Nieuws MA 18 Dec

Word ook lid van de Bernekring!

Ondersteuning van het pastorale werk van de Abdij van Berne. Dat is de centrale doelstelling van de Bernekring, een stichting die mensen verenigt die het werk van de norbertijnen financieel willen ondersteunen. De Bernekring bestaat dus niet perse uit mensen die regelmatig in de abdijkerk de vieringen bezoeken. En ook bestaat zij niet uit vaste bezoekers van de lezingen die in en vanuit de abdij georganiseerd worden. De Bernekring is indertijd in het leven geroepen door Abt Ton Baeten, toen hij merkte dat er mensen waren die het werk van de abdij een warm hart toedroegen en die het belangrijk vonden dat het pastorale werk van de norbertijnen een extra financiële steun zou krijgen.

Door: Jos Deckers

Enkele voorbeelden van projecten die mede door de Bernekring ondersteund werden:
– opknappen van de Bernekringzaal (zie foto hierboven)
– orgel voor kapel Essenburgh
– aanleg van een Wifi-installatie binnen de abdij voor de norbertijnen en hun gasten

De Bernekring richt zich dus niet alleen op de abdij maar ook op haar priorijen en de Communiteit Mariëngaard.

Samen met degenen die een bijdrage betalen als regelmatige kerkganger in de abdijkerk zijn we de aanschaf aan het voorbereiden van een aantal kazuifels en stola’s voor de abdijkerk.

Eens per jaar worden de leden van de Bernekring uitgenodigd voor een dag in Heeswijk, meestal op zaterdag. ’s Morgens is er dan een inleiding over een min of meer actueel onderwerp. Vervolgens neemt men deel aan de conventsmis en vindt er een maaltijd plaats, waar ook de leden van de abdij aan deelnemen. De ontmoetingen die tijdens die maaltijd – en ook rond de lezing – plaatsvinden worden zeer gewaardeerd, zowel door de leden van de Bernekring als door de norbertijnen zelf.

De eerstkomende Bernekringdag is op zaterdag 24 februari 2018. De inleiding wordt dan verzorgd door mevrouw prof. dr. Anja Machielse. Zij is verbonden aan de universiteit voor humanistiek in Utrecht en doet onderzoek naar goed ouder worden of in vaktaal: empowerment van ouderen.

In de actualiteit is levensbeëindiging een regelmatig terugkerend thema. Vanuit christelijk standpunt is het zaak eerst te kijken naar wat er nodig is om te zorgen dat ouderen een goed, waardig en waardevol leven kunnen leiden. De basis voor nadenken over dat thema levert het onderzoek dat Anja Machielse verricht heeft. Zij kan daar boeiend over spreken.

Sinds vorig jaar ben ik voorzitter geworden van de Bernekring. Mijn naam is Jos Deckers, 67 jaar en geboren in ’s-Hertogenbosch. Ik heb mijn gymnasium in Heeswijk gevolgd en heb daarna twee jaar deelgenomen aan Lucerna in Tilburg, toen een leef – en woongemeenschap van studenten die overwogen norbertijn te worden. Zover is het bij mij nooit gekomen; ik heb wel mijn studie afgemaakt en ik ben getrouwd met Liesbeth van Campen. Ik ben vanaf 1977 tot 2015 pastoraal werker geweest in het Bossche bisdom. Eerst in Boxtel (project Boxtel-Oost en parochie St. Petrus); daarna als stafmedewerker aan het Diocesaan Pastoraal Centrum en vanaf 1999 in Nuenen, Parochie Heilig Kruis. Na mijn pensionering ben ik nog voor enkele uren verbonden aan de congregatie van de zusters in Schijndel. Daarnaast doe ik nog allerlei vrijwilligerswerk, in de parochie in Nuenen en bij de Landelijke Vereniging Pastoraal Werkenden. De spiritualiteit van Norbertus heeft mij altijd aangesproken en geïnspireerd in mijn pastorale werk: werk en gebed, inzet en contemplatie combineren ten dienste van lokale geloofsgemeenschappen. Ik hoop ook mijn steentje bij te kunnen dragen aan de Bernekring en roep de lezers van dit blad op een lidmaatschap te overwegen.

Deelname aan de Bernekring is mogelijk vanaf € 75 per jaar. U bent uiteraard van harte welkom. U kunt zich aanmelden via de website van de abdij. Of een kaartje sturen naar het secretariaat, mevrouw Henriette Ausems, Groeneweg 8, 5481 BV Schijndel of via de mail: bernekring@abdijvanberne.nl.

Jos Deckers is voorzitter van de Bernekring | Foto: Cobi Voskuilen
___

Bent u door het lezen van dit artikel, dat eerder werd geplaatst in BERNE (december 2017), geïnteresseerd geraakt in BERNE, vraag dan een abonnement aan bij: secretariaat@abdijvanberne.nl. Of Secretariaat Abdij van Berne. Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk. Losse exemplaren vindt u ook in Berne Boekhandel in de Abdij/ Priorij de Schans/ Priorij de Essenburgh/ Sint Catharinadal en in de verschillende parochies van de Norbertijnen.

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Open Huis vernieuwde Berne Abdijwinkel groot succes
Lees verder DI 09 Apr
Nieuws
John Meeuwesen participant van Berne
Lees verder VR 05 Apr
Nieuws
Rondreizende expositie stalen kruisen in Abdij van Berne
Lees verder DO 21 Mrt
Nieuws
Dagboek van Michael Ophovius vertaald in Nederlands
Lees verder DI 19 Mrt
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief