Zinspirerend WO 23 Jun

“Jongeren helpen met vragen waar ze mee worstelen”

Hoe kan het kloosterleven iets betekenen in het leven van jongeren? Dat is de vraag waarmee jongerencoördinator Marian Timmermans aan de slag gaat. Zij zet zich in om ervoor te zorgen dat jongeren de komende jaren de weg naar de abdij vinden. Wij spraken Marian en vroegen haar naar haar drijfveren.  

Wat is jouw achtergrond? 

“Mijn passie en achtergrond is om na te denken over: hoe kan je zinvolle en betekenisvolle gesprekken voeren met jongeren. Een van de projecten die ik mee heb opgestart is het ‘Klooster op Wielen’. Dit project is een initiatief van verschillende denominaties. Het idee is dat we het klooster naar jongeren brengen, op festivals. Op evenementen zijn we present als kloosterlingen met een mobiel klooster en gaan we zingevingsgesprekken aan.  

Het leuke van de opdracht die ik nu bij de Abdij van Berne heb, is dat het precies de omgekeerde beweging is: de uitdaging is nu om jongeren naar het klooster te krijgen. Dat is misschien wel nog lastiger.” 

Waarom de Abdij van Berne? 

“Ik vind het heel tof dat ik door deze taak kan bijdragen mag leveren aan het vitaal houden van de abdij, om mee te denken aan vernieuwing en innovatie binnen het klooster. De Abdij heeft voor jongeren zo veel te bieden. De broeders van de abdij zijn echte ondernemers. Dat zie je al aan de boekwinkel en de Berne-abdijbieren. Dat spreekt tot de verbeelding van jongeren.  

Als je het hebt over de Abdij van Berne, is het daarbij uniek hoe ze actie en contemplatie combineren. De broeders zeggen: “We staan stil en zijn toegewijd, maar tegelijkertijd delen we uit wat we ontvangen, dat zetten we in om betekenisvol te zijn voor de ander.” Dat vind ik persoonlijk heel mooi. Ze focussen op God, zichzelf en de ander. Die balans is een win-win formule waardoor ze kunnen blijven uitdelen.” 

Wat zijn je bevindingen tot nu toe? 

“Als eerste heb ik onderzocht wat het aanbod bij andere kloosters en bezinnings- en ontmoetingsplekken in Nederland is. Wat je ziet is dat het aantal plaatsen dat zich op jongeren richt, helemaal niet zo groot is. Het zijn vooral de vitale kloosters die zich richten op jonge mensen. Ik vind het heel mooi om te zien dat de Abdij van Berne in jonge mensen investeert. Dit doen ze voor zichzelf, maar zeker ook voor de jongeren in Nederland.” 

Kun je al een tipje van de sluier oprichten over hoe het jongerenprogramma er uit gaat zien? 

“We gaan ons in de eerste instantie voornamelijk richten op groepen, van zowel studenten als middelbare scholieren. Klassen heten we welkom voor een één of meerdaags bezoek. Tijdens dit bezoek willen we de leefwereld van jongeren verbinden met wat aanwezig is in het klooster. Dat gaan we doen tijdens leuke workshops. Bij elke workshop staat centraal dat we het onderwerp ook spiegelen aan de tiener: hoe doe ik dit eigenlijk in mijn leven? Vind ik dit belangrijk? Een thema wordt altijd persoonlijk. We proberen de plek tot leven te laten komen, en ook echt te verbinden met het leven van de leerling. Dan heb je het gelijk over zingeving.” 

Waar kijk je het meest naar uit?  

“Ik zie het meest uit naar de ontmoetingen met de leerlingen en studenten. Om hun verwondering te gaan zien, de bevreemding in hun ogen. En om hun vragen te horen, mooie gesprekken te voeren. Ik hoop dat het bezoek uitwerkt dat er nieuwe vragen ontstaan, maar het zou ook mooi zijn als we jongeren kunnen helpen met vragen waar ze nu al mee worstelen. Voor beide is alle ruimte.” 

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Hoi,
    Vraag min brief op die ik schreef aan de abt. Ik benader in feite hetzelfde als het Jongerencollectief, maar dan meer vanuit het voormalige vormingswerk en de voettochten van Pax Christi

Anderen lezen ook

Zinspirerend
Wat drijft jonge activisten?
Lees verder VR 16 Jul
Zinspirerend
Hoe kun je je laten inspireren door de Abdij van Berne?
Lees verder WO 23 Jun
Zinspirerend
Fotowedstrijd: wat inspireert jou?
Lees verder ZA 22 Mei
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief