Nieuws ZA 16 Mrt

Binnenkort in Museum Krona: ‘Verborgen achter Muren’

Iconen, zilver, beelden, textiel, relieken en schilderkunst, van de tijd van Jeroen Bosch tot Marc Mulders: Verborgen achter Muren in Museum Krona in Uden opent op zaterdag 20 april en toont (tot en met 15 september) een veelzijdigheid aan bijzondere kunstschatten uit de collectie van Museum Krona, aangevuld met unieke bruiklenen. Tijdens deze laatste expositie van het jubileumjaar worden zelden getoonde schatten gepresenteerd, de kruidentuin in het middelpunt gezet, delen van het klooster tijdens speciale gelegenheden geopend.

50 Jaar Museum Krona. 50 jaar kunst, klooster en kruidentuin deels verborgen achter muren. Verborgen achter Muren belicht het resultaat van een halve eeuw verzamelen, aangevuld met uitzonderlijke, voor velen onbekende kunstwerken uit kloosters en kerken en van particulieren. Onder deze bijzondere objecten zijn onder andere de fraaie bekroning van een abt staf uit 1536 uit het klooster van de norbertijnen van Heeswijk-Dinther, een indrukwekkende Man van Smarten uit de parochie van Oostrum en de juwelen van Anna Paulowna uit de collectie van het Bisschoppelijk Paleis te zien. Oude kunst wordt gecombineerd en verbonden met moderne en hedendaagse kunst, waaronder Robert Zandvliet, Bertien van Manen, Inge en Martin Riebeek en de recent overleden Johan Claassen.

Klooster en kruidentuin
De abdij van de zusters Birgittinessen, het klooster, de kapel en de omringende terreinen zijn gewoonlijk niet toegankelijk voor publiek. Speciaal voor deze expositie worden de voorhof, de kapel en gedeeltes van de abdij opengesteld voor groepen, onder leiding van een gids. Deze rondleidingen zijn een unieke kans om kennis te maken met een leven van spiritualiteit en verstilling. 

In opdracht van Museum Krona maakt Nan Groot Antink een kunstwerk geverfd met verfplanten uit de kruidentuin. In combinatie met een groep laatmiddeleeuwse beelden speelt de kunstenares in op voorstellingen van Maria in de schilderkunst van rond 1500-1550. Ook in het werk van andere kunstenaars als Reinoud van Vught en Marc Mulders wordt de relatie tussen de kunst en de kruidentuin, tussen binnen en buiten gezocht.

Kunstenaars en bruikleengevers
De expositie toont werk van Nan Groot Antink, Jacques Frenken, Robert Zandvliet, Reinoud van VughtMarc MuldersThom Puckey, Derk Thijs, Bas MeermanFrans Verhaak, Johan Claassen, Inge en Martin RiebeekRaoef Mamedov en Jeroen Bosch (navolgers). 

Bruiklenen van kloosters van de Norbertijnen, Kruisheren, Clarissen, Zusters penitenten, Kapucijnen, Birgittinessen en de Duitse orde Gemert-Handel.

Bruiklenen van de parochies Tilburg, Vught, Hulsel, Aarle Rixtel, Geldrop, Grave, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Oostrum e.a.

Voor meer informatie: klik hier.

Bron/foto: Museum Krona

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Abt Denis Hendrickx in Kloostercast: Hoe kan ik gastvrij zijn?
Lees verder ZO 21 Jul
Nieuws
Sinan Can, Henri Bontenbal en Lale Gül in nieuw seizoen van KRO-NCRV’s Kloostergasten
Lees verder DO 04 Jul
Inspiratie
Stichting Vrienden van de Abdij van Berne organiseert tweede Vriendendag
Lees verder DI 11 Jun
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief