Abdij van Berne

Over ons

Norbertijnen

De orde van de norbertijnen werd in 1121 door de heilige Norbertus van Xanten gesticht in Prémontré, vandaar de naam ‘premonstratenzers’ voor de norbertijnen. De orde, die het beschouwende leven en de liturgische dienst verenigt met het actieve leven, zoals zielzorg en onderricht, kwam spoedig tot grote bloei.

Abdij van Berne

De Abdij van Berne is de langst bestaande kloostergemeenschap van Nederland en kent een bewogen geschiedenis. De abdij werd gesticht in 1134, in het gehuchtje Berne aan de Maas, vlakbij Heusden. Hoe gaat het met de abdijgemeenschap, welke plannen zijn er voor de toekomst?

Vieringen

Naast het persoonlijk gebed kennen wij in onze gemeenschap drie gezamenlijke gebedstijden die als het ware de scharniermomenten vormen van onze dag: in de ochtend, de middag en de avond. Deze onderverdeling in drie dagdelen heeft een hele praktische achtergrond.

Abdijkerkpastoraat

Onze geloofsgemeenschap bestaat uit ons convent van norbertijnen – de kerngroep – en de velen uit de wijde omgeving die op ons betrokken zijn. Regelmatige kerkbezoekers kunnen zich, op eigen verzoek, laten registreren in onze kerkledenadministratie. Onze kerkgemeenschap is actief in de liturgie, het pastoraat, de diaconie en diverse andere vlakken.

Parochiepastoraat

Vanaf het prille begin van de orde van de norbertijnen vormt pastoraat een wezenlijk element van de spiritualiteit van de gemeenschappen. Norbertijnen van onze abdij zijn al sinds de dertiende eeuw werkzaam in verschillende parochies.

Gelieerde organisaties

De Abdij van Berne kent verschillende organisaties die op meerdere manieren verbonden zijn aan de abdij. O.a. gaat het om Berne Media, Stichting Berne Abdijbier en de werkgroep Berne Anders.

Abdijbibliotheek en archief

De boekencollectie van de Abdij van Berne is in een periode van bijna 570 jaar door de Norbertijnen bijeen gebracht. De collectie is overwegend contemporain ontstaan: veel herkomstgegevens van de incunabelen en de 16e-eeuwse drukken laten zien dat zij overwegend in de tijd zelf zijn verworven. Een uitzondering wordt gevormd door de voormalige bibliotheek van de Bossche Broeders van het Gemene Leven, die in 1623 werd aangekocht door de Abdij van Berne.

Vacatures

Binnen en buiten de abdij kunnen wij altijd vrijwilligers gebruiken die bereid zijn tal van werkzaamheden te verrichten. Af en toe zijn we ook op zoek naar geschikte kandidaten voor betaald werk.

Betrokkenheid

Als je met ons als abdijgemeenschap wilt kennismaken, ben je van harte welkom. Mocht je ons willen steunen, word dan Vriend van de Abdij van Berne!

Organisaties abdijterrein

Op het abdijterrein zijn verschillende organisaties en bedrijven actief die goed passen bij de missie van de Abdij van Berne. Benieuwd welke organisaties en bedrijven dit zijn?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief