Interview DI 17 Mei

“‘Vier het leven” is voor mij het leven proeven in al haar facetten”

Van 7-10 juni a.s. wordt er in de abdij van Berne in Heeswijk een vierdaagse activiteit georganiseerd over het thema ‘Vier het leven’. Een gesprek met de begeleider, Cobi Voskuilen.

Door: Greco Idema

Kun je iets over jezelf vertellen?
“Jazeker. Ik ben getrouwd, moeder en oma en houd van uitdagingen. Ik ben onderwijzeres geweest en al jaren vrijwillig pastoraal medewerkende van een levendige geloofsgemeenschap in Nijmegen Dukenburg. Ik houd van mensen, van lezen, vogels kijken en fotograferen.”

Wat heb je met de Abdij van Berne?
“In een moeilijke periode van mijn leven ben ik bij ‘toeval’ verzeild geraakt in de abdij en heb daar veel hulp en geestkracht gevonden om ‘voluit te gaan leven’. Ik heb me heel bewust verbonden aan deze abdij en ben 7 jaar stafmedewerker geweest in het Abdijhuis waar ik themaweekenden en weken mocht begeleiden. Het bijzondere is dat je samen met de deelnemers een thema gaat verkennen en uitdiepen. Ook voor mij is het steeds een verrassing wat er naar boven komt.”

Van 7-10 juni begeleid je ‘Vier het leven!’. Waarom dit thema? 
“‘Vier het leven’ is voor mij het leven proeven in al haar facetten. Niet alleen de uitbundige vrolijke kant maar ook de ingetogen, lastige kant van het leven. We verliezen ons teveel in alles wat ‘moet’, in ons werk, onze carrière, in de eisen die de maatschappij stelt. Vaak zijn we de verbinding met wat we voelen en verlangen grotendeels kwijt.”

Wat gaat er precies gebeuren?
“Aan de hand van een meegebracht symbool verkennen we ieders persoonlijke betekenis van het thema. We staan samen stil bij: WAT vier je? Dat de zon weer schijnt of je vriendschap? HOE vier je? Met muziek OF door stil te staan, iets te delen op facebook? WAAROM vier je? Om energie op te doen, negatieve dingen een plek te geven, om te herinneren? WAARMEE vier je? Met vrienden OF alleen, met de natuur…? Daarvoor gebruik ik verschillende werkvormen, o.a. een korte inleiding, verhalen, foto’s en gedichten (als kapstok), meditatie, dans en een gesprek in tweetallen.”

Kunnen mensen zich nog aanmelden?
“Ga deze uitdaging aan. Er is nog plek vrij. Dus: weet je welkom!”

Greco Idema is webmaster van Abdijvanberne.nl

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Open Huis vernieuwde Berne Abdijwinkel groot succes
Lees verder DI 09 Apr
Nieuws
John Meeuwesen participant van Berne
Lees verder VR 05 Apr
Nieuws
Rondreizende expositie stalen kruisen in Abdij van Berne
Lees verder DO 21 Mrt
Nieuws
Dagboek van Michael Ophovius vertaald in Nederlands
Lees verder DI 19 Mrt
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief