Nieuws DO 21 Mrt

Rondreizende expositie stalen kruisen in Abdij van Berne

Van 8 april tot en met 20 mei is in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther een reizende tentoonstelling te bezoeken van stalen kruisen, ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Deze tentoonstelling heeft als doel: vrede en hoop voor Oekraïne: With love to Ukraine.

Organisatie
De Ambachtelijke Smedersgilde van België vzw organiseert samen met de initiatiefnemer collega smid/kunstenaar Serhii Polubotko een aantal exposities rondom kruisen gemaakt van staal door smeden van over de gehele wereld met een boodschap. De Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther organiseert samen met de Ambachtelijke Smedersgilde van België vzw deze reizende expositie in de kerk van de Abdij te Heeswijk van 8 april tot en met 20 mei.

Kruisen
Alle kruisen zijn handgemaakt, ca. 500 mm hoog gecombineerd met koper, messing of brons. De kruisvorm geeft in zijn basis eenvoudige vorm ook voor de ambachtslieden grenzeloze mogelijkheden om met het materiaal te spelen. De kunstsmeden hebben elk vanuit hun eigen boodschap en in hun eigen vormentaal een kruis gesmeed, waardoor het een zeer gevarieerde expositie is geworden. De kruisen zijn allemaal vervaardigd met passie, grote creativiteit en vaardigheden, warme handen, hete vuren en hete harten.

Nadat Rusland in 2022 een grootschalige invasie van Oekraïne had georganiseerd, kreeg kunstenaar smid Serhii Polubotko van zijn vriend Daniel Miklos een humanitair hulppakket voor soldaten toegestuurd. Het werd geleverd met een metalen kruis met de woorden: ‘Voor vrede en hoop voor Oekraïne’. De boodschap vond een diepe weerklank bij Serhii, en hij daagde Oekraïense en internationale smeden uit om hun eigen kruisen te maken ter ondersteuning van deze hoop.

Zoals Serhii zegt: “Voor mij heeft het kruis de betekenis van kruispunt, conjunctie, een ontmoetingspunt, verticaal en horizontaal, kosmos en aarde, universeel en individueel. Wij geloven dat onze inspanningen een kleine stap zijn in de richting van vrede en een betere wereld.”

De uiteindelijke standplaats voor de kruisen zal een monument voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne zijn. Zodra het vrede is zal een goede locatie uitgezocht worden.

Een kruis smeden en doneren
Gedurende de exposities worden er door collega‘s uit heel Europa nog kruisen gemaakt en aangeleverd en die oproep om dat te doen staat nog steeds. Er zijn inmiddels ruim 200 kruisen gemaakt, waarvan er 165 geëxposeerd zijn/worden. Voor de makers in spe: smeed een kruis uit staal, niet hoger dan 500 mm gecombineerd met koper, messing of brons geheel naar eigen ontwerp en inzichten. Voor inlichtingen over het maken van een kruis en de levering: Paul Vos, 06 53 25 20 76 of Louis De Pooter, 0032 (0) 476 27 54 07.

Openingstijden:
De tentoonstelling staat opgesteld in de abdijkerk. Zij loopt vanaf maandag 8 april tot en met maandag 20 mei van 09.00-17.00 uur.
Maar let op: niet tussen 12.00 en 13.00 uur en niet op zon- en feestdagen tussen 10.00 en 12.00 uur vanwege eucharistievieringen.

De toegang is gratis.

Bron: Abdij van Berne | foto: Pixabay

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Deze prachtige expositie is met een week verlengd waardoor de laatste dag voor een bezoek 26 mei is.

Anderen lezen ook

Nieuws
Abt Denis Hendrickx in Kloostercast: Hoe kan ik gastvrij zijn?
Lees verder ZO 21 Jul
Nieuws
Sinan Can, Henri Bontenbal en Lale Gül in nieuw seizoen van KRO-NCRV’s Kloostergasten
Lees verder DO 04 Jul
Inspiratie
Stichting Vrienden van de Abdij van Berne organiseert tweede Vriendendag
Lees verder DI 11 Jun
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief