Nieuws VR 03 Feb

‘Vernietiging en herstel’ van Luc Vankrunkelsven verschenen

Het boek Vernietiging en herstel – Wat betekent Brazilië voor Europa? van Luc Vankrunkelsven is eind vorig jaar verschenen bij Dabar-Luyten uitgeverij in Heeswijk-Dinther.

Voorjaar 2022 was Luc Vankrunkelsven (1956) voor de 25e keer op tournee door Brazilië. Waar hij onder meer ontmoetingen had met sociale bewegingen en op universiteiten en hogescholen. Oorspronkelijk werkte de auteur voor een vernieuwende vakbond van familiale kleine boeren in de drie zuidelijke staten van het land. Later werd hem met aandrang gevraagd de Cerrado zichtbaar te maken. Er is terecht aandacht voor het Amazonegebied, maar veel minder voor de immense savanne die de Cerrado is.

De Amazone is tienduizend jaar oud, maar de Cerrado, twee miljoen km2, is met vijfenveertig miljoen jaar één van de oudste ecosystemen ter wereld. De Amazone is voor 20% vernietigd, de Cerrado voor 45%. Ecosystemen worden aangevallen, volkeren verjaagd, vermoord of vergiftigd. Dit alles vanwege een monocultuur richting Europa en China. In Vlaanderen en Nederland woedt een heftig stikstofdebat, maar daarbij wordt vergeten dat het probleem voor een groot deel te maken heeft met de import van soja overzee. Vernietiging is wereldwijd. De auteur gaat daarom uitvoerig in gesprek met tal van organisaties die proberen de bodem weer tot leven te brengen. Herstel!

Over de auteur
Norbertijn Luc Vankrunkelsven besteedt al vele jaren aandacht aan de wisselwerkingen tussen uitbuiting van mensen en uitputting van de aarde. Meer specifiek onderzoekt hij de manier waarop de soja- en vleeshandel tussen Brazilië en Europa in dit alles één van de meest schrijnende voorbeelden is.

Boekgegevens:
Titel: Vernietiging en herstel | Subtitel: Wat betekent Brazilië voor Europa? | Auteur: Luc Vankrunkelsven | Aantal pagina’s: ±100 | Prijs: € 12,50 | Boekomslag: Softcover | Grootte: 13,5×21 cm | ISBN: 978-90-6416-462-0 |

Bron: Dabar-Luyten Uitgeverij | Foto Amazone: Pixabay

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Herdenkingsviering: ‘Opmaat naar 80 jaar vrijheid’
Lees verder MA 06 Mei
Nieuws
Opbrengst 40-dagentijd actie bekend
Lees verder WO 01 Mei
Nieuws
Openingsconcert nieuw seizoen Berne Abdijconcerten op 5 mei
Lees verder DO 25 Apr
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief