Toekomstplannen

Inleiding

De Abdij van Berne is een grootschalig kloostercomplex van de Norbertijnen, gelegen in Heeswijk-Dinther. De kloosterorde werd in 1121 door de heilige Norbertus van Xanten gesticht in Prémontré, vanwaar de naam. De orde, die het beschouwende leven en de liturgische dienst verenigt met het actieve leven, zoals zielzorg en onderricht, kwam spoedig tot grote bloei.

Het abdijcomplex ligt in de Abdijstraat 49 aan rand van Heeswijk (Brabant) en is in eigendom van de Norbertijner gemeenschap. Het klooster is gelegen op een volledig omgracht kavel van ca 6,5 hectare.

De kern van het abdijcomplex wordt gevormd door een cluster volumes, bestaande uit het zestiende-eeuwse slotje, het eerste kloostergebouw uit 1858, het tweede kloostergebouw uit 1870, de in twee fasen gebouwde abdijkerk uit respectievelijk 1881 en 1928 en het gymnasium (c.q. Abdijhuis) uit 1893. Deze volumes hebben de status van rijksmonument. Tot het ensemble behoren daarnaast ook de boerderij uit 1910 op het voorterrein, de voormalige boekbinderij op het achterterrein uit begin 1900, het Neerhuis als noodlokaal aan het Abdijhuis, het wooncarré uit 1998, het magazijn op het achterterrein uit de 20e eeuw en een magazijn en wooneenheden direct gelegen naast het Abdijhuis en uit de 21e eeuw, zie onderstaand figuur.

 

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief