Nieuws MA 11 Mrt

Abt Denis Hendrickx op bezoek in India

Van maandag 19 februari tot 4 maart mocht abt Denis Hendrickx weer een bezoek brengen aan de Norbertijnen van de abdij van Jamtara in India, een dochterstichting van Berne. De reden was meerledig: medio februari was een gemeenschap van Jamtara in Kerala officieel zelfstandig geworden en daarnaast werd in Jamtara een nieuwe abt gekozen.

Door: Denis Hendrickx | Foto: Pixabay (Mumbai)

Maandag 19 februari vloog ik van Amsterdam naar Mumbai. Niet ver van de internationale luchthaven wonen de leden van de gemeenschap van Jamtara. Zij hebben een grote basisschool met meer dan 2000 leerlingen, een parochie en een sociaal centrum dat vooral verzorgend aanwezig is in een van de grote slums in deze immens grote stad. Na twee dagen vloog ik naar Cochin, aan de westkust van India in de staat Kerala. Daar bezocht ik de nu officieel nieuwe ‘kleindochter ‘van Berne. Heel bijzonder was een uitvoerig overleg met het bestuur van deze jonge Norbertijnse telg dat plaatsvond op een schip. Een dag al varend ontmoeten en bespreken.

Na drie dagen voerde de tocht naar Jamtara dicht bij de stad Jabalpur. Voordat de jaarvergadering/het kapittel begon, had ik gelegenheid om de Aloysius school te bezoeken (diverse norbertijnen van Berne hebben daaraan leiding gegeven). De school bestond onlangs 150 jaar. Daarnaast bezocht ik de bisschop van Jabalpur. Hij heeft net een opvolger gekregen en kan nu op 78-jarige leeftijd daadwerkelijk met emeritaat. Tijdens mijn verblijf in de abdij van Jamtara mocht ik ook zijn opvolger ontmoeten. Op 8 april zal hij officieel de bisschopswijding ontvangen.

En dan was daar de driedaagse algemene vergadering. Samen met abt-generaal Jos Wouters lag daar de opdracht om de verkiezingen te leiden voor de nieuwe abt. Het was een heel bijzondere bijeenkomst, want het was ruim 2 jaar geleden dat alle norbertijnen van Jamtara bij elkaar waren. 91 medebroeders beleefden de dagen dan ook vooral als een reuni. In de ochtend werd er overleg gepleegd en na de verplichte sièsta was het tijd voor sport. Basketbal door verschillende teams. Spannend, gezellig en met veel strijdlust.

Op 29 februari vond de abtskeuze plaats. Gekozen werd Arul Amalraj, geboren in 1961. Sinds bijna 15 jaar is hij werkzaam in Verenigde Staten, in de abdij van Daylesford nabij Philadelphia. Op 22 april zal de abtszegening plaatsvinden en ik zal voor die gelegenheid weer richting Jamtara reizen om als vader abt bij dat bijzondere moment aanwezig te zijn.

De laatste dagen van mijn verblijf bezocht ik het Mandla-district. Daar zijn norbertijnen van Berne een kleine 100 jaar geleden begonnen. Bijzonder is het ziekenhuis van Katra, gesticht door Jan van Schijndel, norbertijn van Berne, geboren in Heeswijk. Het ziekenhuis wordt volop verbouwd, uitgebreid en vooral ook gemoderniseerd. Ik was enorm onder de indruk van wat daar op het fundament van mijn medebroeder Van Schijndel nu allemaal gepresteerd wordt.

Met een vliegreis van Jabalpur naar Mumbai werd mijn zoveelste India-bezoek afgesloten. Het heeft mij weer goed gedaan om zoveel vitaliteit te zien, zoveel medebroeders te kunnen begroeten en ontmoeten. Het voelt voor mij als een warm bad om tussen hen te mogen vertoeven. Ik voel me er telkens meer dan welkom.

Denis Hendrickx o.praem. is abt van de Abdij van Berne

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Mooi zo Abt Denis – En zeker bemoedigend dat wat eens begonnen is vanuit Berne nu volop bloeit en in expansie zit. Niet in het minst met het groot aantal medebroeders. Maar vooral ook wat zij allemaal opnemen op pastoraal en sociaal vlak ! Gefeliciteerd voor heel de gemeenschap en Abt Arul Amalraj.
    Ikzelf was éénmaal in Jamtara (2013) samen met cfr. Gereon (+) van Grimbergen.

  2. Glad to know Abt. Denis Henrickx reached safe at Berne after his hectic trip to India. His presence was most encouraging especially for the recently born granddaughter of Kerala, the autonomous Canonry of Immaculate Conception, that still in need of a ‘godfather’ in the person of Abt Denis . I was privilaged to have a boat- ride with him after a long period since 2006 when I met him for the General Chapter in Munichen,Germany. We, the Indian Norbertine are proud of the various Apostolates initiated by the Premonstratensians of the Abbey of Berne, the Netherlands now begins to reap fruits in the various strata of society and Church in India.

Anderen lezen ook

Nieuws
Open Huis vernieuwde Berne Abdijwinkel groot succes
Lees verder DI 09 Apr
Nieuws
John Meeuwesen participant van Berne
Lees verder VR 05 Apr
Nieuws
Rondreizende expositie stalen kruisen in Abdij van Berne
Lees verder DO 21 Mrt
Nieuws
Dagboek van Michael Ophovius vertaald in Nederlands
Lees verder DI 19 Mrt
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief