Nieuws ZA 25 Dec

Video: Een reis door de tijd – 900 jaar Norbertijnen

Ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de Norbertijnen, die met kerstmis in 1121 zijn gesticht, is – onder de bezielende leiding van norbertijn Jan Nabuurs – een bijzondere kerstexpositie ingericht in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Kerststal en geschiedenis van verleden, heden en toekomst zijn door middel van talloze beelden, kerstattributen, foto’s, gedichten en korte teksten tot een geheel gesmeed en vormen zo een reis door de tijd.

Vanaf de stichting door Norbertus van Gennep in 1121 met speciale Norbertijnen door de eeuwen heen. Aansluitend de traditionele kerststal van de abdij met, als overgang naar het gemeenschapsleven in Heeswijk, een maquette van het Slotje, het oudste deel van het abdijcomplex, daterend uit 1547. Naast de eerste eeuwen is veel aandacht besteed aan activiteiten in Heeswijk in de periode 1857 tot heden. Ook priorij De Essenburgh in Hierden, Tilburg, tot voor kort nog een bloeiende zelfstandige priorij met de unieke projecten en abdijen in Vlaanderen komen voorbij. Kortom: ‘de reis door de tijd’ geeft bijzondere hoogtepunten weer uit de laatste ruim 150 jaar van de Brabantse Canonie.

De kerstexpositie was voor belangstellenden bedoeld, maar moest vorige week vanwege de lockdown worden gecancelled. Besloten is daarom een filmpje te maken van de expositie. Reacties zijn welkom via onderstaand reactieformulier. Goede feestdagen gewenst.

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

 1. Onze complimenten voor de vlogs van Joost Jansen; telkens weer raak.
  En met de indringende woorden en zegen gaan we naar het einde van 2021.
  Hartelijk dank, mede namens Peter van den Hoven.

 2. Weer een mooie videoproductie, Nadja!
  De blogs met Joost Jansen blijf ik gewoon heel bijzonder vinden; altijd inspirerend

 3. Deze expositie verdient het om ‘in het echt’ bezocht te worden. Om te kijken, te lezen en te genieten. Dank voor in ieder geval deze prachtige video. Wat een monnikenwerk.

 4. Beste pater Nabuurs
  Ik heb uw kerststallen al een paar keer mogen bewonderen de afgelopen jaren. Ik had ook deze opzet, rondom 900 jaar Norbertijnen, graag zelf gezien. Maar wat ben ik blij dat ik door deze film toch een mooie indruk heb kunnen krijgen. Wat heeft U er, met anderen naar ik begreep, een werk van gemaakt! Ik ben er van onder de indruk.
  De expositie, want dat is het, verdient het om in het echt bekeken te worden. Misschien is het mogelijk deze langer te laten staan, tot de corona maatregelen versoepelen?
  Ik wens u en uw medebroeders gezegende kerstdagen en een gezond 2022,
  hartelijk groet, Annemarie Mast, Haarlem

Anderen lezen ook

Nieuws
Abt Denis Hendrickx neemt afscheid
Lees verder MA 27 Mei
Nieuws
Het Ronde Tafelhuis zoekt een directeur
Lees verder DO 09 Mei
Nieuws
Herdenkingsviering: ‘Opmaat naar 80 jaar vrijheid’
Lees verder MA 06 Mei
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief