Nieuws WO 15 Feb

Piet van Dongen overleden

In de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 februari is onze medebroeder Piet van Dongen overleden op 87-jarige leeftijd. Zijn gezondheid ging de laatste tijd sterk achteruit, maar dit plotseling heengaan had niemand verwacht.

Sinds 17 september 1955 was Piet lid van de abdijgemeenschap. In zijn lange en rijke leven was hij pastoraal actief op veel plaatsen en in allerlei verbanden. Graag vertoefde hij onder studenten en dat maakte hem tot internationale pastor met grote aandacht voor de hele wereld. Veel contacten bleef hij onderhouden en als het enigszins kon reisde hij naar hen toe. Het was voor hem niet gemakkelijk om te accepteren dat zijn lichamelijke krachten afnamen.

De afscheidsviering is hier terug te kijken.
Klik hier voor de rouwbrief.

Bron: Abdij van Berne

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

60 reacties

 1. Our dearest Fr Peiter, Since I left my home country and arrived here in The Netherlands 33 years ago. You were then the chaplin for international students and lived in Delft. You were extremely kind to me( specially when i felt lonely leaving my mom and siblings )You were very kind and your generosity beyond words dear Rev Father.My wife Jeevi and I were fortunate to have you say the holy Mass of our 12.5 wedding anniversary some years ago. We are very sorry that we were not informed about your final journey ( no blame to anybody). Untill we meet again in yonder rest in perfect peace our dearest Rev Father Peter. We will miss you but will remain in our hearts.
  Jeevi and Jayantha Kapuwatte (living in Leidschendam )
  http://www.jj-only.com

 2. Dag Piet,

  Je hebt zelfs na je heengaan nieuwe connecties mogelijk gemaakt. Je was altijd een ware verbinder tussen mensen met verschillende (culturele) achtergronden. Daarnaast een authentieke en openminded ‘padre’! We gaan je missen. Goede reis!

  Youssef, Raquel & Dean.

 3. AFSCHEID PIET VAN DONGEN
  (Uitgesproken bij de eucharistieviering in de abdijkerk van de Abdij van Berne bij Piet’s afscheidsviering op 21 februari 2023)

  Piet was niet iemand van de grote theologische of filosofische verhalen. Hij was een pastor, een mensenmens. Als je een vergelijking zou mogen maken tussen Benedictus de theoloog en Franciscus de pastor dan hoort Piet thuis bij Franciscus.

  En in mijn opinie is dat ook de manier waarop geloof en religie zich moet tonen aan de medemens. Daar heeft pater Piet voor 100% invulling aan gegeven. In zijn manier waarop hij graag onder de mensen en vooral jonge mensen was. In de manier waarop hij altijd een luisterend oor had voor iedereen, velen inspireerde en ook heel praktisch hulp bood (Piet de maatschappelijk werker). In zijn maatschappelijk engagement met de grote wereldproblemen. En last but not least in de manier waarop hij tientallen keren is voorgegaan bij vieringen en gebeurtenissen voor zijn studenten, zijn vrienden en kennissen, in onze grote familie, en daarbij zorgde voor de liturgie, voor de religieuze of spirituele noot -ieder mag het zelf invullen- die ons allen wel of niet gelovig verbindt.

  Het liefst had hij ons allemaal op die manier ook in de viering bij ons overlijden willen voorgaan. Maar zei ik laatst tegen Piet: “Dat gaat niet lukken. In elk geval niet bij mij”. “Nee dat klopt” zei hij. Hij moest lachen, wel zuinigjes, want hij had op het laatst zoveel pijn. Maar de humor de bekende humor was gelukkig weer heel -heel even- terug.

  “Piet was een fantastische oom”, zeggen mij zijn vele nichtjes en neven: “Altijd attent, altijd belangstellend, altijd kaartjes bij verjaardagen, altijd cadeautjes.
  En hij was ruimdenkend -en ruim van hart-. Je kon alles aan hem kwijt”.
  Dat was Piet dus ook, een familiemens.
  En ook in onze familie waren het de jongeren die vooral zijn belangstelling hadden. Piet’s betrokkenheid en wijze woorden zullen worden gemist. Wij zijn je dankbaar oom en broer Piet voor de verbindende factor die je altijd in onze families was.

  Ik citeer uit de toespraak bij het 60-jarig jubileum van Piets priesterschap anderhalf jaar geleden:

  “Velen heb je op weg geholpen of onderweg geholpen met een troostend woord, een goed gesprek of advies, hulp voor het verkrijgen van een beurs, een contact of contract, een viering, huwelijk of doopsel en nog zoveel meer….
  Dat alleen al maakt jouw leven 1000 keer de moeite waard.
  Kijk naar je netwerk over de hele wereld waarover wij ons dikwijls hebben verwonderd.
  Woorden voegen daar weinig meer aan toe. Het is er. Het is volbracht en getuigt van een rijk leven. Op dit moment rest daarvoor alleen maar dankbaarheid en willen we het nog even zo houden”, zei ik toen.

  Het is soms net alsof hij niet heeft beseft hoe belangrijk hij voor velen was. Daarom is het zo mooi dat wij nu hier samen met jullie allemaal afscheid van hem mogen nemen, zijn levenseinde mogen vieren.

  Piet was ondanks zijn fysieke achteruitgang en ongemakken eigenlijk nog lang niet aan zijn levenseinde toe. Want hij hield van het leven zoals hij ook hield van de mensen. Misschien heeft dat gevecht tegen het einde hem de laatste maanden nog wel het meeste kruim gekost. Daarom zeg ik “Piet laat het leven waar je zo van hield nu los en rust in vrede. In -jouw, in onze spiritualiteit- of ieder met zijn eigen gedachten blijven we altijd en in alle eeuwigheid met elkaar verbonden”

  Tot slot wil ik deze geweldige abdijgemeenschap danken voor de zorg, het geduld en de toewijding waarmee ze Piet tot laatst toe hebben omringd. Dat was niet altijd gemakkelijk. Maar hierdoor is hij tot laatst toe in de Abdij kunnen blijven wonen en hier overleden. Daarvoor onze diepe dank en respect.

  Van en namens de familie van Dongen en mij,
  Marcel Nuyten, Piet’s neef en bonusbroertje.

  Dank Piet, dank voor alles.

 4. Rust zacht Piet, na een leven van toewijding, vriendschap en zorg voor zoveel mensen die jou allen zeer zullen missen.

 5. Mijn vrouw en ik kenden Piet al meer dan 50 jaar. Hij heeft onze kinderen gedoopt en na onze installatie in Frankrijk bleven we contact houden. Niet alleen vergezelde hij onze familie, maar we hadden vaak theologische discussies, waarbij zijn ruimheid van denken en zijn modern geloof ons bijzonder inspireerden. Jaarlijks bezochten we hem (en aten samen in de refter), en de discussies gingen dan door. Hij was een trouwe vriend, en straalde veel goedheid uit.
  We zullen hem bijzonder missen.
  Als U een gedenkschrift samenstelt zouden we het erg waarderen dat te ontvangen.
  Peter en Florence van der Heijde, 48 allée du Barrage, F-42100 Saint Etienne
  pfvd42@gmail.com

 6. I was taken aback when I received news of Piet’s passing. I do not remember when I first met Piet but i usa him when he came to Malaysia a few years ago and I last him in Utrecht when I lento the Netherlands. he has always been to me a dedicated person to causes in Asia and dedicated to students all his life. I Wish him farewell on his continued journey in his life.

 7. Oom Piet was als broer van mijn opa Quirinus een constante factor in de familie. Altijd geïnteresseerd, vol mooie verhalen en met een warme uitstraling. Een voorbeeld voor ons allemaal.
  De laatste keer zag ik oom Piet op de begrafenis van onze opa, waar hij als broer en priester het woord heeft gevoerd. Dat vond ik heel mooi en bijzonder. Bedankt oom Piet.

 8. Lieve Piet,
  Vandaag word je begraven en dan is het echt afgelopen. Als we naar de abdij gaan kunnen we slechts naar de begraafplaats om even bij je te zijn en al die mooie herinneringen op te halen.
  We kwamen door de studentenkapel met elkaar in contact. Hielpen mee op de van Hornestraat waar je woonde de misboekjes nieten en dansten op muziek van Satie rond het altaar. Was je chauffeur in Frankrijk, we bezochten Taisé, sliepen in het klooster van Frigolet en bij Sainte Marie de la Mer verzorgde je een huwelijksmis en werden we uitgenodigd voor een groot feest op een paardenboerderij in de Camarque.
  Altijd bleef je contact houden, elke verjaardag stuurde je een felicitatie kaartje, zo attent. Op de Prins Hendrik straat was het altijd bere gezellig, Mien Pennings die vriendelijk doch streng de studenten uitlegde dar zij de voeten moesten vegen en zelf ervoor zorgde dat de ” pastorie ” blinkend schoon was. Je vertrek naar Delft, toen naar Tilburg en later naar de Abdij terug.Ook Sterksel deed je vaak aan om Rob Laurijsen en Hans Karsen, Inez en Anneke te bezoeken. Kunst, architectuur, religie en politiek passeerde de revue. Je smulde ervan en wij ook.
  Eindhoven verloor je niet uit het oog en ook niet uit het hart, vaak combineerde je een bezoekje aan ons als je bij mevrouw Witte en de fam. Wibouts was geweest. Je was vaak mijn inspirator en biechtvader. Nooit veroordelend, openminded. Dank je Piet.Ook bedankt dat de uitvaartdiensten voor mijn ouders wilde verzorgen.De circel is rond.Adieu Pater Piet.Liefs Wil.

 9. Lieve oom Piet,
  Vandaag gaan we je begraven. Maar eerst herdenken en eren we je nog een keer in de abdij van Berne in Heeswijk, jouw huis. Dat heb je verdient.
  En ik, ik wil je ook hier bedanken voor alle niet aflatende vriendschap die je mij, mijn gezin en mijn ouders alle jaren hebt gegeven. We waren nog lang niet uitgepraat, we zullen je niet vergeten en altijd bij ons dragen.
  Rust in vrede!
  Mieke van Dongen

 10. MEMORIAL MESSAGE FOR Fr. PIET VAN DONGEN
  By – Ram Ramsahai
  Read on behalf of Victor & family + Pax Romana-IMCS/ICMICA
  (Vigil Service)
  Monday 20 February 2023
  Norbertine Abbey, Heeswijk, Holland

  A LIFE DEDICATED TO STUDENTS AND YOUNG PEOPLE

  Dear Friends and Colleagues of our dear friend – Piet,
  I am reading this short message on behalf of Piet’s friends and colleagues from all over the world who have been saddened by his sudden demise and have sent messages to share on this last journey from Holland, Belgium, Thailand, Hong Kong, Malaysia, India and many other countries.
  Firstly, a message from one of his best friends – Victor Karunan from Bangkok, Thailand and his family – Lek, his wife, and his children – Mallika and Saran. Piet – you have been a friend, colleague and pastor to me and my family since we first met in 1980 in Holland. You have been a beacon of love and hope for young people around the world and have guided and blessed our lives as a family over all these years. Your last visit to us here in Bangkok, Thailand, in 2018 will always be in our memories of how much you enjoyed our food , meeting our friends and the fun and laughter we shared together.
  We also remember today your dedication and work with the students and young people from Pax Romana – the International Movement of Catholic Students (IMCS) and the International Movement of Intellectual and Cultural Affairs (ICMICA) from all over the world– whom you have inspired and shared the hope for a better tomorrow.
  On behalf of all of them, and on my own behalf – as one of your best friends here in Holland- I want to say to you Piet – “You will always in our hearts and in our work and solidarity with young people in our search for a more peaceful and just world”.
  Finally, your life – Piet – has been the best living witness of the prayer of Francis of Assisi – “Lord – make me an instrument of your peace……For it is in giving that we receive…..and it is in dying that we are born to eternal life”.
  Rest in Peace – dear brother Piet. We will miss you – always and everywhere….

 11. Rust Zacht Pater Piet, U zal altijd in ons hart blijven en bedankt voor al uw steun.
  Goede reis naar het vaderhuis tot we elkaar daar weer ontmoeten.

 12. Wat een onvoorstelbare schok.
  Hoewel de laatste tijd zeer worstelend en lijdend aan het verslechteren van zijn gezondheid toch zo onverwacht en voor mij veel te vroeg.

  Eindhoven 1970 bij de toen nog protestantse studentenvereniging SSRE is waar ik Piet als studentenpastor aan de TU Eindhoven leerde kennen. Ik toen novice als eerstejaarsstudent.
  In interviews bij zijn afscheid van de TU en later bij zijn 50 jarig jubileum als priester verteld Piet waarom hij er voor koos Norbertijn te worden en bijvoorbeeld geen Benedictijn. Het apostolaat en pastoraat is wat Piet trok, niet de afgeslotenheid van het klooster.
  Een apostel is iemand die de wereld intrekt om het woord en meer nog de daden van Jezus na te leven en zorg en aandacht te geven aan zijn medemens ‘de essentie van het pastor zijn’ en ongeacht afkomst of religie en waar ook ter wereld en bovenal in of uit de derde wereld, zowel hier als elders. Ieder mens gelijk. Piet ten voeten uit. Uit zijn interview bij zijn afscheid in Eindhoven is ook de uitspraak: Heil en onheil zijn niet ongrijpbaar of een bovennatuurlijk gegeven, maar zij realiseren zich in mensen en structuren en hebben met het welzijn van mensen op aarde van doen. Het is mijn roeping daarin iets te kunnen betekenen.
  Door Piet kwam ik in aanraking met de franse filosoof Roger Garaudy en zijn boeken: Het hart op de tong en: Leven is dansen. Het boek ‘Het hart op de tong’ vond ik onlangs in mijn boekenkast. Met voorin de naam: Piet van Dongen Bomanshof 273 Pasen 1976. Het staat vol met aantekeningen van zowel Piet als van mijzelf. Bij zijn 60 jarig jubileum als priester heb ik het hem teruggegeven. Een aanrader voor een ieder om, eventueel nogmaals, te lezen. Handelend over liefde en dood, de zin van het bestaan, vrijheid en bevrijding, genot en geluk, het verleden, het heden en de toekomst, geloof en de ideale samenleving. Allen begrippen welke veelvuldig in gesprekken met Piet gepasseerd zijn. En met als eerste zin: Er is een lange leerschool nodig om jeugdig te kunnen worden. Ik ben er al meer dan 60 jaar mee bezig en ik geloof dat het me nog steeds niet gelukt is. Alles zo herkenbaar als ik aan Piet denk, zonder taboes altijd openstaand en ontvankelijk.
  Aandacht en warmte uitdragen en altijd een luisterend oor is zoals ik Piet al 52 jaar ken. Steeds weer een hart onder de riem met talloze kaartjes en ingesproken voicemail berichten. Er altijd zijn voor wie een beroep op hem doet. Zijn thema bij zijn 60 jaar priesterschap: ‘Het Leven Delen’, daar is niets te veel mee gezegd. Lief en leed en vele tripjes (Parijs, Berlijn, de Ardenne, Zeeland etc) zoals ik in 52 jaar met hem gedeeld heb, altijd onbaatzuchtig. Een betere pastor zelfs een beter mens ken ik niet.
  In 2000 vierde ik met Piet het 30 jarig jubileum van onze vriendschap op de wereldtentoonstelling in Hannover. De plek kon niet beter zijn. Piet op de foto’s van toen nog zo jeugdig (helaas hier niet te plaatsen) .

  Dank voor al die jaren, ik zal je zeer zeer missen. Voor mij veel te vroeg want ik had nog zoveel met je willen delen. Love you.
  Hans Karsen

 13. Dit is PIET van DONGEN.., “Ik dacht ik bel maar eens, om te horen hoe het met jullie is”. En dan volgde nog een heel verhaal op het antwoordapparaat. Zo begon ons contact veelal de laatste jaren.
  Piet heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de groot-familie Van Dongen, als zoon, als broer, als oom. Daarbij was hij familielid en gaf hij invulling aan zijn ambt en rol als geestelijk verzorger. Zo bracht hij trouw bezoek, belde en schreef kaarten. Tijdens feestelijke familiebijeenkomsten, bij trouw en rouw zorgde hij voor een waardevol moment van bezinning. Dankbaar zijn wij dat hij op 11 juni vorig jaar, bij het afscheid, na het overlijden van zijn broer Quirinus, onze vader, voorging in gebed en hem nog eenmaal de zegen heeft geven.
  Binnen het gezin van Quirinus en Trees was Piet een welkome gast. Regelmatig bezocht hij ons in Dronten en combineerde dat veelal met een bezoek aan zijn Norbertijnen broeders in priorij De Essenburgh in Hierden. Zolang als het hem lukte, is hij trouw Quirinus, en ook Trees blijven bezoeken en schrijven.
  Nadat wij als kinderen ons ouderlijk huis hadden verlaten, onderhielden wij contact. Zo gaf hij mij als student tips waar ik te kerke kon gaan in Wageningen, benaderde mij of ik nog een Chinese studente onderdak kon bieden, en later dacht hij met ons mee over een fijne plaats waar wij met ons gezin oecumenische vieringen konden bijwonen.
  Wij gingen bij hem op bezoek in Delft, Eindhoven en Tilburg, en de laatste jaren in de Abdij van Heeswijk. Hij bezocht ons in Velp en bleef logeren, zodat hij zijn bezoek kon combineren met een visite aan vrienden die hij ook al die jaren trouw bleef bezoeken. Samen voerden we goede gesprekken over het leven en religie. Zijn bezoekjes en reisjes combineerde hij graag met bezoek aan musea, zoals het museum Catharijneconvent in Utrecht, het Köller Müller museum op de Hoge Veluwe, of Museum Arnhem. Tijdens het reisje met Ton naar Schotland werd de Kathedraal in Glasgow bezocht wat door zijn functie als geestelijke leidde tot een bijzondere ontmoeting. De dag afsluiten met een lekker hapje Indonesisch, Chinees, of Surinaams eten maakte de dag voor Piet volmaakt.
  Piet z’n 60-jarig-priesterschap leverde hem vooraf veel spanning, maar resulteerde uiteindelijk in een mooie feestelijke dag, waar hij van heeft kunnen genieten. Ik ben blij dat ik hier een kleine bijdrage aan heb mogen leveren.
  Met verdriet in het hart, sluiten wij met het overlijden van oom Piet een tijdperk af. In warme herinnering zullen wij hem herdenken.
  Evelyne van Dongen, Ton Nispeling, Judith en Leonie
  Velp

 14. Aan de familie, medebroeders en vrienden van Piet,
  Van harte gecondoleerd met het zo plotselinge overlijden van Piet, een mensenmens, steun en vriend van zovelen.
  Moge hij , na zijn nu laatste reis, met open armen door zijn Schepper worden ontvangen.
  In dankbare herinnering.

 15. lieve familie van Piet, lieve paters en broeders Norbertijnen van Piet,
  wijzelf en met ons vele oud-studenten van de geloofsgemeenschap van de Kapel Eindhoven, beter bekend nog als de Studentenkerk Eindhoven, zijn Piet ongelooflijk veel dank verschuldigd voor de kleur en de diepgang die hij ons heeft geboden als studentenpastor in Eindhoven, later international student chaplain in Tilburg en Delft. We verliezen allemaal een trouwe vriend, een voorvechter voor internationale gerechtigheid en rechtvaardigheid. Voor velen van ons is zijn werkgroep Bevrijding & Vrede in de jaren 70 de bakermat geweest voor hoe we nu in het leven staan. Hoezeer Piet ook zelf kon twijfelen, de laatste jaren , aan zijn pastorale vrucht, wij weten wel beter, het heeft ons gesteund, verrijkt en gevormd.
  De last van ouderdom viel hem zwaar, met de gebreken die hem hinderden. Maar elk bezoekje aan hem (met koffiekoek of chocolade) leverde telkens weer een prachtig gesprek op, met foto’s op tafel als bewijs van een rijk leven met vele vrienden.
  Moge hij nu rusten in vrede en een plekje vinden bij God, meer dan verdiend!
  José Walthuis en Sjef Ernes

 16. Piet was een monteren man,ik heb ruim 20jaar mogen ontmoeten in de kapel
  Dat hij rust in vrede!

 17. Lieve pater Piet. We wisten al een tijdje van uw gezondheid problemen maar om het nieuws te horen van uw plotseling heengaan was toch erg schrikken. Gevolgd met groot verdriet. En leegte.
  Voor vele oud studenten uit Delft was u een soort vaderfiguur tijdens onze studiejaren. Voor vele gezinnen was u een familiepastoor, familievriend of familielid geworden met belangrijke rollen tijdens levenshoogtepunten trouwerij, geboorte en doopsels waarbij u God’s handtekening plaatste in ons leven.
  En voor sommige individuen zijn we u persoonlijk heel erg dankbaar voor de manier waarop u ons leven op de een of andere manier bewust of onbewust had beïnvloedt, gevormd en richting gegeven. Bedankt pater Piet!
  Een bijzonder mooi mens met een zacht hart (en stem!) en onuitputtelijke groot warm liefde voor medemens is er niet meer in ons midden.. Rust zacht in vrede pater Piet. We zullen u missen, maar in ons hart en gedachten zult u voor altijd voortleven.

 18. Piet Van Dongen, een uitermate betrokken, warme en serieuze pastor die zovelen steun heeft verleend! we zullen deze bijzondere mens nooit vergeten- we kennen hem via Singapore en Maleisië relaties en ISS Den Haag

 19. Lieve Piet,
  Je was zeer geliefd bij velen, en een echte broeder in hart en nieren. Op zondag 12 februari ben ik vroeg naar Amsterdam gegaan in de kou op de fiets en met de trein naar Amsterdam, zoals jij ook vele kilometers hebt afgelegd, om in de Kapel van de Vrouwe van alle Volkeren voor je te bidden, een kaarsje aan te steken en een briefje met een verzoek om gebed voor jou door de priesters en zusters van de kapel. Jij hebt me vele jaren geleden nog een gebedskaart gegeven van deze kapel. Jou lange mail van die zondag was het laatste contact dat we hadden. Wij bidden voor he zielerust. Op mijn verzoek wordt voor jou gebeden in de uitzending van de Eucharistieviering op zondag 26 februari op NPO2. Vrede en alle goeds.

 20. Piet, lieve en dierbare vriend, je was de afgelopen 45 jaar getuige van alle hoogtepunten en dieptepunten in ons leven. Het was een zegen deze met je te mogen delen. We zullen je nog op veel momenten missen en aan je denken. Je blijft voor altijd mijn hermano en maatje.

  Familie en medebroeders van harte gecondoleerd en sterkte.
  Joep en Annemiek

 21. Pieter was erg betrokken bij de studentengemeenschap. Toen ik voorzitter was van de Studentenvereniging Uday heeft hij ons heel veel bijgestaan met het organiseren van diverse activiteiten. Maar ook later had hij nog contact met mij en andere (oud)leden van onze vereniging. Hij belde altijd op verjaardagen om te vragen hoe het ging. Dus ook op afstand bleef hij in contact met zijn vrienden en kennissen. Hij was een oprechte vriend en had een goed hart. We zullen hem missen. Rust zacht!

 22. Mijn diepste condoleances voor familie, Dennis en medebroeders en medewerkers van Heeschwijk Dinter en allen die hem gekend hebben. Ik verlies een trouwe vriend, iemand met een groot hart voor de ander ongeacht achtergrond en levenswijze en waar ook ter wereld. Dat hij de rust en evenwicht heeft gevonden waarnaar hij de laatste tijd zo naar verlangde. Selamat jalan Romo Piet. We zullen je missen. Mede namens Prita en je vrienden in Depok, Indonesië.
  Arjan

 23. Confraters en familie van Dongen,

  Mijn oprechte deelneming bij het overlijden van mijn oude Bergse stadgenoot Piet van Dongen. Piet heb ik meer in het studentenleven leren kennen dan in Geertruidenberg. Wij waren beiden in hetzelfde dekenaat werkzaam in de pastoraal: Piet als studentenpastor en ik in het basispastoraat. Moge Piet in vrede rusten bij deze wens ik hem een goede reis naar het hemels vaderhuis. Selamat jalan Piet, Louis Sibbald

 24. Condolences to the Norbertijn Congregation with the passing of Father Piet and to the van Dongen family. His many family relatives throughout Canada will miss him. He was a caring, understanding and kind man. He was loved by all who knew him. We came to learn about the lives of his students and the diverse needs of others when we visited with him in the Netherlands and through his several visits to Canada specifically British Columbia and Ontario. Father Piet we thank you for your generous heart, and your spiritual words of wisdom when we most needed your intervention. We will miss your friendship and thoughtful prayers.
  Thank you for all your spiritual love and may God shower you with his many blessings as you now begin your new journey to heaven. Thanks Father Piet for all that you did for me and our family.

 25. Piet heb ik jaren mogen meemaken als collega- studentenpastor. En naderhand als lid van het Werkverband (WHKP). We hadden elkaar steeds wel wat te vertellen en te zeggen.Hij was een aimabele man maar ook een zoeker. Veel deelden we in al die jaren (meer dan 35 jaar). Hij was een goed mens die wist en voelde hoe hij in het leven koersen kon. Alle dank om jou meegemaakt te moge hebben.

 26. Beste Pater Piet,
  Ik was geschrokt om dit verdrietig bericht te horen. Bedankt voor alle steun die je mijn vader en mijn familie gegeven hebt door de jaren heen. Ik ben blij dat we je vorig jaar nog konden bezoeken en dat we samen een drankje konden delen, we zullen je missen.
  Rust zacht Pater Piet.

  Gecondoleerd en sterkte namens de familie Prananta (Luke, Kayla, Lala)

 27. Rust in vrede Pater Piet. Wij kennen elkaar al meer dan 30 jaar. Wij zullen u missen. Ik wil u ook bedanken voor onze gesprekken en uw adviezen door al die jaren heen.

  Revi Soekatno

 28. Als neef van mijn moeder toonde Piet altijd grote betrokkenheid bij ons gezin. Om die reden vond hij het ook fijn om ook na het overlijden van beide ouders met mij in contact te blijven en het wel en wee van mijn broers en zus te blijven volgen. Op 30 augustus vorig jaar bracht ik hem nog een bezoek en liet hij deze interesse nog steeds duidelijke blijken.
  Speciaal, nu carnaval voor de deur staat, denk ik terug aan een erg feestelijk moment in ons beider leven. Dat was in 2003, het jaar waarin ik door het leven ging als Prins Krienus dun Irste van ut Faantelaand (Raamsdonksveer). Wat was het mooi dat Piet inging op mijn verzoek om voor te gaan in de traditionele carnavalsmis en geheel in stijl maakte hij er een feestelijke viering van. Een gebeurtenis die ik nooit meer zal vergeten.
  Familieleden Van Dongen, medebroeders, gecondoleerd met dit plotseling overlijden van Piet.

 29. Rust zacht, pt Piet “David”…. I am so sorry I was not able to visit you last month in Brabant. Our friendship for more than 40 yrs has been so important for me.

 30. Beste Piet, het is nog maar kort geleden dat we elkaar mochten ontmoeten bij Ruach. Een mooie dag rondom het thema bidden. Ik heb altijd genoten van je bijdragen en je verhalen over je bezoeken aan oud-studenten, musea, concerten, enz. enz. Een rijk leven! Ik hoop dat je de rust hebt gevonden waar je de laatste tijd zo naar op zoek was.

 31. Dear Fr. Piet van Dongen,
  This morning I have celebrated Requiem Mass for you. Rest in Peace, in the eternal joy and never ending love of God🌿⚘

 32. Rest in God’s warm embrace, dear dear Fr Piet. We have known each other since 1980 and your International Students Chaplaincy in Delft is still well and alive, thanks to your faithful support and visits. I shall miss our visits to Abdij van Berne and our telephone calls. You are a remarkable man, ever present and jumping in joy to meet people. Lots of people from all over world will surely be saddened by your demise and will pray for your eternal rest. Our thoughts are also to Abdij van Berne community and the van Dongen family. On behalf of the ISC Delft community, Ruben and Henk

 33. Allen gecondoleerd met het overlijden van deze mooie, warm en betrokken mens uit jullie gemeenschap, want dat was hij! Wat een verdrietig bericht! We zullen hem zeer missen tijdens ons jaarlijks bezoek! Veel sterkte voor jullie allen! Mede namens ons vijven.

 34. Our heart is heavy for the loss of Pater Piet van Dongen. Looking back to all those years when we were in the Netherlands, we are somehow grateful for the way how he impacts all of us, the international students community in Delft. His valuable guidance, smile and laughter will always be with us.
  Rest in Peace.

 35. Rust in vrede pater Piet, een bijzonder goed mens met gouden hart en ziel. Ik kende jou tijdens mijn studie in Delft. Alhoewel dat ik nu terug ben in Indonesie en het al jaren geweest dat wij elkaar ontmoette, we hielden regelmatig contact. Laatst had je me verteld dat het niet zo goed ging met je gezondheid. The struggle is over now my friend, God loves you more and relieves you from all your pains and suffering. Rest in peace pater Piet, till we meet again someday in our Fathers house. Reza, Paulin, Carmen, Carlo, Carmelo.

 36. Beste Piet, Ik hoorde vanmorgen van Marcel dat je was overleden. Ik kijk met plezier en waardering terug op onze gesprekken tijdens mijn jaarlijkse retraite in augustus.
  Je wandelt voortaan met God.

 37. Beste alle Norbertijnen van Berne, wat een ingrijpende week hebben jullie zo. Natuurlijk was het duidelijk dat Piet niet heel lang meer kon leven, maar zo snel..van harte gecondoleerd en veel sterkte. Piet hoeft nu niet meer te lijden. Alle goeds, Margot Rooijmans

 38. Beste Pater Piet,
  Wat een triest en schokkend bericht, heel onverwacht. Een bijzonder persoon met warm en hartelijk hart voor mede mensen. Niet alleen (studenten)pastoor maar ook een persoon met liefde voor mede mensen ongeacht van hen geloof.
  U noemde mij broeder tijdens mijn studententijd tot heden. U was erbij toen ik student was, toen ik verloofd was, toen ik trouwde totdat ik kinderen heb. U zal een deel van mijn leven blijven, voor altijd. Dank u wel is niet genoegd, woorden schieten te kort.
  Onze lieve Pater Piet is heengegaan naar het Huis van de Vader, plaats waar alleen Vrede en Vreugde zijn.
  Goede reis en rust zacht lieve Pater Piet van Dongen, broeder, en welkom bij de Schepper.
  Wij zullen u missen.
  Fam. Hutani (Ronny, Inge, Andrea en Andrew)

 39. Wat schrikken dit nieuws. Een bijzonder mooi mens met een groot warm en intelligent hart is overleden.
  Rust zacht.
  Voor zijn medebroeders en alle betrokkenen van harte gecondoleerd.
  Sterkte voor nu en voor straks als het gemis zo voelbaar wordt.

 40. Pater Piet, u zal altijd in ons hart blijven.
  Rust zacht

  Thamrin, Inesz, Pascal en Edelweiss

 41. Piet, je hebt een stralend en energiek leven gehad vol liefde en dienstbaarheid. Je hebt in je rol alles gedaan wat je kon doen en meer en soms misschien zelfs jezelf daarin vergeten. Maar dat is jouw dienstbaarheid geweest aan ons allen en God. Je hebt een fantastische leeftijd bereikt, soms tegen alle verwachting in. Een fantastisch leven gehad en naar plaatsen gereisd waar wij alleen maar van kunnen dromen. We kennen je als iemand van veel energie. De laatste periode viel de last van ouderdom je daarom dan ook zwaar, 87 is dan ook een bijzondere respectabele leeftijd die zelfden zonder gebreken komt. We hebben je zondag nog mogen bezoeken en aan tafel met je mogen zitten, begrijpen dat dit ook heengaan ook daarin dan een een verlossing is. Met dat in gedachte wensen we je vrede en een goede vervolg reis, Liefst Andre, Esther, Chelsea en Cédric. We zullen je missen.

 42. Het was eerste kerstdag. Wij waren met onze toen nog jonge kinderen in de feestelijke hoogmis. Bij het uitwisselen van de vredeswens kwam Piet ons zalig kerstmis wensen, maar deed de kinderen, die van zalig kerstmis weinig zouden hebben begrepen, de groeten van Jesus. Grote klasse!

 43. Pater Piet,
  Dat je tijd op aarde bijna ten einde toe, hebben we gemerkt, maar dat het zo snel ging hadden we niet verwacht. Afgelopen zondag hebben nog met elkaar gesproken bij de abdij, dat je je lijdensweg moet toe vertrouwen op Jezus. Onze Vader heeft je lief, ik heb je gisteren ook meerdere malen toevertrouwd aan onze Moeder Maria in mijn gebeden. Ik had je gisteren op Valentijnsdag (dag van de liefde) wilde bellen, maar helaas…..
  ik hoop dat onze Lieve Moeder Maria bij jou is gekomen om samen met haar naar de hemel te gaan 🙏🏻
  In onze hart en gedachten blijft je leven, onze familie Pater en doopvader van onze kinderen.

 44. So long Pater Piet,

  Thank you for your hospitality and consultation. I learned to know you in 1990 as incoming student at Erasmus University. One day perhaps in February or March 1990 we met by chance at a mass celebration with the Indonesian Catholic student group un Delft. For years I knew you as student chaplain there. Our friendship continued though I returned to Indonesia after I finished my study. During holidays I brought my wife and kids and introduced them to you. We had great times in Den Bosch and at the Abbey. Even now my son is studying in Utrecht, you always made the time to phone him and checked if he’s OK. i really appreciate it. You’re really a good man, friend, counselor and great sense of humor. So long Piet. Till we meet again up there.

 45. Gecondoleerd namens fam. Kurniawan.
  Pater Piet was meer dan een pater voor ons,
  Hij is onze vriend, vader, grootvader.
  Rust zacht.

  Wij missen hem.

 46. Wat een verschrikkelijk nieuws! Veel sterkte gewenst en gecondoleerd! Piet was een bijzonder persoon met een goed hart. We zullen hem missen!

 47. Lieve Pater Piet Van Dongen,
  Bedankt voor alle goedsheid for me persoonlijk tijdens mijn studententijd in Delft en daarna…ook dankje voor alle goed zorgen voor Katolike Indonesische studenten in Nederland. U bent zeer goed pastoor voor me and voor ons allemaal.. ik bid dat u mag met alle vrede en geluk terug naar God’s huis in de hemel. Dankje Pater Piet…heel veel liefs..,Judi Soetjahjo

 48. Toch schrikken Piet van je heen gaan, van harte gecondoleerd ieder met het heen gaan van een inspirerend krachtig spiritueel mens. Twee weken geleden spraken we jou Piet voor het laatst.🙏🏼🙏🏼 Ruim 50 jaar geleden ontmoeten we elkaar in Eindhoven in de studenten kerk voor het eerst. En uniek dat contact Piet : 🙏🏼🙏🏼is al die jaren gebleven, samen onderweg, meerdere malen naar Taize, en bijzondere werkgroepen en bijeenkomsten in de studenten kerk. De eerste lees groep bij ons in het dispuutshuis was getiteld: de toekomst in eigen hand…(Picht)
  Daar ben je een groot meester in geweest, je hele leven lang🙏🏼🙏🏼 Met hinderden contacten wereldwijd: waar contact in stand bleef, van India tot …..wereldwijd, maar ook in en rond Eindhoven, zoveel jaren na je vertrek naar Delft etc. met inzet voor de internationale studenten Een jaar geleden maakten we als komend afscheid een rondtocht met ook vriend Niek, naar je geboortehuis, de boerderij van je oma, het seminarie, etc. de mooie landschappen waar je in bent opgegroeid. Op verjaardagen van jou Piet was er veelal een talrijk internationaal
  gezelschap aanwezig. Je verloor ooit op een station Den Bosch je adressen boek …..de wereld stortte even in….gelukkig teruggevonden.
  De laatste jaren hadden Piet en ik, vaak ook met vrienden meerdere intensieve gesprekkken over de kunst van loslaten en hielden inspirerende gedenkwaardige herdenkingen zoals over Rémy op de abdij.
  Geliefde Piet, hartelijk hartelijk dank, de laatste ruim 50 jaar, je opvang als vluchteling uit het hoge noorden naar de TUE : dat wij in contact mochten zijn, samen onderweg ook letterlijk naar Taize en naar Fumay etc. Van Wil. 🙏🏼🙏🏼🙏🏼
  Vriend Pater Piet: we zullen je nooit vergeten…en hartelijk dank voor onze betekenisvolle zingevende contacten…al die ruim 50 jaar….heb een goede reis …..🙏🏼🙏🏼

 49. Opnieuw een medebroeder overleden. Van harte gecondoleerd met dit verlies. Een vriendelijke man die van een praatje hield met de gasten. Moge hij voortleven bij de Eeuwige, in Zijn vrede en vreugde.

 50. Gecondoleerd met het overlijden van Piet. Ken hem al 50 jaar. Eerst als studentenpastor in Eindhoven. Kwam hem daarna met enige regelmaat maar met grote tussenpozen in de trein tegen. Het contact was dan weer als vanouds. De afgelopen vijf jaar hadden we vaak contact en gingen we regelmatig met nog een vriend een middag op stap. Serieus en met een goede lunch. We genoten daar allen van.

 51. gecondoleerd met het overlijden van Piet. Heb verschillende keren met hem gesproken. De tijd in Eindhoven was voor hem altijd bijzonder als strudentenpastor

 52. Ach, gecondoleerd! Een bijzonder mens, die altijd trouw bleef aan de internationale studenten die zich aan zijn pastorale zorg toevertrouwden.
  Ik deelde met hem onder andere Interesse in de positie van Chinese katholieken.

Anderen lezen ook

Nieuws
Nieuwe serie van De Kloostercast start 2 oktober
Lees verder DI 12 Sep
Nieuws
Gilbert Tobolewski verlengt kleine professie voor twee jaar
Lees verder DI 29 Aug
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief