AbdijTalks ZA 24 Jul

Gaan geloof en wetenschap samen? Over twijfel, vertrouwen en kantelpunten in het leven

Voor broeder Frank is het kloosterleven een keuze voor God én voor de wetenschap. Die twee staan volgens hem helemaal niet zover van elkaar af als je in de eerste instantie zou denken. In AbdijTalks gaat hij samen met Sümer in gesprek over geloof, twijfel en vertrouwen. 

Broeder Frank: “De wetenschap stelt meestal hoe-vragen. Hoe is het proces van een vallende appel. Terwijl het geloof meer te maken heeft met waarom-vragen. Wat is mijn betekenis hier op aarde? Wat is mijn relatie tot mijn medemensen en tot God?”

In de vierde aflevering hebben we het over geloof. Wat is geloof eigenlijk? Hoe ga je om met twijfels en kritiek? En waarom zou je vandaag de dag nog voor het geloof kiezen?

In de podcast AbdijTalks gaan de broeders van de Abdij van Berne in gesprek met jongeren over thema’s die voor hen belangrijk zijn. Het leven van millennials bestaat uit eindeloze keuzes en veranderingen, terwijl het kloosterleven op het eerste gezicht een leven van stabiliteit en regelmaat is. Maar zijn deze werelden écht zo verschillend? Wat hebben ze elkaar te vertellen?

Begrijpen

Sümer (24) verdiept zich in het geloof na een pelgrimage naar Mekka. “In Mekka werd ik diep geraakt. Daarna ben ik me meer met het geloof gaan bezighouden. Ik kwam erachter dat er in boeken een zee van kennis zit. Kennis die mij uitdaagde om verder na te denken.” Ook gesprekken met mensen met andere opvattingen hielpen Sümer om zijn geloof beter te begrijpen.

“Het is belangrijk om te proberen te begrijpen wat je gelooft,” meent broeder Frank. Daarin is ook een rol weggelegd voor vertrouwen. “Het verstand en het hart moet je naast elkaar kunnen houden, maar soms zit er iets van spanning in.”

Redactie & Productie: Jasmijn Olk
Presentatie: Liesbeth Jansen
Montage: Jonatan Bartling
Muziek: Vita Wilmering

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door fonds Kerk&Wereld.

Reflectievragen

1. Sommige mensen hebben een levensmotto, zoals ‘pluk de dag’ of ‘altijd blijven lachen’. Wat is jouw levensmotto?
2. Wat is een kantelmoment in jouw leven geweest? Een moment of gebeurtenis die jouw leven of kijk op de wereld heeft veranderd.
3. Frank en Sümer halen inspiratie en levenslessen uit de Bijbel en Koran. Wat is een verhaal dat jou heeft geïnspireerd?
4. Spreek jij wel eens met mensen met hele andere ideeën (religie, politiek, etc.)? Wat heb je geleerd van deze gesprekken?

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen lezen ook

AbdijTalks
Hoe maak je ruimte voor somberheid, angst en kwetsbaarheid in jouw leven?
Lees verder ZA 31 Jul
AbdijTalks
Verandering, rouw en (on)eindige relaties
Lees verder ZA 17 Jul
AbdijTalks
Keuzes maken, loslaten en tijd voor rust in je leven
Lees verder ZA 10 Jul
AbdijTalks
Je pad ontdekken, keuzestress, YOLO en kan saai werk ook zinvol zijn?
Lees verder ZA 03 Jul
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief