01-09-2020, Abdij van Berne Heeswijk

Taizégebed Abdij van Berne

“De kerk bestaat niet voor zichzelf maar voor de wereld, om er het zuurdesem van de vrede te zijn.” Het is een citaat van een van de laatste pagina’s van de dikke biografie over frère Roger, stichter van oecumenisch jongerenklooster Taizé in Frankrijk.

Op vredeszondag 20 september om 15 uur staan we stil bij dat ‘zuurdesem van de vrede’ tijdens een Taizéviering in de tuin van de Abdij van Berne.

Muzikanten uit allerlei geledingen in de omgeving ondersteunen de viering muzikaal. Als het mogelijk is volgens de RIVM-richtlijnen zingen, lezen en vieren we een half uur lang een Taizégebed. Zo kneden we figuurlijk, maar ook letterlijk (!) het deeg dat ons vrede geeft.

Daarna is een ieder uitgenodigd om op gepaste afstand met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van een aantal stellingen. Intussen is het mogelijk om het deeg tot brood te (laten) bakken bij de aanwezige vuurkorven.

We sluiten af met een korte presentatie van het boek en na afloop, rond 16 uur, kan er een biertje gedronken worden bij het proeflokaal van Stichting Berne Abdijbier, alsof het Oyak is.

Aanmelden is verplicht. Graag via taizeberne@gmail.com. Vermeld je naam, telefoonnummer en het aantal personen en huishoudens waarmee je komt. Hier kun je je evt. ook aanmelden wanneer je muzikale medewerking wilt verlenen.

Mochten de ontwikkelingen rondom COVID19 roet in het eten gooien, of bepaalde voorzorgsmaatregelen vragen, houden we je via de mail op de hoogte.

We kijken naar je uit!

ds. Marloes Meijer en Joost Jansen o.praem.
___

Het boek
Frère Roger (1915-2005) was een man van tegenstellingen, begiftigd met een grote geestelijke kracht. Zijn wortels reikten tot diep in het protestantisme, maar hij werd eveneens gevoed door de rooms-katholieke en de oosters-orthodoxe traditie. Hij was de belichaming van de oecumenische dialoog in de tweede helft van de 20ste eeuw. Hij inspireerde jongeren van over de hele wereld. Maar wie was Roger Schutz, alias frère Roger van Taizé, nu werkelijk?

Deze historische en spirituele biografie is geïnspireerd op het ongepubliceerde archiefmateriaal van de gemeenschap van Taizé. Het biedt een uitgebreide beschrijving van de betekenis van de onverdeelde kerk die frère Roger voorstond en van het vertrouwen dat hij daarbij stelde in het gebed en de eucharistie. Tot aan zijn gewelddadige dood.

Een dikke pil, die veel stof tot nadenken geeft.
Klik hier voor meer info of om het boek te bestellen

Frère Roger, S. Laplane, uitgeverij Berne Media, ISBN 9789089723703