Inspiratie DI 11 Jun

Stichting Vrienden van de Abdij van Berne organiseert tweede Vriendendag

Op verschillende manieren zijn de norbertijnen van Berne in hun eigen gemeenschappen, parochies en elders actief. Zij kunnen dit goede werk echter niet alleen doen. De Stichting Vrienden van de Abdij van Berne wil daarom een steunpunt zijn en ondersteunt projecten van de norbertijnen financieel. Daarnaast organiseert de stichting jaarlijks een ontmoetingsdag voor haar vrienden.

Door: Betty van Zutphen

Zaterdag 6 april ontvingen we onze vrienden in de Norbertuszaal met een kop soep en worstenbroodje waarmee de middag goed gevuld begon. Na de lunch heette voorzitter Peter van Boekel iedereen welkom en stelde de bestuursleden voor, waarna hij een korte terugblik gaf op de vorige Vriendendag en de donaties die onze stichting het afgelopen jaar heeft gedaan.

In 2023 ondersteunden we financieel het maken van een driedimensionale kaart van het Abdijterrein en de inrichting van de presentatieruimte in het Proeflokaal. Ook ondersteunden we het project Alle Zielen, dat op 28 oktober 2023 door ongeveer 650 bezoekers werd bezocht. ‘Herdenken van iemand die je mist’ stond daar centraal.

We zijn zeer dankbaar dat onze Vrienden deze donaties mogelijk hebben gemaakt.

Na deze terugblik nam abt Denis Hendrikx het woord om een update te geven over de actualiteit van en rond de Abdij van Berne, met als inleidende boodschap waar Berne voor staat. “Berne wil een bron van betekenis zijn en blijven voor mensen, groepen en organisaties. Om dit als inspiratie te blijven voeden moeten we elkaar en onszelf blijven voeden en verrijken in de geest van het evangelie, onze regelvader Augustinus en onze stichter Norbertus”, aldus abt Denis.

Hij ging verder met de vraag die velen bezighoudt: hoe wil Berne dit de komende jaren gaan vorm geven? “Door niet alleen te praten over naastenliefde, maar die ook handen en voeten te geven en eigenzinnig te blijven. De religieuze gemeenschap moet zijn eigen plaats behouden, een verbindende dialoog op gang brengen, een centrale plaats voor toerusting zijn en het erfgoed behouden.”

Ook gaf abt Denis een inkijk in de huidige stand van zaken. Hij sprak bijvoorbeeld over de verkoop van het Abdijhuis, dat nu de Holie Hub is geworden. Hij noemde de uitbreiding van het gastenwerk, ontwikkelingen boven de Abdijwinkel en een woonproject voor levensloopbestendige woningen, dat de naam ‘Hof van Berne’ krijgt. Er wordt onderzoek gedaan naar het bouwen van een minibrouwerij. Ook verduurzaming van gebouwen van het oude kloostergedeelte en ontwikkelingen op het achterterrein werden genoemd.

Daarna was het tijd om aan het tweede gedeelte van het programma te beginnen en werden we door Monja van Deurzen ontvangen in de Holie Hub. Zij is communicatie- en marketingadviseur van de stichting Duurzaamheid.nl. Ze vertelde ons over de passie van de stichting voor duurzaamheid in het algemeen, maar ook over hoe bijzonder zij het vinden dat ze zich op het Berneterrein hebben kunnen huisvesten.

Na het warme welkom in de Holie Hub was het tijd voor onze hoofdgast Ruud Koornstra. Hij behoeft in de wereld van duurzaamheid geen introductie meer, maar voor velen van ons was zijn gepassioneerd vertelde (levens)verhaal een bron van inspiratie. Van programmamaker tot duurzaam ondernemer, om uiteindelijk coördinator van de SDG 7 (de zevende Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling van de Verenigde Naties; red) te worden en zich daarmee onvoorwaardelijk te blijven inzetten voor betaalbare en duurzame energie voor iedereen. De rode draad was dat “er zoveel kennis en ondernemerschap is in Nederland” en dat de meeste oplossingen gevonden worden in schuurtjes. Met quotes als: “Durf te dromen” en het “Doel is de baas” wist hij ons tot het einde te boeien. Aan zijn film Het Paradijs op aarde begint in Nederland kwamen we niet meer toe. Maar niet getreurd: deze film is via YouTube te bekijken en zeer de moeite waard.

Daarna was het tijd voor Charlie, leerlinge van gymnasium Bernrode, om de ‘duurzame biecht’ af te nemen bij Ruud, onze voorzitter Peter en wethouder Rien Wijdeven. Charlie stelde hen zeer prikkelende vragen over hoe zij met duurzaamheid omgaan en hoe ze de wereld voor zich zien over dertig jaar. Na iedereen bedankt te hebben voor zijn of haar wijze woorden was het tijd voor een gezellig samenzijn op het terras van het Proeflokaal.

We zien zeer tevreden en met een positief gevoel terug op een boeiende middag en kijken alweer vooruit naar de volgende Vriendenmiddag, in 2025.

Betty van Zutphen is bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Abdij van Berne.

Bent u door het lezen van dit artikel, dat eerder werd geplaatst in het blad BERNE (zomer 2024), geïnteresseerd geraakt in BERNE, vraag dan een abonnement aan bij: secretariaat@abdijvanberne.nl. Of bij het secretariaat van de Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD in Heeswijk.

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Ontwikkelplan toekomst Abdij van Berne in beweging
Lees verder MA 10 Jun
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief