Tweedaagse basistraining over ‘Verbindende Communicatie’

De Metgezel in Zingeving biedt wederom een tweedaagse basistraining Verbindende Communicatie aan op 20 en 21 september 2024 in de Abdij van Berne, gebaseerd op het gedachtegoed Non Violent Communication (Geweldloze Communicatie) van Marshall Rosenberg.

Tussen wat wordt gezegd en niet bedoeld
en wat wordt bedoeld en niet gezegd,
gaat de meeste liefde verloren. (Khalil Gibran)

Marshall Rosenberg heeft een vorm van communicatie ontwikkeld, die hij Non Violent Communication (Geweldloze Communicatie) genoemd heeft. Hij is van mening dat oordelen en interpretaties vaak geweld creëren tussen mensen. Marshall nodigt uit om in plaats van te blijven steken bij de oordelen die wij hebben, op zoek te gaan naar de onderliggende gevoelens en behoeften. Op deze manier leveren wij een bijdrage aan het welzijn van onszelf en dat van anderen.

Woorden

Wees voorzichtig met je uitspraken,
woorden zijn machtige wapens,
die veel onheil kunnen stichten.
Zet met je tong nooit iemand in zijn hemd.
Maak met je grote mond nooit iemand klein.
Een hard woord, een scherpe opmerking,
het kan lang op de bodem van het hart blijven branden.
En er een litteken achter laten.

Geweldloze of Verbindende communicatie is een manier van interactie die het mogelijk maakt op vreedzame wijze informatie uit te wisselen en verschillen te overbruggen, rekening houdend met de emoties en een methode die taalgebruik wil vermijden dat mensen kwetst of in hun waarde aantast. Het is manier van communiceren die erop gericht is om wederzijds begrip en respect op te brengen in de ontmoeting met anderen. Het leert je om je helder uit te drukken en creëert innerlijke rust en balans. Het geeft ontspanning in gesprekken, verdieping in relaties en kan conflicten voorkomen. Het geeft je rust door de heldere manier van communiceren en brengt je in verbinding met de gevoelens en behoeften van jezelf en de ander.

Hoe breng je over wat belangrijk voor je is, zodanig dat de ander jouw boodschap ook hoort? Wat leeft er onder jouw eigen oordelen en hoe kun je daar onbevangen naar kijken? Vaak sluiten mensen zich af als reactie op een bepaalde vorm van communiceren of men gaat in de verdediging of tegenaanval. Dat is niet echt een goede basis voor een vruchtbare ontmoeting met elkaar! Verbindend communiceren maakt je bewust over wat er in jouw omgaat en wat er achter het gedrag van de ander schuilgaat en dit levert jouw meer harmonie in je leven op.

Zowel op de werkplek, als privé maar ook in de politiek blijkt het gedachtegoed een verbindende werking te hebben die relaties in welke vorm dan ook ten goede komen. Communicatie bepaalt immers in grote mate de kwaliteit van onze relaties die wij met anderen hebben.

In de 2-daagse basistraining Verbindende Communicatie leer je hoe je vaak onbewuste reacties vanuit je geconditioneerde patronen, om kunt zetten naar een open, verbindende en effectieve manier van interactie met elkaar. Een manier van communiceren waarbij je recht doet aan de gevoelens en behoeften van alle betrokken en waarbij je dus oog hebt voor wat jijzelf en anderen nodig hebben.

Wil jij hier meer van weten en ook je erin oefenen? Samen gaan we in een veilig kader aan de gang om niet te blijven steken in oordelen en interpretaties, maar we gaan kijken hoe we bij onze gevoelens en behoeften uitkomen die onder onze manier van communiceren liggen. Dat is nodig om ontwapenend en open te communiceren waardoor je conflicten op een vreedzame manier kunt oplossen en waardoor je bijvoorbeeld kunt omgaan met de boosheid van jezelf en anderen. Meer resultaat met minder inspanning en gelijkmoedigheid in je gemoedstoestand.

Praktische informatie
Wat: Tweedaagse basistraining over Verbindende Communicatie
Datum: Vrijdag 20 september en zaterdag 21 september 2024
Aanvang: Inloop met koffie/thee tussen 09.00 en 09.30 uur. Start programma 09.30 uur. Afronding zaterdag omstreeks 17.00 uur.
Locatie: Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk Dinther
Elke deelnemer krijgt een individuele kamer toegewezen met eigen toilet en douche. Mogelijkheid voor tweepersoonskamer voor koppels. Rolstoel toegankelijk.
Kosten: Het inschrijvingsgeld voor particulieren is € 230,- voor de beide dagen. Dit is inclusief overnachting (inclusief handdoek en lakenpakket), alle maaltijden, koffie/thee. Via werkgever of zzp/zelfstandigen: € 275,-
Aanmelden: Dat kan via deze link.
Meer informatie: Kijk hier.

Bron: Metgezel in Zingeving | Foto: Priscilla Du Preez, Unsplash.com

Ook interessant

DI 02 Jul - DO 04 Jul
Driedaagse workshop boekbinden in Abdij van Berne
VR 02 Aug - ZO 04 Aug
Driedaagse workshop boekbinden in de Abdij van Berne
DO 08 Aug - ZO 11 Aug
Lang weekend 'Natuur en Stilte'
DI 17 Sep - DI 19 Sep
Driedaagse workshop boekbinden in de Abdij van Berne
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief