Opinie ZA 26 Jun

Dwaasheid is de roeping van religieuzen

Bij gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de norbertijnerorde (2021) roept cultuurtheoloog Frank G. Bosman de religieuzen van vandaag in De eeuwige nar op trouw te blijven aan hun bijzondere roeping: leven als dwaas omwille van Christus.

Door: Greco Idema

Dat klinkt een beetje vreemd, maar veel mensen zien de keuze voor een religieus leven van gehoorzaamheid, armoede, celibaat en in gemeenschap als een bizarre. We verslijten religieuzen, stiekem, een beetje voor gek. Bosman roept de religieuzen op zich niet tegen dit vooroordeel te verzetten, maar het te omarmen: dwaasheid is hun roeping. Steeds opnieuw staan er ‘dwazen omwille van Christus’ op, in navolging van historische ‘narren’ zoals Jezus van Nazareth en Franciscus van Assisi. De vlam van de dwaasheid is nog altijd nodig om de gevestigde orde omver te werpen, niet met geweld of volksmennerij, maar door een leven te leiden dat radicaal ‘anders’ is.

De eeuwige nar is een prikkelend, uitdagend essay over het kloosterleven in Nederland. Een meesterwerkje wat mij betreft, dat veel aandacht verdient binnen en buiten kloosters. Het gaat om fundamentele vragen waar Bosman goed over nagedacht heeft.

FRANK G. BOSMAN
De eeuwige nar –
De toekomst van het religieus gemeenschapsleven
Berne Media
96 blz., € 14,50
Score: ****

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Bezinning
Onze toekomst: de bal ligt bij de mens
Lees verder DO 21 Dec
Recensie
Op pad langs kloosters in Noord-Brabant
Lees verder ZA 26 Jun
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief