Nieuws VR 15 Dec

Reizende tentoonstelling met stalen kruizen komt naar Berne

Een reizende tentoonstelling van stalen kruizen doorheen Europa komt in 2024 naar de Abdij van Berne.

De reis is begonnen in Oekraïne. Geheel onverwacht in augustus 2022 kreeg de Oekraïense smid Serhil Polubotko van zijn Slowaakse smid-vriend Daniel Miclos een prachtig gesmeed kruis. Het was meegereisd met een humanitair pakket voor het Oekraïense leger. Op het kruis stond de inscriptie: Voor vrede en hoop voor Oekraïne.

De reactie van Serhil Polubotko hierop was dat hij in herinnering aan de vele slachtoffers van de oorlog in Oekraïne een museumcollectie van kruizen wilde samenstellen, wat geleid heeft tot een wereldwijde oproep met de werknaam #with_love_to_ukraine aan smeden om een kruis te vervaardigen bestaande uit staal gecombineerd met koper, brons of messing niet hoger dan 500 mm. De oproep heeft geleid tot een actie die ca. 200 kruizen heeft voorgebracht uit 27 landen.

Voor Serhil Polubotko is het onderwerp ‘kruis’ duidelijk verbonden met het christendom. Het heeft voor hem de betekenis van snijpunt, verbinding, een ontmoetingspunt, verticaal en horizontaal, Kosmos en Aarde, universeel en individueel. En de kruisvorm geeft in zijn basis eenvoudige vorm ook voor de ambachtslieden een grenzeloze mogelijkheid om met materiaal te spelen. De kruizen zijn allemaal vervaardigd met passie, grote creativiteit en vaardigheden, warme handen en hete harten.

De tentoonstelling reist via Ringebu (Noorwegen) naar het Oorlogsmuseum Overloon (Nederland), het Vleeshuis in Lier (België) en de Abdij Orval (België). Vandaar vertrekt de tentoonstelling naar Hereford (Engeland). Verder nog naar de Abdij van Berne in Heeswijk (Nederland) en verder naar Italië.

In Lier is de tentoonstelling te bezichtigen in het Vleeshuis, Grote Markt 54 in de periode van 23 december 2023 tot en met 15 januari 2024, elke dag van 14 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 18 uur (gesloten op 24, 25, 31 december en 1 januari). Toegang gratis.

Het is een initiatief van de Ambachtelijke Smedersgilde van België vzw met als werkend lid Louis De Pooter, de beeldhouwer van o.a. het Sint-Gummarusbeeld achteraan in de Grote Kerk.

Bron: Kerknet.be | Foto: Ionel Stanciu, Pixabay

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Dag Harriette van Doorn,

    De kruisen zijn nu te zien tot en met 20 mei. Geniet van de expo!

    Met vriendelijke groet,

    Paul Vos (ASG) mede namens de Gastheer, de Abdij van Berne

  2. Heel verrassende reis van kruizen. Graag lees ik wanneer deze kruizen te bewonderen zijn in de Abdij van Berne. Kom er met plezier voor naar Heeswijk.

Anderen lezen ook

Nieuws
Herdenkingsviering: ‘Opmaat naar 80 jaar vrijheid’
Lees verder MA 06 Mei
Nieuws
Opbrengst 40-dagentijd actie bekend
Lees verder WO 01 Mei
Nieuws
Openingsconcert nieuw seizoen Berne Abdijconcerten op 5 mei
Lees verder DO 25 Apr
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief