Dec

Lezing door Esther van Fenema

Psychiater, columnist en auteur Esther van Fenema verzorgt op woensdag 15 maart 2023 in Boekhandel Berne in Heeswijk een lezing met de titel Het verlaten individu. Waarom voelen we ons zo leeg?.

‘Het verlaten individu is overal. We lijden aan eenzaamheid, onzekerheid en somberheid, en voelen vertwijfeling en angst. We worstelen met tal van psychische klachten, die veelal terug te voeren zijn op zingeving en vooral het gebrek eraan: leegte. Dat nare gevoel proberen we te dempen door excessief te consumeren en te ‘genieten’, waardoor we ons steeds leger gaan voelen en in een negatieve, vicieuze cirkel terechtkomen.

Toen we ooit de baleinen uit de samenleving trokken en het individu bevrijdden uit allerlei groepsverbanden hoopten we zelf God te worden. Als ‘God’ hebben we overal recht op en bepalen we zelf de grenzen. De paradox is dat we deze verantwoordelijkheid niet goed verdragen en kwetsbaar zijn geworden. We verwachten de beloning en de verlossing van buiten, maar God heeft ons verlaten.

In dit boek onderzoekt psychiater Esther van Fenema wat de rol is van de zeven hoofdzonden in onze tijd. Ze voegt daar een nieuwe hoofdzonde aan toe die kenmerkend is voor nu: de leegte.

Esther van Fenema (1970) werkte ruim tien jaar als psychiater in het LUMC. Momenteel heeft ze een vrijgevestigde praktijk voor high performers en werkt ze in de ggz. Ze wordt regelmatig gevraagd als opiniemaker in de landelijke media. Daarnaast is ze als vaste columniste verbonden aan Medisch Contact en schrijft ze voor de Volkskrant en Trouw. In 2018 was ze als psychiater te zien in BN’ers in Therapie op RTL5. In 2020 verscheen Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn?.

Praktische informatie:
Wat: Lezing door Esther van Fenema
Onderwerp: Het verlaten individu. Waarom voelen we ons zo leeg?
Datum: woensdag 15 maart 2023 (boekenweek)
Aanvang: 19.30 uur (tot 21.00 uur)
Locatie: Berne, Boek en Abdijwinkel, Abdijstraat 53, 5473 AC Heeswijk
Entree: €12,50 (incl. consumptie)
Aanmelden via: activiteiten@bernemedia.com

Bron: Berne Media / Foto: Wikipedia

Ook interessant

ZO 12 Feb
Spirituele filmmiddag - 'Des hommes et des dieux'
VR 17 Feb
Berne Abdijbier houdt thema-avond over carnaval
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief