Werken

Werk Peerke Donders

peerkeBinnen de toenmalige norbertijnse parochie van ’t Goirke, thans gelegen binnen de parochiegrenzen van de norbertijnse parochie Heikant – Quirijnstok, werd op 27 oktober 1809 Peerke Donders geboren. Peerke vertrok als missionaris in 1842 naar Suriname. Vanaf 1855 tot aan zijn dood op 14 januari 1887 was hij werkzaam op de melaatsenkolonie van Batavia. In 1982 werd hij om zijn bijzondere verdiensten zalig verklaard.

De Norbertijnen van priorij ‘De Schans ‘proberen met het Peerke Donders Park de wezenlijke elementen  van dienen, leren en vieren een hedendaagse inhoud en plaats te geven. Het park is gelegen aan de rand van het woongedeelte van Tilburg-Noord en telt een houten kapel – gebouwd naar Surinaams voorbeeld- , het geboortehuis met waterput, een kruiswegpark als stilteplek en een hedendaags museumpaviljoen van naastenliefde en barmhartigheid met aandacht voor het leven van Peerke en actuele voorbeelden van ‘de werken van barmhartigheid’.

paramariboDe uitstraling van Peerke zit ‘m vooral in zijn sobere komaf. Hij stelde zijn leven volledig in dienst van anderen. Hij bezat een grote opofferingsgezindheid. Op de leprakolonie van Batavia in Suriname timmerde hij zelf mee aan doodskisten en verzorgde hij bij velen de wonden. Brabanders in het algemeen en Tilburgers in het bijzonder zijn er trots op dat Peerke als eenvoudige man aan de andere kant van de wereld zo’n groots en geweldig werk heeft verricht.

In zijn Tilburgse kapel komen veel mensen, elke week. Als je in de kapel van het heiligdom het intentieboek doorbladert vallen de aandoenlijke bedes om hulp en dankzeggingen op welke aan de ‘heilige van de Heikant ‘worden voorgelegd.

Foto: Peerke Donders kathedraal in Paramaribo