Nieuws DO 09 Sep

Fietsen met Paul Spapens langs religieus erfgoed

Onder leiding van Paul Spapens kan zondag 19 september worden deelgenomen aan een fietstocht langs religieus erfgoed. De route is veertig kilometer lang en voert naar Middelrode, Berlicum, Den Dungen, St. Michielsgestel en Schijndel. Er kunnen slechts twintig liefhebbers aan meedoen. Vertrek 10.30 uur bij de Abdijwinkel van Berne. Het is een ‘ouderwetse’ fietstocht in die zin dat de deelnemers zelf hun brood en drinken mee moeten nemen. Deelname is gratis. In verband met de organisatie is aanmelden verplicht via de website: https://bernemedia.com/evenement/religieus-erfgoed-2/

Paul Spapens is een kenner van religieus erfgoed en hij vertelt daar graag en geanimeerd over. Uitgeverij Berne geeft boeken van hem uit over onder meer pelgrimsoorden en hedendaagse religie in Brabant. Deze boeken zijn te koop in de abdijwinkel van Berne. De fietstocht is een initiatief van uitgeverij Berne Media dat hiermee lezers en geïnteresseerden in contact wil brengen met schrijvers en hun specialisatie.

Met de Abdij van Berne als vertrekpunt kent de regio zeer veel religieus erfgoed. Het is bovendien een prachtig gebied om te fietsen. Liefhebber van volksgeloof Paul Spapens geeft onderweg een interessant overzicht van kleinschalig religieus erfgoed als sympathieke kapellekes, het typisch Brabantse fenomeen van dagkapellen en de aanwezigheid van veel Heilig Hartbeelden. Ook heeft hij aandacht voor de grote, hedendaagse ontwikkelingen zoals het onttrekken van kerken aan religieus gebruik, herbestemming en nieuwe vormen van spiritualiteit die sinds de ontkerkelijking ontstaan.

In totaal staat de groep fietsers (letterlijk) stil bij zeker tien objecten. Hoogtepunten zijn een bezoek aan de kerk van Middelrode waar het Mariabeeld staat dat bij het graven van de Zuid Willemsvaart werd gevonden. Bijzonder is dat de groep wordt ontvangen door de overste van de Zusters van Liefde van Schijndel. Deze bezoeken en ontmoetingen zijn speciaal voor deze gelegenheid georganiseerd. Aan het eind kan nog worden deelgenomen aan een rondleiding door de Abdij van Berne. Vermoedelijk is de groep ergens tussen 16.00 uur en 17.00 uur weer terug bij het vertrekpunt. Er staat geen druk op. Het gaat om een genoeglijk uitstapje met voldoende tijd om alles te bekijken en te bepraten.

Bron: Berne Media | Foto: Hennie van Schooten

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Open Huis vernieuwde Berne Abdijwinkel groot succes
Lees verder DI 09 Apr
Nieuws
John Meeuwesen participant van Berne
Lees verder VR 05 Apr
Nieuws
Rondreizende expositie stalen kruisen in Abdij van Berne
Lees verder DO 21 Mrt
Nieuws
Dagboek van Michael Ophovius vertaald in Nederlands
Lees verder DI 19 Mrt
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief