Nieuws ZA 08 Jul

Presentatie boek ‘Berne: De Abdij en Het Oude Huis’

Afgelopen zaterdag 24 juni vond in Bern de boekpresentatie plaats van Berne: De Abdij en Het Oude Huis. Een tweede presentatie van dit boek vond plaats op zaterdagmiddag 1 juli in Heusden.
In Bern, een buurtschap in Gelderland. herinnert vandaag de dag eigenlijk vooral een oude waterput aan de indrukwekkende abdij uit de 12de eeuw. Maar er is ook nog Het Oude Huis in Bern: dit huis is mogelijk een tiendschuur of brouwerij geweest.
Het boek is een uitgave onder ISBN van Berne Media, maar is in opdracht van de huidige eigenaar van Het Oude Huis, dhr. Gerhard van Keulen, gemaakt. In het boek staan o.a. twee bijdragen van Jan Sanders, archivaris van de Abdij van Berne, over de “De Abdij Berne in Bern bij Heusden” en “Van Moederhuis naar Oude Huis”.

Bern
Bern is een buurtschap aan de Bergsche Maas, tussen Well en Nederhemert-Zuid. Van oudsher was het verbonden met Herpt, waarmee het één gemeente en parochie vormde. Rivieren hebben dit gebied gevormd, Bern is nog steeds een eigen polder. De bewoners hebben er, op hun eigen manier, een stempel gedrukt. Sinds het graven van de Bergsche Maas, in 1904, is Bern letterlijk losgesneden van Brabant.
De geschiedenis van Bern gaat terug tot ridder Fulco, die daar na zijn vlucht over de Maas in 1134 een abdij stichtte. In 1584, in het begin van de 80-jarige oorlog, werden de monniken uit Bern verjaagd. Nu rest er nog enkel een put in het weiland. En tussen de boerderijen staat nog ‘het Oude Huis’ een bezienswaardig authentiek gebouw dat Willem Witjens restaureerde.
In 1962 werd door de Rijksdienst voor Bodemkundig onderzoek een proefsleuf gegraven waardoor oude fundamenten van de abdij tevoorschijn kwamen. Andere kleine opgravingen en bodemvondsten lieten ook sporen zien van een uitgebreide bebouwing en een rijke aankleding. Recent hebben deskundigen, ieder vanuit hun eigen standpunt, het verleden van Bern opnieuw onderzocht. Dit boek geeft een nieuw licht op de abdij, ‘het Oude Huis’ en op Berne, de kleine woonkern met een lange en rijke geschiedenis.

Boekgegevens:
Titel: Berne: De Abdij en Het Oude Huis | Auteurs: Jan Sanders, Ronald Glaudemans, Jelmer Krom, Roland Gieles, Trees Blom, Gerrit Verkuil, Jan Grijpink, Henk Poelakker en Cor de Kock | Redactie: Trees Blom | Prijs: € 29,90 | ISBN: 978989724557 | Verschenen: juli 2023

Het boek is te koop in een aantal boekwinkels, o.a. in Hedel (Read Shop) en Zaltbommel (Bruna), in de abdijwinkel van Berne in Heeswijk-Dinther en bij Gerhard van Keulen: gerhard@bakkervankeulen.nl.

Voor een uitgebreider artikel over dit boek: klik hier.

Bron: Berne Media | Fotograaf: Jan Grijpink

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Het Ronde Tafelhuis zoekt een directeur
Lees verder DO 09 Mei
Nieuws
Herdenkingsviering: ‘Opmaat naar 80 jaar vrijheid’
Lees verder MA 06 Mei
Nieuws
Opbrengst 40-dagentijd actie bekend
Lees verder WO 01 Mei
Nieuws
Openingsconcert nieuw seizoen Berne Abdijconcerten op 5 mei
Lees verder DO 25 Apr
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief