Inspiratie DI 09 Nov

Jong en oud maken Memory Elixers tijdens Alle Zielen

Nienke (17) en haar moeder hebben beiden een klein flesje in de hand. Samen lopen ze langs tal van flessen met gekleurde vloeistoffen en gaan ze in gesprek over de teksten. Ze creëren beiden een eigen Memory Elixer waarin alle schuilt, de mooie momenten en dat wat het meeste pijn doet.

Door: Marian Timmermans | Foto’s: Danna van Daal

De Memory Elixer kent nogal wat kleurtjes en betekenissen dus het is kiezen voor de deelnemers van het event Alle Zielen. Het event waar mensen elkaar vinden in gedeelde smart, ontmoeten, troosten en delen van herinneringen aan iemand die je mist door muziek, kunst, theater, poëzie, en licht. 

Een scheutje uit de grote gele fles gaat in het kleine flesje en samen delen Nienke en haar moeder op gedempte toon een herinnering die ze doet glimlachen. De oranje vloeistof staat voor verdriet. Bijna niemand laat dit flesje staan. Veel mensen benoemen dat ze zich machteloos voelden bijvoorbeeld toen hun geliefde zo ziek werd en dokters niets meer konden doen. Of ze refereren aan het moment dat opa opeens overleed aan corona.

Woordeloos
De kleur roze staat voor wat je nog zo graag zou willen zeggen. Woordeloos voor anderen, brengt de vloeistof het bericht tot leven. De kleur van de liefde, rood, krijgt vaak een plek in het flesje en ook vakantieherinneringen worden gedeeld: ‘Samen met opa in Portugal’. Er wordt ook gelachen, om leuke en dierbare momenten. Het overgieten van de grote naar de kleine fles, maakt soms een plasje op de grond, maar gelukkig, knoeien mag.

Schorre stem
Na de hele ronde van kleuren en woorden tot je nemen is het flesje vaak tot de rand gevuld en vol van betekenissen. Jong en oud schrijven een etiket met daarop de naam van de dierbare of iets wat je niet wilt vergeten. Het flesje glijdt in de jaszak, de paraplu wordt weer tevoorschijn gehaald. Nynke en haar moeder vertrekken met een schor: “Bedankt.”

Abdij van Berne
De Memory Elixer was een van de onderdelen die de Abdij van Berne zelf heeft aangeboden aan de deelnemers tijdens Alle Zielen. Er was ook een puzzeltocht voor kinderen waarbij ze op allerlei plekken op zoek gingen naar lichtvormen op het event. Ondanks de soms stromende regen deden de kinderen enthousiast mee en leverden ze het formulier trots in om wat lekkers te krijgen en mee te dingen naar een prijs.

Marian Timmermans is coördinator van de jongerenprogramma’s van de Abdij van Berne

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Winnaar lichtjestocht Alle Zielen is bekend: Sven van Grinsven
Lees verder ZA 04 Dec
Nieuws
Aanscherping coronamaatregelen in Abdij van Berne
Lees verder ZO 28 Nov
Nieuws
Primeur Abdij van Berne: opening nieuwe kloosterwandeling
Lees verder ZA 27 Nov
Nieuws
Sobere ophaaldag Vatgerijpte Speciale Editie 2021
Lees verder MA 22 Nov
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief