Over ons

Abdij van Berne

Geschiedenis van Berne

De Abdij van Berne is de langst bestaande kloostergemeenschap van Nederland en kent een bewogen geschiedenis. De abdij werd gesticht in 1134, in het gehuchtje Berne aan de Maas, vlakbij Heusden.

Wie wij zijn

De abdijgemeenschap van Berne is een relatief kleine gemeenschap van 13 norbertijnen variërend in de leeftijd van bijna 50 tot dik in de 90. Zij worden ondersteund door tal van medewerkers en vrijwilligers.

Hierden en Tilburg

In Nederland zijn op diverse plekken norbertijnen woonachtig en werkzaam, dus niet alleen in Heeswijk-Dinther. In Hierden zijn norbertijnen – mannen en vrouwen – actief in priorij De Essenburgh en communiteit Mariëngaard. Ook in Tilburg zijn norbertijnen werkzaam.

Toekomstplannen

De Abdij van Berne heeft de afgelopen jaren een intensief proces doorlopen van bezinning op de toekomst. Dit heeft in september 2019 geleid tot de officiële start van de uitvoering van de toekomstplannen voor Berne.

Berne en 900 jaar Norbertijnen

2021 is een bijzonder jaar. Dit jaar wordt namelijk ‘900 jaar norbertijnen’ (wereldwijd) gevierd. Uiteraard wordt er in de Abdij van Berne ook uitgebreid aandacht besteed aan dit jubileum. Ook in de vorm van activiteiten in en om de abdij die voor een ieder toegankelijk zijn.

Norbertijn worden

Als je met ons wilt kennismaken, ben je van harte welkom! Bel gerust eens op om een afspraak te maken om eens een paar dagen bij ons als gast te verblijven.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief