Over ons

Norbertijnen

Geschiedenis van de orde

Deze kloosterorde werd in 1121 door de heilige Norbertus van Xanten gesticht in Prémontré, vanwaar de naam. De orde, die het beschouwende leven en de liturgische dienst verenigt met het actieve leven, zoals zielzorg en onderricht, kwam spoedig tot grote bloei.

Spiritualiteit

De norbertijnen delen met andere religieuzen de roeping en opdracht om op een bijzondere wijze te getuigen van een leven overeenkomstig het evangelie, gericht op gemeenschap tussen God en mensen en tussen mensen onderling. De wijze waarop aan deze opdracht vorm gegeven wordt vormt de spiritualiteit van een religieuze gemeenschap.

Actuele stand van zaken

De internationale orde van de norbertijnen krimpt al enige tijd qua grootte. Momenteel telt de orde wereldwijd ongeveer 1.100 norbertijnen en 70 postulanten, verspreid over 70 abdijen in maar liefst 26 landen in alle continenten. Aan het hoofd van de Orde staat Jos Wouters, de generaal-abt, die in Rome verblijft. Er zijn ook 120 zusters, norbertinessen genaamd.

900 jaar Norbertijnen – jubileumjaar

2021 is een feestjaar voor de orde van de norbertijnen, die precies 900 jaar geleden gesticht werd door de heilige Norbertus in Prémontré. In dit jubileumjaar waren allerlei evenementen gepland. Wereldwijd worden allerlei activiteiten georganiseerd. Of die allemaal kunnen doorgaan, is vanwege de coronamaatregelen nog onzeker.

Woordenlijst

Wat wordt er bedoeld met een Buitenheer? Wat is een Canonie? Wat is het verschil tussen de Eenvoudige Professie, de Plechtige Professie, de Grote Professie en de Eeuwige Professie? En: wie zitten er in de Raad van de Abt?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief