Nieuws MA 20 Dec

Kerstexpositie in de Abdij van Berne geannuleerd

Onderstaand bericht hebben we eind vorige week geplaatst. Vanwege de lockdown hebben we helaas moeten besluiten de kerstexpositie te cancellen.

Wellicht heeft u al eerder gelezen over kerststallen die jaarlijks op verschillende plaatsen in het abdijcomplex worden gerealiseerd. Meestal blijven die voor het grote publiek verborgen. Ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de Norbertijnen, die met kerstmis in 1121 zijn gesticht, wordt nu – onder de bezielende leiding van norbertijn Jan Nabuurs – een bijzondere kerstexpositie ingericht. Kerststal en geschiedenis van verleden, heden en toekomst zijn door middel van talloze beelden, kerstattributen, foto’s, gedichten en korte teksten tot een geheel gesmeed en vormen zo een reis door de tijd.

Kortom: rond de kerststal is van alles te zien.

Vanaf de stichting door Norbertus van Gennep in 1121 met speciale Norbertijnen door de eeuwen heen. Aansluitend de traditionele kerststal van de abdij met, als overgang naar het gemeenschapsleven in Heeswijk, een maquette van het Slotje, het oudste deel van het abdijcomplex, daterend uit 1547.

Naast de eerste eeuwen is veel aandacht besteed aan activiteiten in Heeswijk in de periode 1857 tot heden. Ook priorij Essenburgh in Hierden, Tilburg, tot voor kort nog een bloeiende zelfstandige priorij met de unieke projecten en Abdijen in Vlaanderen komen voorbij. Kortom “de reis door de tijd” geeft bijzondere hoogtepunten weer uit de laatste ruim 150 jaar van de Brabantse Canonie.

Bovendien is er materiaal, waar de kinderen mee kunnen werken. Er is een wensboom, waarin zelfgemaakte wensjes kunnen worden opgehangen. Er kunnen vragen en opdrachtjes worden uitgevoerd.

Er zijn vrijwilligers die uitleg kunnen geven. Er kan een praatje gemaakt worden met een van de Norbertijnen. Er is koffie/thee en iets te drinken voor de kinderen met voor iedereen iets lekkers erbij.

Voor iedereen, jong en oud, is de expositie tijdens de feestdagen Vanaf tweede Kerstdag tot en met Driekoningen dagelijks – behalve 31 december en 1 januari – tussen 14.00 en 16.00 uur te bezoeken. De toegang voor dit alles bedraagt € 5,- per volwassene. Kinderen onder begeleiding hebben gratis toegang.

Kortom een mooie gelegenheid om een bezoek te brengen aan dit unieke gebeuren, een eerbetoon aan 900 jaar Norbertijnen. Van harte aanbevolen, waarbij vanzelfsprekend de coronaregels in acht worden genomen.

Ook in de abdijkerk, die dagelijks open is, kan een mooie handgemaakte kerststal worden bewonderd en er kan een kaarsje worden aangestoken. Vlakbij is ook de abdijwinkel en het proeflokaal. Beide zijn wekelijks van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

Bron: Abdij van Berne

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Steun gezocht voor Nederlandse uitgave Augustinus’ belangrijkste werk
Lees verder VR 29 Jul
Nieuws
Wat de bijbel wél zegt over homoseksualiteit
Lees verder DI 26 Jul
Nieuws
Uitvaart Titus de Kemp: tekst verkondiging en video
Lees verder ZO 24 Jul
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief