Interview DI 10 Nov

“De Paus zou tevreden zijn als hij in Rotterdam op bezoek komt”

Tegenwoordig word je als gelovig mens al gauw in een hoek gedreven. Je geloof wordt niet begrepen, maar ook bekritiseerd, afgekeurd of belachelijk gemaakt. Voor de Engelse schrijver Francis Spufford was dit de aanleiding om een diepgaand, maar ook humoristisch boek te schrijven over zijn geloof: Dit is geen verdediging. Waarom het christendom, ondanks alles, verrassend veel emotionele diepgang heeft. Van 15-17 januari a.s. verzorgen Frank Kazenbroot en Norbertijn Bernard Kersten het themaweekend ‘Geloven: verrassend diepzinnig’ waarin dit boek als kapstok wordt gebruikt om op verschillende manieren met de deelnemers in gesprek te gaan over wat het geloof voor hen betekent. Een gesprek met Frank Kazenbroot.

Door: Greco Idema

Wie is Frank Kazenbroot?
“Ik woon in Rotterdam en werk als pastor in de gevangenis. Dat werk doe ik nu zeven jaar en het omgaan met gedetineerden geeft mij veel voldoening. Ik ben 57 jaar en ik voel me een gelukkig en gezegend mens. Het leven kan soms ingewikkeld zijn, maar het biedt ook steeds weer mogelijkheden om geestelijk te groeien.”

Wat heb je met de abdij van Berne?
“Achttien jaar was ik Norbertijn in de abdij van Berne. Na mijn uittreden in 2008 heb ik de goede band met de norbertijnen en de mensen om hen heen kunnen voortzetten en daar ben ik blij mee. In de abdij heb ik veel lief en leed meegemaakt en dat zit allemaal in mijn kleurrijke rugzakje. Ik kom graag in Heeswijk.”

Waarom het themaweekend ‘Verrassend diepzinnig’?
“Dit themaweekend wil de deelnemers op een verrassende en diepzinnige wijze met elkaar in gesprek brengen over hun leven en hun geloven. We nemen de tijd om te vertellen en te luisteren en omdat het leven nu eenmaal wonderlijke wendingen kan maken, zullen we verrast zijn.”

Waarom geloof jij (nog) en ga jij (nog) naar de kerk?
“Ik ga mijn leven lang al naar de kerk en ik zou het niet willen missen: de liederen, de rituelen, de bijbellezingen, de verkondiging van de voorganger, het samen delen van brood en wijn, het gemeenschappelijke gebed. Hoe ouder ik word, hoe meer ik waarde hecht aan een christelijke geloofsgemeenschap om me heen. Maar daarnaast leer ik ook veel van mensen uit andere religies en levensbeschouwingen. Rotterdam is een zeer multi-culturele en multi-religieuze stad en dat vind ik erg boeiend. Veel kerkelijke mensen zetten zich hier in voor daklozen, vluchtelingen, armen en verslaafden. Dat staat niet in de krant, maar dat mag gezien worden. De Paus zou tevreden zijn als hij in Rotterdam op bezoek komt. Ik zou het erg fijn vinden als Franciscus mijn stad komt zegenen met zijn aanwezigheid!”

Wie is Francis Spufford en waarom gebruiken jullie zijn boek?
“Francis Spufford is een Britse schrijver die in mijn ogen een prachtig en persoonlijk boek heeft geschreven over zijn christelijke geloof. Het boek gaat meer over zijn ervaringen en emoties dan over ideeën en meningen. Hij heeft het vaak over ‘de menselijke neiging om dingen te verkloten’. Hij bedoelt dat wij in ons leven af en toe flink miskleunen en mislukken en dat we desondanks mogen ervaren dat God ons genadig is. Hij schrijft vlot en met veel humor. Eindelijk een theologisch werk waar ik tijdens het lezen om moest lachen. Het hoofdstuk met zijn verhaal over Jezus vind ik het mooiste.

Wat gaat er precies gebeuren tijdens dit weekend?
“Tijdens het weekend gebruiken Bernard en ik dit boek als kapstok. We gaan het boek niet bespreken en de deelnemers hoeven het boek niet gelezen te hebben. Wel pakken we sommige vragen op: Wat raakt jou in de persoon en het leven van Jezus? Hoe vertel jij zijn verhaal? Wat heb jij meegemaakt aan de menselijke neiging om dingen te verkloten? Tijdens het weekend gaan we op verschillende manieren in gesprek met elkaar over wat het geloof voor ons betekent.”

Zijn ongelovigen ook welkom?
“Iedereen is welkom, al denk ik wel dat het handig is om als deelnemer ‘iets’ met het levensverhaal van Jezus te hebben. Ook vraagt het enige bereidheid om in een veilige sfeer eigen levenservaringen in te brengen. Niet alleen over de mooie momenten, maar ook over die momenten waarvan je zegt: toen zat ik behoorlijk in de ellende, maar juist toen was God heel dichtbij.”

Greco Idema is webmaster van Abdijvanberne.nl | Foto: Kai Pilger, Unsplash.com

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Interview
"We gaan een uitdagende en ook spannende tijd tegemoet - met vertrouwen"
Lees verder MA 08 Jan
Interview
"We hebben met elkaar een systeem gecreëerd dat op termijn niet houdbaar is"
Lees verder WO 13 Jul
Interview
"Gewoon, omdat het goed voelt om voor elkaar klaar te staan"
Lees verder VR 01 Apr
Bezinning
Afvink-gedrag dempt het bewustzijn
Lees verder WO 23 Feb
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief