Nieuws WO 23 Aug

Open Monumentendag – Abdij van Berne

Op zondag 10 september zijn in de gemeente Bernheze tijdens de Open Monumentendag 10 bijzondere monumenten gratis te bezoeken. Het thema van dit jaar is: Levend Erfgoed. De monumentenbeheerders organiseren allerlei leuke activiteiten die bij dit thema passen. Ook is er een fietsroute langs de monumenten. Nieuw dit jaar zijn twee gratis busexcursies en geocaching. De Abdij van Berne doet op 10 september ook mee aan de Open Monumentendag. In de abdijkerk zijn in de middag mini-concerten en er zijn rondleidingen die beginnen in het proeflokaal.

De Abdij van Berne, de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland, werd in 1134 door ridder Fulco van Berne gesticht in Berne aan de Maas, het tegenwoordige Bern in de provincie Gelderland. In 1857 werd de abdij definitief gevestigd in het Brabantse Heeswijk. De kloosterlingen betrokken toen het oude Slotje, dat een jachtslot van de hertog van Brabant was. In 1879 werd een abdijkerk gebouwd, die in 1927 werd uitgebreid door architect Hendrik Willem Valk. Berne is een abdij van de premonstratenzers, ook norbertijnen of witheren genoemd. De orde is opgezet door de heilige Norbert van Gennep. De norbertijnen leven volgens de regel van Augustinus.

Belangrijk is de ‘vita mixta’, het contemplatieve leven gecombineerd met het actieve. De afgelopen jaren heeft Berne veel werk gemaakt van noodzakelijke toekomstplannen. Zo hebben diverse gebouwen nieuwe bestemmingen gekregen en worden er wellicht komende jaren woningen gerealiseerd achter de boekwinkel. De gemeenschap in Heeswijk-Dinther telt momenteel 13-15 norbertijnen, variërend in leeftijd van bijna vijftig tot dik in de negentig.

Tijd:
De Open Monumentendag duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Het Proeflokaal is open van 11.00 tot 17.00 uur. De Abdijwinkel is open van 12.00 tot 17.00 uur. De Abdijkerk is open van 13.00 tot 17.00 uur en de Abdij is open van 14.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie:
Kijk hier: dit is de voorlopige informatie in de programmafolder voor de Open Monumentendag.

Kom je ook kijken naar al dit moois? Kijk voor de meest actuele informatie op www.openmonumentendag.nl/comite/bernheze, lees de MooiBernhezekrant en volg de sociale media van de deelnemende monumenten.

Bron: VriendenLoterij Open Monumentendag | Foto: Ramon Mangold

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Abt Denis Hendrickx neemt afscheid
Lees verder MA 27 Mei
Nieuws
Het Ronde Tafelhuis zoekt een directeur
Lees verder DO 09 Mei
Nieuws
Herdenkingsviering: ‘Opmaat naar 80 jaar vrijheid’
Lees verder MA 06 Mei
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief