01-05-2020, Abdij van Berne Heeswijk

Berne bemoedigt, ook in tijden van corona (12): Bert Monquil

Wat geeft je hoop of vertrouwen in deze moeilijke tijden? Deze vraag wordt op deze website tot en met in ieder geval eind mei beantwoord door tientallen personen die op verschillende manieren betrokken zijn bij de Abdij van Berne.

Middels deze serie wil de Abdij van Berne een eigen bijdrage leveren aan het gesprek over de corona-crisis, mensen bemoedigen en hoop bieden, er zijn voor de eigen achterban en alle andere betrokkenen via website en social media.

Vandaag deel 12: een bijdrage van Bert Monquil, hoofd bedrijfsvoering / economisch adviseur in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther.

Door: Bert Monquil

Een zwarte zwaan
In de open ruimte kijk ik graag, alleen of met een goede vriend, in stilte naar vogels. Focus, geduld, soorten waarnemen zonder ze te verzamelen. Een balansoefening. Maar ook: turen door je veldkijker en telescoop en vaak niets zien. Schoonheid en lelijkheid houden zich soms verborgen. Maar wie openstaat voor het onverwachte ziet het soms ineens. Zo kom ik hier af en toe zwarte zwanen tegen, vogels die in Australië broeden, maar o.a. in Nederland zijn geïntroduceerd en zich na ontsnapping uit een park in de vrije natuur weten te handhaven. Introductie, ontsnapping en verspreiding.

Onlangs hebben we met z’n allen een Zwarte Zwaan in de vorm van de uitbraak van Covid-19 gezien. Volgens Nassim Nicholas Taleb* is een Zwarte Zwaan een gebeurtenis met drie kenmerken. Het is (1) een totaal onverwachte gebeurtenis met (2) enorme gevolgen, waarvoor (3) de mens achteraf verklaringen zal bedenken die deze gebeurtenis zogenaamd begrijpelijk en voorspelbaar maken. Het virus is bij ons geïntroduceerd door contact tussen mens en dier, is ontsnapt en heeft zich verspreid.

Terwijl ik me door dagelijkse beslommeringen nogal eens onder druk gezet voel, word ik van overweldigende gebeurtenissen die heel veel mensen kunnen raken over het algemeen heel rustig. Het virus en de gevolgen ervan zijn er, ik kan er in mijn eentje niet veel aan doen behoudens wat spelregels in acht nemen. Het is zoals het is. Het leven is nu eenmaal onzeker en hoewel de mens heel slecht is in het voorspellen van de toekomst, heb ik er een bijna religieus vertrouwen in dat vroeg of laat het probleem en de gevolgen ervan worden opgelost. En misschien leren we er iets van. Wees niet bang voor elkaars afhankelijkheid en van de gedachte dat het vinden van oplossingen tijd en moeite kost. Als bergsporter viel ik eens volkomen onverwacht in een diepe, duistere gletsjerspleet, maar het touw hield en tochtgenoten hebben me uiteindelijk gered. Voor al die tochtgenoten heb ik diep respect. Ik betuig het aan ze zonder veel uiterlijk vertoon.

Wat ik u toewens is dat u niet bang bent. Help elkaar waar het kan en moet, zonder grote gebaren. Troost hen die dierbaren hebben verloren. Blijf vertrouwen stellen in elkaar, ook al maken we fouten. God werkt door mensen. Door een telescoop zie je Hem niet, maar dat wil niet zeggen dat Hij er niet is. Het zal goed komen.

* Nassim Nicholas Taleb: De Zwarte Zwaan – de impact van het hoogst onwaarschijnlijke, uitgegeven door Uitgeverij Nieuwezijds, 2e editie, oktober 2011. Wat mij betreft een aanrader.