Interview ZO 17 Jan

Abt Denis Hendrickx naar Suriname voor wijding nieuwe bisschop

In november vorig jaar is priester Karel Choennie benoemd als nieuwe rooms-katholieke bisschop van Suriname. Choennie is de opvolger van Wilhelmus de Bekker die 1,5 jaar geleden terugtrad als bisschop. De bisschopswijding vindt plaats op 24 januari a.s. Abt Denis Hendrickx vliegt binnenkort naar Suriname om deze wijding mee te maken. Waarom en wat verwacht hij van deze nieuwe bisschop?

Door: Greco Idema

Wordt dit uw eerste reis naar Suriname? 
“Het is de vijfde keer dat ik naar Suriname ga. Drie keer met een groep bedevaarders langs de bijzondere plaatsen van Peerke Donders. Één keer bij de ingebruikname van de gerestaureerde kathedraal met het graf van Peerke. En dan nu voor de vijfde keer bij gelegenheid van de bisschopswijding van Karel Choennie, de nieuwe bisschop van Paramaribo.”

Kunt u iets vertellen over de katholieke kerk daar? En: zijn daar ook kloosters?
“Het is en blijft moeilijk om het religieuze leven daadwerkelijk te vestigen in Suriname. Vanuit Nederland zijn in Suriname vooral werkzaam geweest de fraters van Tilburg, de paters Oblaten van Maria en de paters Redemptoristen. En als zustergemeenschappen de zusters van Liefde in Tilburg en de zusters van Roosendaal.
Er is in Suriname een inlandse religieuze gemeenschap van zusters ontstaan maar deze kent momenteel nog slechts enkele oudere zusters. Nieuwe religieuze bewegingen (blauwe zusters) hebben zich inmiddels gevestigd in Paramaribo en de vraag is of zij zich voldoende kunnen vestigen zodat de eigen bevolking dat leven mee wil delen en verder dragen.
De aanwezigheid  van de redemptoristen werd tot voor kort gezien en daadwerkelijk beschouwd als een onderdeel van de Nederlandse provincie. Sinds enkele jaren hebben de Braziliaanse Redemptoristen Suriname overgenomen en een kleine gemeenschap gevestigd in Paramaribo.”

Waarom gaat u naar deze wijding? Kent u de nieuwe bisschop?
“De nieuwe bisschop was onder de afgetreden bisschop Wim de Bekker vicaris-generaal. In die hoedanigheid heb ik hem bij mijn bezoeken telkens ontmoet. Hij staat bekend als een kritische volger van het regime Bouterse en dat maakt het volgens mij niet zo eenvoudig.
Als voorzitter van de stichting Petrus Donders ben ik uitgenodigd. Ik denk ook dat het goed is dat de stichting en het werk van Petrus Donders nadrukkelijk aanwezig is en wil zijn bij de wijding van de nieuwe bisschop. Het gaat er immers om de wederzijdse contacten te versterken omwille van de groeiende betekenis van Peerke voor zowel Suriname en het Caribische gebied, als ook in ieder geval Brabant met als middelpunt Tilburg. Daarnaast is het proces van heiligverklaring in volle gang en daarover dienen allerlei nadere afspraken gemaakt te worden. Van de aanwezigheid daar zal daarom gebruik worden gemaakt om verschillende contacten te leggen en te versterken.”

Wat verwacht u van hem? Zal hij gaan zorgen voor een andere koers?
“Het is niet zo eenvoudig om te spreken op zo’n grote afstand van verwachtingen en de te volgen koers. De stad Paramaribo ontwikkelt zich snel en het verschil met het platteland is groot. Wat mij telkens opvalt, is de grote verscheidenheid aan religieuze beleving. Interreligieus samenleven en oecumene zijn nagenoeg dagelijkse praktijk. Het kleurrijk samenleven van al die verschillende culturen en afkomsten werken ook door in de gehechtheid aan en met elkaar vanuit religieuze overtuiging. Soms denk ik wel eens: hier wordt gesproken over oecumene en interreligiositeit en hier worden allerlei voorwaarden gezocht en geformuleerd. Daar wordt het gewoon gedaan. Dat heeft mij diep geraakt.”

Hebt u nog meer reizen op het programma staan dit jaar?
Dat valt nu nog moeilijk te zeggen. Voor de zesjaarlijkse visitatie zal ik naar Amerika gaan voor de abdijgemeenschap van Albuquerque in New Mexico. Wanneer dat zal plaatsvinden is nog niet precies duidelijk. Daarnaast ben ik lid van de ordescommissie voor geassocieerden en dat zal betekenen dat er in Zuid-Frankrijk een bijeenkomst gepland wordt. Ter voorbereiding van het Generaal Kapittel in 2018 zal ik waarschijnlijk ook wel een enkele keer naar Rome gaan. En verder bepaalt de actualiteit over het algemeen mijn reisschema.”

Greco Idema is webmaster van Abdijvanberne.nl

Foto St. Petrus en Pauluskathedraal Paramaribo: Wikimedia Commons (Davidsoe, shifted by Rabanus Flavus)

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Open Huis vernieuwde Berne Abdijwinkel groot succes
Lees verder DI 09 Apr
Nieuws
John Meeuwesen participant van Berne
Lees verder VR 05 Apr
Nieuws
Rondreizende expositie stalen kruisen in Abdij van Berne
Lees verder DO 21 Mrt
Nieuws
Dagboek van Michael Ophovius vertaald in Nederlands
Lees verder DI 19 Mrt
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief