Bezinning DI 11 Apr

Abt Denis Hendrickx over overlijden Huub Oosterhuis

Op Eerste Paasdag overleed de bekende theoloog en dichter Huub Oosterhuis op 89-jarige leeftijd. Oosterhuis heeft voor kerkelijk Nederland en zeker ook voor abt Denis Hendrickx veel betekend.

Door: abt Denis Hendrickx

Het bericht dat op Tweede Paasdag wereldkundig werd gemaakt heeft velen geroerd, zo blijkt uit de talrijke reacties. Uitgerekend op Paasmorgen overleed Huub. Een mooier moment kun je je eigenlijk niet voorstellen voor iemand die zo veelvuldig over het leven na de dood heeft geschreven.

Huub heeft voor mij persoonlijk een grote betekenis. Hij heeft mijn idealen voortdurend gevoed met zijn liturgische vernieuwing en grote maatschappelijke betrokkenheid. Hij is het geweest die mij inspireerde om als motto voor mijn abbatiaat te kiezen voor ‘Te doen gerechtigheid’, de titel van het lied dat hij schreef bij gelegenheid van het Pausbezoek aan Nederland, en dan met name de publieksmanifestatie op het Malieveld in Den Haag, de start van de 8 mei-beweging.

Huub heeft gezorgd voor een geweldige hoeveelheid nieuwe liturgische liederen en daarbij wist hij grote muzikale talenten te vinden om zijn woorden op muziek te zetten. In heel veel liturgische vieringen wist hij mij en vele andere enthousiaste mensen te begeesteren.

Hij zorgde ervoor dat de Schrift voortdurend gecombineerd werd met de actualiteit van het dagelijks leven, in de eigen omgeving, maar zeker ook wereldwijd. Wat jammer dat onze eigen liturgische uitgeverij zo weinig ondersteuning kreeg van het Nederlandse episcopaat om zijn meesterwerken te publiceren zodat geloofsgemeenschappen ze konden gebruiken in de verschillende liturgische samenkomsten. Op straffe van dwangsommen zelfs werd het verboden.

Met de dood van Huub verliezen niet alleen landgenoten maar ook velen buiten onze landsgrenzen een inspirerende woordkunstenaar voor eredienst in haar talloze verschijningsvormen. Hoe hij in staat bleek om dat ook nadrukkelijk te combineren met maatschappelijk handelen maakte hem tot een voorbeeldige persoonlijkheid in vele kringen van het politieke veld.

Ons land, onze kerk en brede religieuze kringen hebben een warm pleitbezorger van het paasgeloof, van de opstanding, verloren. Mogen zijn producten veel geloofsgemeenschappen en vele anderen blijven inspireren.

Denis Hendrickx o.praem. is abt van Berne

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

Anderen lezen ook

Nieuws
Video: 100 jaar norbertijnen in India
Lees verder DI 20 Feb
Nieuws
Abdij van Berne in tv-programma 'Kruispunt'
Lees verder MA 19 Feb
Nieuws
40-dagentijd actie voor vrouwen in de sloppenwijken van Indore, India
Lees verder MA 19 Feb
Nieuws
40 dagen vasten met de Kloostercast
Lees verder WO 14 Feb
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief