Nieuws DI 13 Sep

Succesvolle bijeenkomst ‘Jaar van het Brabants Kloosterleven’ in Berne

In de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther vond gistermiddag de slotbijeenkomst plaats in het kader van het ‘Jaar van het Brabants Kloosterleven’. Dit ‘kloosterjaar’ was vorig jaar, maar vanwege corona kon de slotbijeenkomst – die bedoeld was voor alle religieuzen van de bisdommen Breda en ’s-Hertogenbosch – niet doorgaan eind vorig jaar. Veel andere activiteiten in het kader van dit kloosterjaar konden helaas ook niet doorgaan. In het kloosterjaar werd herdacht dat een aantal kloosters in Brabant een belangrijk jubileum vierden: 900 jaar Norbertijnen, 750 jaar Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal, 650 jaar Kruisherenklooster Sint-Agatha en 300 jaar Clarissen in Megen.

Presentator en theatermaker Oscar Kocken ging in gesprek met enkele jonge religieuzen en andere betrokkenen over heden, verleden en toekomst van het religieuze leven in Brabant, waaronder Lucy Geertman, straatpastor in Nijmegen, Franck Ploum, theoloog, beleidsmedewerker bij de broeders van Huijbergen en actief in de Ekklesia Breda en Zuster Johanna Schuts, claris in Megen.

Gekeken werd o.a. naar wat vele eeuwen kloosterleven hebben gebracht en op welke wijze de waarden van het religieuze leven vandaag en in de toekomst worden doorgegeven. En: wat trekt jongere religieuzen in het religieuze leven, waarom hebben ze deze keuze gemaakt en hoe proberen zij op hun eigen wijze in de voetsporen treden van de vele generaties voor hen?

De bijeenkomst was niet alleen in de abdij in Heeswijk-Dinther maar ook online te volgen via een live-verbinding op de website van de Abdij van Berne. Mocht u deze bijeenkomst hebben gemist: hieronder kunt u het volledige programma bekijken. Reacties zijn welkom via onderstaand reactieformulier.

Bron: Abdij van Berne | Foto’s: Karien Jansen

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Abt Denis Hendrickx neemt afscheid
Lees verder MA 27 Mei
Nieuws
Het Ronde Tafelhuis zoekt een directeur
Lees verder DO 09 Mei
Nieuws
Herdenkingsviering: ‘Opmaat naar 80 jaar vrijheid’
Lees verder MA 06 Mei
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief