26-01-2021, Abdij van Berne Heeswijk

“Zo’n schitterend mooie werkplek, wie wil dat nou niet?”

Sinds september vorig jaar is het secretariaat van de Abdij van Berne niet meer alleen op maandag, woensdag en vrijdag maar elke (werk)dag bereikbaar via telefoon en mail. Deze verbeterde bereikbaarheid wordt mogelijk dankzij de inzet van een nieuwe secretariaat-medewerkster: Saskia Dekker-Vriens. Wie is zij en hoe bevalt het haar in Berne?

Door: Greco Idema

Kun je kort iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Saskia Dekker-Vriens, 45 jaar, getrouwd met Christ Dekker en samen hebben we twee dochters. Ik ben in Eindhoven opgegroeid en sinds 15 jaar woon ik in het gezellige Heeswijk-Dinther. Na mijn studie Facility Management heb ik gewerkt bij diverse woningcorporaties. Ik heb ervaring opgedaan in klantcontact, inkoop en planning, maar ben vorig jaar op zoek gegaan naar een baan dichter bij huis. Liefst in een kleine organisatie, waar ik veel contact heb met klanten (abdijgasten) en op een betekenisvolle manier een spin in het web mag zijn. Zo ben ik met ingang van 1 september 2020 gestart op het secretariaat van de Abdij van Berne.”

Wat heb je met Berne en het kloosterleven?
“De Abdij van Berne kende ik voornamelijk van de kerk, de tuin waar je heerlijk kunt wandelen en de boek- en abdijwinkel.

Tijdens mijn sollicitatie heb ik vaak terug gedacht aan mijn ooms Piet Vriens en Antoon Vriens. Deze broers van mijn vader waren kapucijn in IJmuiden en Den Haag/Voorburg. Vooral aan de logeerpartijtjes bij oom Piet (voorheen secretaris-generaal van de kerkprovincie) in de pastorie van IJmuiden, heb ik warme herinneringen. Spelen in een lege kerk, op het orgel, samen eten met de paters en een kaartje leggen.

Van huis uit ben ik katholiek en ik ben gedoopt door mijn oom Piet. In het dagelijks leven vind ik het belangrijk dat we zorgdragen voor elkaar en iets betekenen voor de samenleving. Of dat iets groots is of iets kleins, dat maakt niks uit.”

Hoe zijn de afgelopen maanden bevallen?
“Na een eerste verkenning van de gebouwen van de abdij en het terrein (groot!), kennismaking met de broeders, de abt en mijn collega’s en mijn nieuwe werkplek, ben ik me gaan verdiepen in het nieuwe digitale systeem voor de gastenreserveringen. Helaas moesten we in december 2020 weer de vastgelegde reserveringen annuleren, totdat de aangepaste RIVM-maatregelen het weer toe zullen laten. Hierdoor lopen meerdere toekomstplannen van de abdij helaas vertraging op. Het is een heerlijke en mooie werkomgeving, waar mijn bijdrage enorm wordt gewaardeerd. Maar ik sta te popelen om weer gasten te ontvangen en de abdij aanlokkelijk te maken voor een groter publiek.”

Wat doe je precies op het secretariaat?
“Sonja van Dalen en ik werken samen op het secretariaat. Wat we doen?Vragen van gasten beantwoorden, telefonisch of per email, reserveringen vastleggen voor een overnachting of vergaderzaal en dit communiceren met de keuken. We beheren alle contactgegevens van de abdij in een digitaal systeem. Daarnaast probeer ik de abt wat werk uit handen te nemen door afspraken te plannen, algemene e-mails en brieven te versturen en mee te denken over (administratieve) werkzaamheden. Ook werk ik mee aan de nieuwe inrichting van de gastenkamers, doe ik de administratieve ondersteuning van de Klankbordgroep Jongerenprogramma’s en de projectleider Toekomst en organiseer ik mede de abdijmarkt in 2021.”

Wat vind je het leukste om te doen?
“Het leukste aan mijn werk op het secretariaat bij de abdij vind ik de afwisseling in de werkzaamheden. De sfeer is open, gemoedelijk en gezellig, initiatief wordt gewaardeerd en er is genoeg ruimte voor humor. Heel belangrijk vind ik dat. En zo’n schitterend mooie werkplek, wie wil dat nou niet?”

Hoe kunnen mensen in contact komen met het secretariaat? Wat zijn de mogelijkheden?​
“Ik ben werkzaam op dinsdag, woensdagochtend en donderdag en bereikbaar via s.dekker@abdijvanberne.nl en 0413-299269.

In algemene zin geldt: Bij vragen kunt u in contact komen met het secretariaat: telefonisch via 0413 – 299263 (dagelijks van 09.30 – 12.30 uur) per email via secretariaat@abdijvanberne.nl en per post via Abdij van Berne, ter attentie van het secretariaat, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk-Dinther.”

Saskia, we zijn blij met je ondersteuning! Veel succes in Berne!

Bron: Abdij van Berne