Inspiratie DI 10 Okt

100 jaar missiewerk norbertijnen van Berne in India

In 1923 vertrokken drie witheren vanuit de Abdij van Berne in Heeswijk en zetten voet aan wal in India om er te werken onder de allerarmsten. Op 4 oktober jl. vierde ‘Solidair met India’ dit feit met een feestelijke bijeenkomst voor iedereen die de ‘projecten India’ een warm hart toedraagt. Hoe is de situatie nu? Wat doen de norbertijnen van de Canonie van Jamtara om de situatie van de mensen te verbeteren? En hoe ziet de toekomst eruit?

Door: Anja Bekkers

Met bijna 1,4 miljard inwoners woont 1 op de 6 mensen wereldwijd in India. Hier moeten ruim 500 miljoen mensen rondkomen van minder dan 1 euro per dag. Onvoorstelbaar.

Hulp aan armen, daklozen, zieken en onderdrukten
Vanuit India vertelt abt abt Marcus Champia: “St. Norbert Abbey is het resultaat van het harde werk van de 50 priesters van Berne. De hulp maakt een groot verschil in het leven van heel veel arme mensen in India.
Via meer dan 2.500 projecten zorg(d)en we voor onderwijs, gezondheidszorg en zelfredzaamheid van vrouwen. Als abdij doen wij het ook goed: het aantal priesters en studenten is stabiel. We hebben 109 priesters en 73 priesterstudenten. Daarmee zijn we de grootste canonie binnen de norbertijner orde wereldwijd.”

Solidair met India
Sinds 2006 zet de stichting ‘Solidair met India’ het werk van de ‘Missieprocuur van de Abdij van Berne’ op eigentijdse wijze voort. Momenteel is Anja Bekkers directeur: “Wij focussen op concrete ontwikkelingsprojecten op het gebied van scholing, gezondheidszorg, sociale voorzieningen, werk en inkomen. Onze projecten richten zich zelden op één vlak. Want wat heb je aan scholing als je honger hebt? En hoe kun je werken als je ziek bent?”

De projecten worden financieel gesteund door kleine en grote giften van particulieren en organisaties, die het werk van de stichting een warm hart toedragen. Bekkers: “Onze jaaromzet is ongeveer 1 miljoen euro. Dat is veel geld; toch zijn er elk jaar vanuit India meer verzoeken dan we kunnen honoreren. We kunnen niet alles doen en moeten keuzes maken.”

Coöperatie en microkrediet
“Daarbij vinden wij eigenaarschap via zelfhulpgroepen en micro-kredieten enorm belangrijk. Zo kunnen mensen zich ontwikkelen, zijn ze in staat om voor zichzelf en hun gezin te zorgen en hun kinderen een fatsoenlijke opleiding te geven. We brengen bijvoorbeeld vrouwen bij elkaar in zelfhulpgroepen. Naast kennisuitwisseling stimuleren we om te gaan sparen. Zo kunnen ze samen een bankrekening openen en geld lenen. Daarmee kunnen ze een vakopleiding volgen, een winkel of naaiatelier beginnen, kippen of geiten houden en/of tomaten, uien of gember kweken en zo een inkomen verdienen. Als je zo vrouwen helpt, schiet de hele maatschappij daar veel mee op.”

Schouders eronder
Anja Bekkers typeert India als een boeiend land met prachtige mensen. “Ik ben onder de indruk van de bevlogen projecthouders die elke dag hun schouders eronder zetten en veel veerkracht ontwikkelen, omdat er altijd tegenslagen op hun pad komen. Die toch doorgaan, want er zit niets anders op: arme mensen helpen, dat is hun passie. Zij begrijpen dat onderwijs, sociaal en medisch werk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn voor ontwikkeling van een kansarme regio. Investeren in onderwijs biedt veiligheid, bevordert de gezondheid, creëert gelijke kansen voor jongens en meisjes en pakt armoede aan. Daarom zetten zij zich in, net als ik.”

Meer weten?
Kijk op: www.solidairmetindia.nl

Wilt u helpen?
Maak dan een bijdrage over naar:
IBAN NL18 RABO 0120 1106 60
t.n.v. Stichting Solidair met India

Bent u door het lezen van dit artikel, dat eerder werd geplaatst in BERNE (herfst 2023), geïnteresseerd geraakt in BERNE, vraag dan een abonnement aan bij: secretariaat@abdijvanberne.nl. Of bij het secretariaat van de Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD in Heeswijk.

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Abt Denis Hendrickx neemt afscheid
Lees verder MA 27 Mei
Nieuws
Het Ronde Tafelhuis zoekt een directeur
Lees verder DO 09 Mei
Nieuws
Herdenkingsviering: ‘Opmaat naar 80 jaar vrijheid’
Lees verder MA 06 Mei
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief