Nieuws VR 27 Mei

Zijn wij bereid te vechten voor Nederland?

De beelden van onverschrokken Oekraïense mannen die naar de frontlinies vertrekken, roepen bij veel Nederlanders bewondering op. Maar hoe zit het eigenlijk met onze eigen bereidheid het land te verdedigen tegen eventuele vijanden? Zijn wij, net als de Oekraïeners, bereid het ultieme offer te brengen voor de vrijheid? Zijn wij zelf eigenlijk bereid om te vechten voor het vaderland? In Nederland is de vechtbereidheid relatief laag. Zou dat moeten veranderen? Deze vragen werden gisteravond besproken in het EO-televisieprogramma Dit is de kwestie.

Een van de personen die aan het woord kwam is theoloog des Vaderlands en monnik Thomas Quartier. Hij is blij dat de vechtbereidheid relatief laag is: “Alsjeblieft, respecteer mensen die geweld afwijzen! Ik herinner mij dat mijn opa tegen het einde van WOII al in de trein zat om aan het front te gaan vechten. Een man zei tegen hem: ‘Ga toch naar huis, naar je kinderen’. Eén daarvan was mijn moeder, en we zijn er vandaag nog trots op dat hij van de trein stapte. Op mijn negentiende weigerde ik de legerdienst en werkte een jaar lang met mensen met een handicap, een belangrijk jaar in mijn leven. Mij heeft aan Nederland altijd getrokken dat er een open, liberaal en vreedzaam klimaat heerste. Laat dat nu ook gelden voor de moeilijke kwestie hoe om te gaan met geweld, dichtbij en ver weg.”

Het gesprek met Thomas Quartier werd opgenomen in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Hier sprak hij ook nog een vredesgebed uit en brandde hij een vredeskaars. “Mogen we elkaar respecteren – ook wanneer we vinden dat tegengeweld geen optie is. En mogen we samen gaan voor een betere wereld, ieder op zijn of haar eigen wijze.”

Kijk de uitzending terug op: https://www.npostart.nl/dit-is…/26-05-2022/VPWON_1339602.

Bron: EO/NPO.nl | Foto: EO/Thomas Quartier

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Kloostermarkt Abdij van Berne groot succes
Lees verder DI 07 Jun
Nieuws
Programma Kloostermarkt 6 juni bekend
Lees verder DI 31 Mei
Nieuws
Presentatie routeboekjes 'Ons Kloosterpad' tijdens Kloostermarkt
Lees verder DI 31 Mei
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief