AbdijTalks ZA 03 Jul

Je pad ontdekken, keuzestress, YOLO en kan saai werk ook zinvol zijn?

“Dit is mijn leven, dit is mij gegeven en ik mag het vormen zoals ik het wil. Daar ben ik heel dankbaar voor, maar het legt ook druk. Ik voel veel verantwoordelijkheid. Dat is echt een zoektocht voor mij,” vertelt de net afgestudeerde Annet (24). In AbdijTalks gaat ze samen met broeder Joost op zoek naar wat zinvol werk precies betekent.

In de eerste aflevering van AbdijTalks hebben we het over zinvol werk, keuzestress in een wereld aan mogelijkheden, over het verlangen naar veiligheid en het vertrouwen om eropuit te kunnen gaan. Hoe weet je wat je wilt in het leven? Moet je kiezen voor ambitie en een carrière, of elke dag blij zijn met wat je hebt en wat je doet? 

Pelgrimage

In de podcast AbdijTalks gaan de broeders van de Abdij van Berne in gesprek met jongeren over thema’s die voor hen belangrijk zijn. Het leven van millennials bestaat uit eindeloze keuzes en veranderingen, terwijl het kloosterleven op het eerste gezicht een leven van stabiliteit en regelmaat is. Maar zijn deze werelden écht zo verschillend? Wat hebben ze elkaar te vertellen?

Annet (24) vertelt over haar afstuderen, de keuzes die op haar afkomen en de druk die ze voelt. Broeder Joost blikt terug op zijn leven en ontdekt: net als een pelgrimage begint een carrière bij de eerste stap. “In een pelgrimage heb ik geleerd om het één na het ander te doen. Stap voor stap. Dat heeft op den duur in mijn leven rust gebracht.”

Eindstreep

Annet: “Ik, en met mij veel jonge mensen, willen graag direct al voor zich zien waar het pad naartoe gaat. Voor mij is het een uitdaging om manieren te vinden om dat resultaat steeds meer los te laten en te accepteren dat ik nog niet weet hoe die eindstreep eruit ziet en hoe ik daar zal geraken.”

Wat doe je als je voor een grote levenskeuze staat? Broeder Joost raadt aan: “Leef een hele dag alsof je ‘ja’ hebt gezegd tegen de keuze. Hoe ziet je leven er dan uit, welke consequenties heeft dit besluit? Probeer alles in detail te ervaren. En leef vervolgens een hele dag alsof je ‘nee’ hebt gezegd. Het gaat niet om rationeel lijstjes tegen elkaar afzetten, maar écht voelen.”

Meer horen over de zoektocht van Annet? In de podcast Jonge Wegen gaan ze in gesprek met jongvolwassenen over het zoeken en vinden van je weg in het doolhof van deze turbulente levensfase. Volg haar op Instagram via @Jongewegen of luister via Spotify.

Redactie & Productie: Jasmijn Olk
Presentatie: Liesbeth Jansen
Montage: Jonatan Bartling
Muziek: Vita Wilmering

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door fonds Kerk&Wereld.

Reflectievragen

1. Wat wilde je als kind worden? Zie je overeenkomsten tussen die plannen en wat je nu doet?
2. Noem drie dingen die voor jou belangrijk zijn in je (toekomstige) baan.
3. Zijn er in jouw verleden functies of hobby’s geweest waarin je écht het gevoel had dat je echt bezig wat met iets dat goed voelde? Waarom wat dat? Hoe voelde je je toen?
4. Wie is jouw rolmodel? Tegen wie kijk je op of wie inspireert jou?
5. Als geld geen rol speelt, hoe zou je je leven dan inrichten?

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Wat een indrukwekkend gesprek; de keuzes, de bemoediging, het luisteren.
    De rust die bewaakt wordt. Oprechte interesse in het leven dat elke deelnemer aan dit gesprek leidt.
    Het maakt nieuwsgierig naar de andere gesprekken. Eerst dit laten bezinken.

Anderen lezen ook

AbdijTalks
Hoe maak je ruimte voor somberheid, angst en kwetsbaarheid in jouw leven?
Lees verder ZA 31 Jul
AbdijTalks
Gaan geloof en wetenschap samen? Over twijfel, vertrouwen en kantelpunten in het leven
Lees verder ZA 24 Jul
AbdijTalks
Verandering, rouw en (on)eindige relaties
Lees verder ZA 17 Jul
AbdijTalks
Keuzes maken, loslaten en tijd voor rust in je leven
Lees verder ZA 10 Jul
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief