Zinspirerend WO 23 Jun

Hoe kun je je laten inspireren door de Abdij van Berne?

Valt er voor een millennial met een druk bestaan wat te leren van het eeuwenoude gedachtegoed van de Norbertijnen? Absoluut, vinden broeder Frank van Roermund en Marian Timmermans, coördinator van de jongerenprogramma’s van de Abdij van Berne. Waarden die centraal staan in het kloosterleven, zijn ook voor buiten de abdij heel belangrijk. 

Door: Jasmijn Olk

De coronacrisis heeft op jongeren een grote mentale impact gehad. Eenzaamheid, een gebrek aan sociale contacten, geen structuur ervaren, je angstig en somber voelen. Vanaf verschillende kanten woord de noodklok geluid. De coronacrisis legt bloot dat bepaalde waarden die centraal staan in het kloosterleven, ook voor buiten het klooster heel belangrijk zijn. De traditie van de Norbertijnen kan ons helpen omgaan met zingevingsvragen als: waar vind ik perspectief? Waar zit hoop? Waar verlang ik naar?  

Er echt mogen zijn 
Marian Timmermans benadrukt de functie van de abdij als spiegel voor je eigen leven. “Op verschillende manieren komen er in het monastieke leven thema’s en waarden naar voren waar je als jongere veel van kunt leren,” legt de coördinator Jongerenprogramma’s uit. “Ten eerste omdat de Abdij van Berne een plek is waar je echt mag zijn. Er wonen broeders met verschillende achtergronden, interesses en persoonlijkheden. Zij vinden allemaal in de Abdij van Berne hun thuis. Iets daarvan proef je als je als student langskomt. Stel zelf eens de vraag: wat zijn voor mij plekken of mensen bij wie ik helemaal thuis en/of mezelf ben?” 

Ritme en rituelen  
Wanneer jongeren de Abdij van Berne bezoeken, worden ze ook gespiegeld aan ritme en rituelen. “In een klooster ontdek je dat de structuren zorgen voor een ritme in je dag. Als je een paar dagen in een klooster bent, word je deel van het ritme. Dat is heel mooi. Het laat je nadenken: welke rituelen zijn voor mij van belang? Waarom? Zijn dat ook zingevende rituelen?”  

Het ritme, de structuur, alles blijft in het klooster hetzelfde. “Dat heeft vastigheid en veiligheid in het leven. Zeker als alles staat te schudden en veranderen kan het heel fijn zijn als dingen gewoon doorgaan. Het symboliseert iets van God. Geeft het signaal: God gaat door, wat er ook gebeurt. De gebeden blijven, de klokken blijven luiden. Dat is iets wat je ook in je eigen leven kunt spiegelen. Wat geeft mij houvast? Wat gaat in mijn beleving altijd door?” 

Moment van inkeer 
Broeder Frank heeft alvast een praktisch tip. “Mensen in kloosters hebben een regelmatig leven en dat is gewoon gezond. Ik wil jongeren vragen: hoe kun je zelf meer balans en regelmaat in je leven vinden? Dit kan al iets heel kleins zijn. Als je aan het werk bent bijvoorbeeld. Daar mag natuurlijk af en toe stress bij komen kijken, maar het is belangrijk dat je dit regelmatig afwisselt met momenten van inkeer, momenten van gebed, meditatie.” 

Broeder Frank put uit zijn eigen ervaringen. Hij vertelt over zijn oude baan, in de ruimtevaart bij Fokker. “Dat was een hele drukke baan, heel interessant, maar heel stressvol. Mijn dagen waren gevuld met lastige problemen. Juist op de momenten dat ik het onmogelijk druk had, ging ik achter mijn bureau zitten en deed ik even een minuut helemaal niets. Niemand had het door. Dat je je even in keert in jezelf, even de innerlijke rust vindt. Ik stelde mezelf dan de vraag: ik ben nu een minuut even niet bezig geweest, vergaat nou de wereld? Antwoord: nee. Loopt het project de soep in, hebben we een miljoenenschade? Antwoord: nee. Nou, prima. Het is dus helemaal niet nodig om voortdurend mentaal te rennen. Het is een kwestie van oefening. Dat je ook merkt dat het af en toe gewoon heilzaam is om even rust te nemen. Geen herrie aan je kop, even de rust opzoeken.” 

Jasmijn Olk is coördinator van het Jongerencollectief van Berne

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

Zinspirerend
Wat drijft jonge activisten?
Lees verder VR 16 Jul
Zinspirerend
"Jongeren helpen met vragen waar ze mee worstelen"
Lees verder WO 23 Jun
Zinspirerend
Fotowedstrijd: wat inspireert jou?
Lees verder ZA 22 Mei
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief