06-06-2018, Abdij van Berne Heeswijk

“Op Reis met Norbertus van Gennep naar Xanten”

Op zaterdag 16 juni as. zal de Werkgroep Norbertus van Gennep van de Stichting Federatief Platform Cultuurhistorie Maas en Niers een lezing verzorgen over de onlangs uitgekomen reisbrochure “Norbertus, van Gennep naar Xanten. Met deze gids kan de reis die Norbertus rond het jaar 1090 naar Xanten ondernam ruim negenhonderd jaar later opnieuw worden gemaakt. Als kind van waarschijnlijk tien jaar  verliet Norbertus het Genneperhuis om in te treden bij de kanunniken van het St. Viktor-Stift in Xanten.

De heilige Norbertus is een man met een groot historisch en religieus aanzien. Door zijn bewogen leven en levenswerk verbindt hij op een aansprekende wijze het Nederlandse Gennep met het Duitse Xanten. In deze gids gaat de werkgroep op zoek naar wat tot op de dag van vandaag in de steden en kerken, kloosters en musea van onze Nederlands-Duitse grensstreek herinnert aan Norbertus en de door hem gestichte kloosterorde.

De reisgids verschijnt ter gelegenheid van het bezoek dat de 120 leden van het Generaal Kapittel van de norbertijner orde op 1 augustus as. aan Gennep zullen brengen. Het boekje verschijnt in een Nederlands-Duitse en een Nederlands-Engelse uitgave en is mogelijk gemaakt door de financiële medewerking van de gemeente Gennep, het katholieke kerkbestuur van Gennep, de Euregio Rijn- Waal en het StiftsMuseum en Tourist Information van Xanten.

De lezing wordt gehouden in de raadzaal van het stadhuis van Gennep van 10.30 tot 11.30 u. De voordracht is gratis toegankelijk. In de raadzaal is plaats voor maximaal  75 personen. Na afloop zal aan de aanwezigen de nieuwe publicatie van de werkgroep Norbertus van Gennep worden uitgereikt.

Bron: Abdij van Berne