14-08-2015, Abdij van Berne Heeswijk

“Laten we spiritualiteit niet blijven verwarren met happiness-recepten”

stufkensHein Stufkens is filosoof, leraar, schrijver en dichter. Hij werkte mee aan tal van tv- en radioprogramma’s. Hij woont en werkt in het Zeeuwse Cadzand, waar hij samen met zijn vrouw het bezinningscentrum La Cordelle stichtte. Zaterdag 5 september 2015 presenteert hij zijn nieuwe boek Spiritualiteit, voeding voor de ziel in Boekhandel Berne in Heeswijk. Een gesprek over spiritualiteit, Happinez, dromen en goeroes.

Door: Greco Idema

Op Bol.com staan ruim 1300 boeken over spiritualiteit… Meer dan genoeg lijkt me. Waarom dan toch weer een nieuw boek over spiritualiteit?
“Vorig jaar kreeg ik een manuscript ter inzage van een boek over spiritualiteit. Of ik daar een voorwoord bij wilde schrijven. Bij het lezen van het manuscript kreeg ik meer en meer het gevoel dat ik me bevond tussen de bouwers van de toren van Babel. Mijn kritische voorwoord schoot in het verkeerde keelgat van de eindredacteur van dat boek. Het werd geweigerd.
Toen dacht ik: hoog tijd om te proberen enige helderheid te verschaffen over het onderwerp ‘spiritualiteit’. Uit die gedachte kwam dit boek voort. Ik hoop dat ’t inderdaad wat helderheid verschaft, al zou ’t ook gewoon een volgende steen voor die toren van Babel kunnen zijn…”

Wat is spiritualiteit?
“Het eerste boek dat ik las om een antwoord op die vraag te krijgen was van C. Aalders. Ik was toen een jaar of twintig. En ik heb ’t zorgvuldig bewaard. Het heeft als titel: ‘Spiritualiteit’. Hij schreef: ‘Overal waar de mens met bewuste bedoelingen en op een methodische wijze bezig is zijn leven te doen beantwoorden aan een transcendente zingeving, is er sprake van spiritualiteit.’ Dat lijkt me nog steeds een prachtige omschrijving van waar het bij spiritualiteit om gaat. Voor de hedendaagse mens misschien wat te lang en te moeilijk. Daarom koos ik in mijn boek voor: spiritualiteit is levenskunst die omvormend werkt. Met dank aan de benedictijner monnik Benoît Standaert. En omvormend betekent dan: dat ik de zoektocht naar oppervlakkig  en kortstondig genot en geluk langzaam maar zeker omvorm tot een zoektocht naar blijvend geluk.”

Lees hier verder.

Bron: Nieuwwij.nl