Nieuws DI 24 Okt

Een toevallige vondst op een vers geploegde akker in Heeswijk

Sinds 2021 is een dependance van het Provinciaal Depot Bodemvondsten (PDB) Noord-Brabant gevestigd achter op het terrein van de Abdij van Berne. In het Provinciaal Depot Bodemvondsten zijn van ongeveer 2000 locaties in heel Brabant vondsten aanwezig, afkomstig uit opgravingen, waarnemingen en veldverkenningen. Het depot is bedoeld als plek voor een duurzaam behoud en beheer van dit archeologisch erfgoed. Op woensdagavond 18 oktober werd door Berne Anders een lezing georganiseerd in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Twee medewerkers van de Provincie Noord-Brabant vertelden aan de hand van specifieke vondsten, over de verhalen en de achtergronden van die vondsten in de bodem van deze omgeving.

De beheerder van het Provinciaal Depot Bodemvondsten, Ronald Louer, maakte aan de hand van een archeologisch onderzoek duidelijk waarom zulke onderzoeken worden bewaard en dat elk onderzoek ook weer nieuwe vragen opwerpt. De titel van zijn verhaal was: “Raadsels in Retsel”. Godfried Scheijvens van het Meldpunt Archeologische Bodemvondsten sprak ook, over een bijzondere vondst gedaan door een particulier: “De zwarte man van Heeswijk”.

Afgelopen zaterdag berichtte Mooibernheze.nl over deze avond op 18 oktober:

In oktober 2009 deed een metaaldetector onderzoeker een bijzondere toevallige vondst op een vers geploegde akker in Heeswijk: een grotendeels compleet bronzen beeldje uit de Romeinse tijd. De bodem in de omgeving van de vindplaats was ernstig verstoord door vroegere grondwerkzaamheden, die werden uitgevoerd tijdens de kanalisering van de rivier de Aa in de jaren dertig van de vorige eeuw. Tijdens deze kanalisering werden een aantal hoger gelegen dekzandruggen afgeschoven naar lager gelegen delen van het landschap. Het beeldje werd gevonden op een nog aanwezig restant van zo’n dekzandrug. In de nabijheid van de vindplaats van het beeldje werd werd door een ‘zoekmaat’ van de vinder een Romeinse munt, een As (*1), gevonden. De zoekmaat heeft deze munt later aan de vinder van het beeldje geschonken.

Lees hier verder.

Bron: Mooibernheze.nl | Foto: Thanasis Papazacharias, Pixabay

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Abt Denis Hendrickx in Kloostercast: Hoe kan ik gastvrij zijn?
Lees verder ZO 21 Jul
Nieuws
Sinan Can, Henri Bontenbal en Lale Gül in nieuw seizoen van KRO-NCRV’s Kloostergasten
Lees verder DO 04 Jul
Inspiratie
Stichting Vrienden van de Abdij van Berne organiseert tweede Vriendendag
Lees verder DI 11 Jun
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief