Nieuws MA 27 Mei

Abt Denis Hendrickx neemt afscheid

In 2013 werd Denis Hendrickx o.praem. door de norbertijnen van de abdij van Berne gekozen tot 71ste abt van Berne. Zes jaar later werd hij herkozen. Bij elke keuze wordt ook de maximale leeftijd vastgesteld. Bij beide keuzes betrof dat 75 jaar. Inmiddels heeft abt Denis die einddatum van 75 jaar bereikt. Officieel zou dat hebben betekend dat hij op 24 mei zou zijn teruggetreden.

Het Generaal Bestuur van de orde in Rome heeft hem gevraagd tot en met 31 augustus aan te blijven. Dat betekent dat hij ook het zesjaarlijkse generaal kapittel – de internationale bestuursvergadering van de orde – nog zal meemaken. Deze bijeenkomst wordt in Praag gehouden eind juli – begin augustus.

Tegelijk met het terugtreden op 31 augustus wordt de huidige prior automatisch prior-administrator. Het is zijn taak om de lopende zaken te behartigen en nieuwe verkiezingen voor te bereiden. Omdat invulling van een of andere vorm van ‘de dienst van de leiding’ in deze tijd geen eenvoudige opgave is, heeft het bestuur van de orde gevraagd om enkele kapittels (ledenvergaderingen) te houden met als centrale vraag hoe er naar de toekomst wordt gekeken en welk leiderschap de voorkeur zou hebben. Half oktober moet dan een definitief besluit genomen worden. De abt-generaal zal begin oktober nog een speciale visitatie houden. Daarin krijgen alle norbertijnen de gelegenheid een eigen standpunt kenbaar te maken. 

Op vrijdag 6 september zal abt Denis officieel afscheid nemen. Hem zal een afscheidsreceptie worden aangeboden. Voorafgaande daaraan zal o.a. Peter Nissen een toespraak houden rond het centrale thema van de toekomst van het religieuze leven.

Het is de bedoeling dat hij rond die datum ook definitief terugkeert naar Tilburg en daar zijn diensten zal aanbieden voor het parochiepastoraat in de Norbertijnenparochie van Tilburg-Noord met het heiligdom van Peerke Donders en het interreligieus ontmoetingscentrum ‘Het Ronde Tafelhuis’.

Bron: Abdij van Berne | Foto: Ramon Mangold

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 reacties

 1. Vanuit Balk wil ik u sterkte toewensen met uw besluit. Geniet van de toekomstige tijd.
  Groet van Gelske Stegenga.

 2. Abt Dennis!

  De man die we (de familie) leerde kennen door het vrijwillegers werk van ons mam Martha en vader Piet!
  Een oprecht en integer man, met een bijzonder goed luisterend oor!

  Men zou denken tijd voor pensioen (emiraat), nee dat is niets voor hem!
  Gewoon terug naar zijn Tilburg en verder!
  (Het mag voort iets rustiger hoor Dennis echt waar).

  Namens de familie van der Louw, wens ik jou alle goeds en Gods zege, het gaat jou goed Dennis!
  Houdoe

  Henk van der Louw

 3. Van het eerste moment af hebben we open en vrij met elkaar kunnen spreken. Veelal op één lijn qua opvattingen en mening. Ik mis de gezelligheid aan tafel maar ook de meer serieuze gesprekken. U heeft op uw manier richting en leiding gegeven. Nu mogen anderen het gaan doen. Ik wens u al het goede in Tilburg!

  We houden contact!

  Jan Breddels
  (Broeder Frans)

 4. Waar blijft de tijd! Het lijkt niet eens zo lang geleden, dat je met een kraampje, ik meen van het IKV, in de aula stond van de theologische faculteit in Tilburg, toen ik daar studeerde. Daarna je nog vaker ontmoet bij lezingen en acties. Ik kwam vaak naar de abdij voor de leerhuizen van Joost. Maar ook dat is lang geleden! Ik wens je een mooie tijd in Tilburg!

 5. Bij de organisatie van de expositie #with_love_to_ukraine heeft de Ambachtelijke Smedersgilde van Belgie vzw de Abt leren kennen als een warme, open en zeer gastvrije persoonlijkheid. Met een belangrijk luisterend oor met voelhorens in de samenleving.
  Mede dankzij de Abt en zijn team konden wij een mooie boodschap uitbrengen.
  Het Bestuur van de Ambachtelijke Smedersgilde van Belgie vzw dankt de Abt en zijn team hartelijk voor zoveel vriendschap. Wij wensen de Abt veel succes in Tilburg in goede gezondheid.

 6. Dennis, je hebt een mooie tijd mogen beleven als Abt. in Heeswijk-Dinther. Daar mag je trots op zijn!
  Je hebt ook groot gelijk dat je weer terug gaat naar Tilburg. Daar zal ik je dan vast wel weer een keer gaan zien.
  Inmiddels woon ik zelf al 5 jaar in een woongroep met begeleiding in Waalwijk voor mensen met een verstandelijke beperking, het is van de ASVZ uit (Algemene stichting voor zorg). Het bevalt me daar erg goed. Ook werk ik al 8 jaar op een kinderboerderij, dat is ook erg leuk werk moet ik je eerlijk zeggen.
  Binnenkort zal ik je weer gaan ontmoeten, hoogstwaarschijnlijk wel in de Mariakerk op Zondagmorgen, dan kunnen we misschien even met elkaar bijkletsen, verder gaat het je goed en wens ik je het allerbeste toe. Tot gauw! Hartelijke groeten, Jozef-Paul van Broekhoven.

 7. Thank you Abt.Denis for your wonderful leadership and creative approach in the administration of the Abbey of Berne and the Church. I hope, the confreres find a successor capable of leading the Abbey tradition to the benefit of the Society, Church and Order of today. Surely, Abt.Denis’s heart is at Tilberg as he is a man of pastoral mind . May the Lord keep you in good health of mind and body.

 8. Het is een mooi besluit dat je gaat stoppen en weer terug gaat naar Tilburg. Gods Zegen van mij en mijn vrouw Felicia Retnowati uit Indonesië woont inmiddels bij mij.

 9. Een hele verandering, maar fijn dat u voor het parochiepastoraat beschikbaar blijft. Herder-zijn duurt een leven lang

 10. Een bevlogen en openhartig mens, hartelijk met humor en zeer inspirerend. Bedankt Dennis

 11. Een bijzonder mens op een bijzondere plek. Ik zal Dennis, zijn bevlogenheid, zijn warmte, zijn oprechte belangstelling en betrokkenheid missen.

Anderen lezen ook

Inspiratie
Stichting Vrienden van de Abdij van Berne organiseert tweede Vriendendag
Lees verder DI 11 Jun
Nieuws
Ontwikkelplan toekomst Abdij van Berne in beweging
Lees verder MA 10 Jun
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief