Nieuws ZA 30 Okt

Prominente rooms-katholieken bezorgd om lot drie Poolse vrouwen die opkwamen voor lhbti+-rechten

Tal van Nederlandse prominente rooms-katholieken hebben in een brief hun zorgen geuit over de drie vervolgde Poolse vrouwen Elbieta, Anna en Joanna. Zij werden in juli 2020 aangeklaagd voor het verspreiden van posters met daarop de maagd Maria afgebeeld met een halo in regenboogkleuren, het internationale lhbti+-symbool.

Een Poolse rechtbank sprak de drie vrouwen op 2 maart 2021 vrij van het ‘beledigen van religieuze gevoelens’. Maar de aanklager ging in hoger beroep tegen de vrijspraak. De drie moeten op 10 november weer voor de rechter komen. Ze kunnen tot 2 jaar cel krijgen terwijl ze geen enkel misdrijf hebben begaan.

‘Onbegrijpelijk’
De brief is een initiatief van de katholieke Henrike van Riel en wordt ondersteund door onder meer abt Denis Hendrickx (abdij van Berne) en abt Bernardus Peeters (abdij O.L. Vrouw van Koningshoeven en voorzitter Konferentie Nederlandse Religieuzen). De prominenten schrijven: ‘De aanklacht tegen de drie vrouwen is voor ons onbegrijpelijk en ronduit schokkend. Wij kennen geen krachtiger symbool van ontferming en bescherming dan juist Maria. Zij staat voor onvoorwaardelijke liefde: alle mensen die in nood verkeren, oud of jong, man of vrouw, arm of rijk, LGBT’er of niet, kunnen zich tot haar wenden, om bij haar troost en ondersteuning te vinden. Niet voor niets draagt zij ook de bijzondere naam “Maria Toevlucht”.’

Lees hier verder.

Bron: Amnesty International

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Van harte wens ik Elbieta, Anna en Joanna liefde, vrijheid en kracht toe!
    ❤️🧡💛💚💙🖤💜
    Riet

Anderen lezen ook

Nieuws
Open Huis vernieuwde Berne Abdijwinkel groot succes
Lees verder DI 09 Apr
Nieuws
John Meeuwesen participant van Berne
Lees verder VR 05 Apr
Nieuws
Rondreizende expositie stalen kruisen in Abdij van Berne
Lees verder DO 21 Mrt
Nieuws
Dagboek van Michael Ophovius vertaald in Nederlands
Lees verder DI 19 Mrt
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief