Nieuws DI 20 Feb

Video: 100 jaar norbertijnen in India

De norbertijnen verbonden aan de abdij van Jamtara in India vieren volgende week donderdag 29 februari het eeuwfeest. Ze vieren dan dat 100 jaar geleden de norbertijnen vanuit de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther naar India gingen en de orde daar stichten. Op deze dag vindt de abtsverkiezing plaats. Beide momenten zijn gecombineerd omdat de paters vanuit heel India naar Jamtara moeten reizen, wat tijd en geld kost.

Abt Marcus Champia is nu negen jaar abt en kan herkozen worden; of er wordt een andere pater gekozen tot abt. Abt Denis Hendrickx is gisteren vertrokken naar India om toezicht te houden op de verkiezingen, samen met abt-generaal Jos Wouters.

Op zaterdag 28 oktober 2023 is dit eeuwfeest ook gevierd in de abdij van Jamtara, met de paters in de Jamtara/Jabalpur regio, de bisschop en de lokale bevolking die betrokken is bij de abdij. Daar was abt Denis Hendrickx ook bij, evenals de voorzitter van Solidair met India, Antoine Wintels, vrijwilliger Harrie Swinkels en Anja Bekkers, directeur van Solidair met India. Solidair met India ondersteunt de norbertijnen in India met concrete ontwikkelingsprojecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, sociale voorzieningen, werk en inkomen. De basis hiervoor is gelegd door de norbertijnen van de Abdij van Berne.

Video
In 1923 zetten Heeswijkse norbertijnen voet aan wal in Mumbai. De Nederlanders zijn al lang weg, Indiase geestelijken zetten nu het werk voort: met hart en ziel zetten zij zich in voor de kansarmen in de sloppenwijken van steden en het achtergestelde platteland. De video laat zien wat zij hebben bereikt de afgelopen 100 jaar en de omstandigheden waarin zij werken.

Bron/foto/video: Solidair met India

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Open Huis vernieuwde Berne Abdijwinkel groot succes
Lees verder DI 09 Apr
Nieuws
John Meeuwesen participant van Berne
Lees verder VR 05 Apr
Nieuws
Rondreizende expositie stalen kruisen in Abdij van Berne
Lees verder DO 21 Mrt
Nieuws
Dagboek van Michael Ophovius vertaald in Nederlands
Lees verder DI 19 Mrt
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief