Over ons | Norbertijnen

Actuele stand van zaken

Video-serie bevestigt ‘eenheid in diversiteit’

De internationale orde van de norbertijnen krimpt al enige tijd qua grootte. Momenteel telt de orde wereldwijd ongeveer 1.100 norbertijnen en 70 postulanten, verspreid over 70 abdijen in maar liefst 26 landen in alle continenten. Aan het hoofd van de Orde staat Jos Wouters, de generaal-abt, die in Rome verblijft. Er zijn ook 120 zusters, norbertinessen genaamd.

Met name vanwege ‘900 jaar norbertijnen’ maakten Leo De Bock (samenstelling) en Wim De Saeytyd (research) met hulp van prior Johan Goossens (Abdij Grimbergen) op basis van het audiovisuele materiaal dat verschillende gemeenschappen van norbertijnen zelf toestuurden een serie van 7 video’s om het verhaal van eenheid in verscheidenheid van de wereldwijde orde van de norbertijnen te vertellen. Alhoewel de beelden in de video’s niet allemaal recent zijn gemaakt, geven ze toch een goed beeld van de diversiteit. De video’s vindt u hieronder.

Video 1

Hier komt nog tekst over het eerste filmpje dat door Grimbergen is gemaakt ikv 900 jaar norbertijnen.

Video 2

Hier komt nog tekst over het tweede filmpje dat door Grimbergen is gemaakt ikv 900 jaar norbertijnen.

Video 3

De San Antimo abdij in Toscane, Italië werd in 2015 overgelaten. Dev gemeenschap verhuisde naar Frigolet in Frankrijk. Ook dat is het lot van sommige norbertijner- en andere abdijen. We trekken naar Magdeburg (Duitsland) waar ze een nieuw klooster bouwen. “We nemen, liever het risico te investeren in de toekomst dan dat we het verleden verliezen,” zegt pater Clemens daarover. In Roggenburg werd de hele abdij zorgvuldig gerestaureerd met een prachtig resultaat voor gevolg. We ontmoeten in het Windbergklooster de nog erg jonge pater Philip die als een ruimdenkend christen in het leven staat. Van pater Philip gaat het naar Daylesford Abbey in de Verenigde Staten. Een héél ander verhaal.

Video 4

Abt Erik De Sutter van de abdij van Grimbergen praat over het verlies van zijn neef. Middenin het Ruhrgebied in Duitsland heeft Norbertijn Oliver een centrum voor sociaal pastortaal. In Schlägl, Oostenrijk is er bouwkunst en brouwkunst. In het Generalaat van de Norbertijnen praten we met Edmund Page van Saint-Michaels Abbey in Orange, VS. In de abdij van Geras in Duitsland heeft pater Benedikt Felsinger een heilzame kruidentuin. En, heel bijzonder, in de abdij van Strahov in Tsjechië halen ze de werkelijke overblijfselen van de heilige Norbertus uit.

Video 5

Pater Ton Smits van de abdij van Grimbergen is ontroerd door het heelal. We reizen naar de Saint-Philip’s abdij in Chelmsford, Verenigd Koninkrijk, naar Czorna in Hongarije, naar Jao in Brazilië en Orange in de Verenigde Staten waar ze een heel nieuywe abdijkerk bouwen die inmiddels is afgewerkt en volop in gebruik. Hier is de 5de aflevering in onze reeks Norbertijnen Wereldwijd.

Video 6

Pater Karel Stautemas van de abdij van Grimbergen organiseert tentenkamp voor jongeren in de tuin van de abdij. Met de pelgrimsorganisatie Quid Nunc Viator trekt hij naar Israël en Palestina. In St-Michael’s Abbey in Orange, VS, bouwen ze een nieuwe kerk en gaan twee jonge paters alvast aan het klokzeel hangen. In de Snta Maria de la Vid in Nieuw Mexico praat Jaime Bernardo Avila Borunda over zijn roeping. Pater Ulrich Christian Keller uit Elchingen in Duitsland heeft het over de oktoberfeesten. En we gaan langs bij de Norbertinessen van Zsàmbék in Hongarije.

Video 7

In deze laatste aflevering van onze reeks over de Norbertijnen wereldwijd belanden we in Hongarije en met name in de abdij van Czorna. In de abdij van Park, Heverlee, restaureren hooggespecialiseerde vaklui en kunsthistorici schilderwerk, basreliëfs, glasramen. In Tongerlo krijgen we uitleg over onder andere het belang van de drie geloften en we eindigen in de abdij van Leffe in volle zomertijd.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief