Interview VR 29 Apr

“Zelf bakken geeft altijd een feestelijk gevoel”

Op zaterdag 21 mei wordt er in Heeswijk een middag georganiseerd rondom het bak- en leesboek Zalig Gebakken met de auteurs Marian Geurtsen en Bep Willers-van Oostwaard. Een gesprek met de auteurs over dit boek en deze middag.

Door: Greco Idema

Hoe gaat het eigenlijk met jullie boek?
Marian: “Heel goed! Het boek heeft maanden in de top-tien van Berneboek gestaan. Ik hoor van veel mensen dat ze het gekocht hebben als een cadeautje voor iemand anders. En van andere mensen dat ze het cadeau gevraagd hebben of cadeau gekregen hebben.”
Bep: “Ik vind dat het boek heel mooi is uitgevoerd met verhalen, unieke tekeningen die speciaal voor Zalig gebakken gemaakt zijn, en recepten. Ook mensen die niet bakken kopen het boek voor de verhalen en de tekeningen.”

Veel reacties ontvangen?
Bep: “We horen dat de recepten uitnodigen om te gaan bakken. Bakken is een heel rustgevende bezigheid en is ook heel leuk samen met kinderen te doen, dat is dubbel plezier. Zelf bakken geef altijd een feestelijk gevoel.”
Marian: “We krijgen leuke reacties op het boek. Bijzonder vind ik de reactie van iemand die schrijft dat ze nooit ontdekt zou hebben hoe zalig zelfgebakken brood smaakt als ze ons boek niet had gehad.”

Binnenkort zijn jullie in Heeswijk te gast. Wat gaat er precies gebeuren?
Marian: “Op 21 mei houden we een inspiratiemiddag rondom Zalig gebakken in de Abdij van Berne. Het wordt een gezellige middag; we houden een quiz. Daarmee willen we alle die-hards die alles al gelezen hebben de kans geven om een pot koekjesmix te winnen. Wie het boek nog niet gelezen heeft, krijgt zo een speels inkijkje in wat er allemaal uit het boek te halen is. En uniek: Leonie Nijman laat de originele illustraties van de heiligen zien.”
Bep: “We luisteren naar ervaringen van de thuisbakkers, wat ging wel en wat ging niet goed en hoe hebben zij dit opgelost. En we zijn natuurlijk benieuwd hoe het resultaat smaakte. Misschien horen we ook dat er al variaties op de recepten zijn.”

Zijn alleen bakliefhebbers welkom?
Marian: “Op 21 mei gaan we vooral koekjes proeven die Bep en ik thuis gebakken hebben; we gaan niet samen bakken.”
Bep: “Je hoeft zelf geen fanatieke hobbybakker te zijn om het boek leuk te vinden. De recepten zijn trouwens niet erg ingewikkeld en de ingrediënten zijn algemeen verkrijgbaar. En bakkers die bij het bakken tegen moeilijkheden aan lopen, kunnen natuurlijk altijd aan ons om tips en tricks vragen.”

Organiseren jullie ook elders activiteiten in het kader van Zalig gebakken?
Marian en Bep: “Jazeker! In de afgelopen maanden zijn we al in verschillende parochies geweest voor een boekpresentatie.”
Marian: “Aan het begin van de veertigdagentijd heb ik een workshop gegeven over vasten. Als een parochie of gemeente daar belangstelling voor heeft, komen we ook een bakworkshop begeleiden. Bijvoorbeeld in het najaar met Franciscuskoekjes of speculaas voor Sinterklaas. Of we houden een mooie presentatie over hoe mensen van alle tijden en alle culturen betekenis toekennen aan voedsel (brood), door er verhalen rondom te vertellen.”

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Greco Idema is webmaster van Abdijvanberne.nl | Fotograaf: Elisabeth van Munster-Algra

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Open Huis vernieuwde Berne Abdijwinkel groot succes
Lees verder DI 09 Apr
Nieuws
John Meeuwesen participant van Berne
Lees verder VR 05 Apr
Nieuws
Rondreizende expositie stalen kruisen in Abdij van Berne
Lees verder DO 21 Mrt
Nieuws
Dagboek van Michael Ophovius vertaald in Nederlands
Lees verder DI 19 Mrt
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief