Inspiratie MA 19 Sep

Retraite voor rust en ruimte

Afgelopen weekend gaf Ton Roumen een retraiteweekend in de Abdij van Berne. Over dit weekend schreef hij vanmorgen een artikel dat hieronder te vinden is.

‘Ik hoop in deze retraite meer rust en ruimte te vinden.’ Dat was de kort geformuleerde verwachting van Nelly aan het begin van de retraite De reis naar je hart in de Abdij van Berne van afgelopen weekeinde. Ze hoopte rust en stilte te vinden als compensatie voor haar drukke leven en ook als een bron van nieuwe vitaliteit.

Rust en stilte zijn basisingrediënten waardoor het hart niet alleen ruim, maar vooral rustig kan worden. In een rustig hart kan meer genegenheid en vriendelijkheid stromen dan in een onrustig hart. Voor het vinden van die rust is er beslist meer nodig dan het inlassen van een paar pauzes per dag. Het vraagt ook om een spirituele weg van introspectie en meditatie. Op deze meditatieve weg is er de taak om krachten te bestrijden die je van je rust beroven. Dat kunnen hartstochten, driften, emoties of stemmingen zijn. Een goede omgang hiermee is beslissend voor de vraag of je leven slaagt en of je ware rust kunt vinden, zegt Anselm Grün in zijn boek Innerlijke rust. Deze krachten kunnen worden getransformeerd en gevitaliseerd. Dan worden het bronnen die je geestelijk leven vitaal maken.

Echte stilte is oneindig en biedt alle ruimte om je pijn en angst te ontvangen als jij ze vrijgeeft.

Zo blokkeren angsten en zorgen de weg naar innerlijke rust. Als je van je angsten en zorgen bevrijd bent, vind je echte rust. De weg daar naar toe vraagt om bewustwording van je angsten en een dialoog ermee. Hoeveel angst is er in je leven? Welke namen hebben ze? Wat willen ze tegen jou zeggen? Behalve bewustwording en dialoog kan angst worden losgelaten in de stilte. Echte stilte kent immers geen lading, is neutraal en ook weer oneindig, en biedt alle ruimte om je pijn en angst te ontvangen als jij ze vrijgeeft.

‘In deze retraite heb ik veel stilte ervaren en ben erdoor aangeraakt. En die stilte heeft me ook nieuwe levendigheid geschonken waardoor er meer rust en ruimte in mijn hart is gekomen’, vertelde Nelly aan het einde van de retraite. Ze was aangenaam verrast dat je met simpele middelen, zoals eenvoudige maar  krachtige meditaties, een paar wandelingen, de sfeer van het klooster en een goed gesprek in de betrekkelijk korte tijd van een weekeinde zoveel kunt bereiken.

Klik hier voor meer informatie over Ton Roumen.

Bron: Bezinnen.com

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Nieuws
Openingsconcert nieuw seizoen Berne Abdijconcerten op 5 mei
Lees verder DO 25 Apr
Nieuws
Open Huis vernieuwde Berne Abdijwinkel groot succes
Lees verder DI 09 Apr
Nieuws
John Meeuwesen participant van Berne
Lees verder VR 05 Apr
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief